Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Chciałam się zapytać doświadczone gospodynie jak zrobić pieczeń tzn. jakieś tam mięsko z sosem. Kiedy dodawać przyprawy, kiedy cebule, czy czosnek też, wegeta czy sól itd. No i jak zrobić dobry sos. Bo coś mi to nie wychodzi. Z góry dzięki!!!
Pacia z Tosią – 7.06.04r.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Odkrywaj historię i poznawaj świat. Oto najlepsze gry i zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka
Najważniejsze lektury do matury 2024. Te 9 utworów musisz znać, jeśli marzysz o pozytywnym wyniku
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
3 odpowiedzi na pytanie: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Aby przygotować dobrą pieczeń,należy do rondla wlać olej i rozgrzrać bardzo dobrze.Jak już będzie odpowiednio gorący rzucamy plastry miesa i rumienimy po jednej i po drugiej stronie.Uwaga żeby nie przypalić. Następnie mięso wykładamy na talerz,a zrumieniony tłusz wylewamy.Lejemy na nowo olej i rozgrzewamy ponownie,ale tylko troszke i kładziemy mięsko,cebulke,solimy solą i podlewamy kilkoma łyżkami wody i tak dusimy pod przykryciem aż do miękkości.W momencie kiedy mięso jest już miękkie bierzemy pół szkalanki śmietany plus jedna łyżeczka mąki-dobrze mieszamy,dodajemy trochę gorącego wywaru z mięsa,mieszamy i wlewamy do rondla,dodajemy dwa suszone grzybki,dają świetny aromat i doprawiamy magą,ale delikatnie..I tak jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Niestety jak nie wiemy czy mięso jest stare czy młode,to najlepiej na godzię przed pieczeniem skropić mięso wódką-dodaje ona mięsu kruchości.Życzę smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Żeby mieć pewność, że śmietana się nie zetnie w momencie wlewania to gorącego sosu warto ją posolić (sposób podejrzany we włoskiej restauracji – przy spaghetti carbonara)
Pozdrawiam,
Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń
Alternatywa dla poprzedniczek
Ma być pieczone czy duszone? Tak czy siak mieso przygotowuje zawsze dzien wczesniej tzn. nacieram ziolami (wedle smaku), troche soli, pieprzu, obkladam plasterkami czosnku (duzo!!) i liscmi laurowymi. Jesli jest to indyk to nie daje lisci laurowych tylko koperek i cytryne. Zawijam w folie aluminiową i do lodówki. Czasami skrapiam tez winem. Tak przygotowane mięso albo pieke w kawałku albo dusze w garnku. Wtedy robie tak jak pisaly dziewczyny – obsmazam najpierw na gorącej oliwie, a nastepnie dolewam wody i dusze pod przykryciem. Czasu – zabij – nie podam – na wyczucie, zaleznie od wielkosci kawalka miesa, od rodzaju miesa itp. Potem biore sie za sos. Mam kilka ulubionych. Do robienia sosu w zasadzie zawsze planuje wyjąć mięso, odcedzic ten wywar ktory zostaje w garnuszku tak zeby nie pływały w nim liscie laurowe i ugotowane ziola, czosnek itp. Ale i tak nigdy tego nie robie Sosy robie na kilka sposobow – najbardziej lubie dodac posiekaną trobno cebulkę i gotowac dalej az sie ropadnie. Doprawiam tyl;ko solą i pieprzem. Czasami nie dodaje nic, a ewentualnie zageszczam odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie. Zdarza mi sie robic sos z dodatkiem smietany i jkakiejs zieleninki. Sos wychodzi dosyc esencjonalny, bo gotują sie w nim wszystkie przyprawy jakimi bylo oblozone i natarte mieso.
Jesli mieso ma byc pieczone, to do brytfanki trzeba tez podlac troche wody, przykryc i tyle. Sos tez wychodzi bardzo esencjonalny.
A wogole to przejrzyj np. przepisy na pieczenie w kąciku kulinarnym na gazecie wyborczej. Tam zjadziesz na pewno duzo dokladnych receptur
pozdrawiam
Znasz odpowiedź na pytanie: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń