Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

Chciałam się zapytać doświadczone gospodynie jak zrobić pieczeń tzn. jakieś tam mięsko z sosem. Kiedy dodawać przyprawy, kiedy cebule, czy czosnek też, wegeta czy sól itd. No i jak zrobić dobry sos. Bo coś mi to nie wychodzi. Z góry dzięki!!!

Pacia z Tosią – 7.06.04r.

3 odpowiedzi na pytanie: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

  1. Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

    Aby przygotować dobrą pieczeń,należy do rondla wlać olej i rozgrzrać bardzo dobrze.Jak już będzie odpowiednio gorący rzucamy plastry miesa i rumienimy po jednej i po drugiej stronie.Uwaga żeby nie przypalić. Następnie mięso wykładamy na talerz,a zrumieniony tłusz wylewamy.Lejemy na nowo olej i rozgrzewamy ponownie,ale tylko troszke i kładziemy mięsko,cebulke,solimy solą i podlewamy kilkoma łyżkami wody i tak dusimy pod przykryciem aż do miękkości.W momencie kiedy mięso jest już miękkie bierzemy pół szkalanki śmietany plus jedna łyżeczka mąki-dobrze mieszamy,dodajemy trochę gorącego wywaru z mięsa,mieszamy i wlewamy do rondla,dodajemy dwa suszone grzybki,dają świetny aromat i doprawiamy magą,ale delikatnie..I tak jeszcze kilka minut pod przykryciem.
    Niestety jak nie wiemy czy mięso jest stare czy młode,to najlepiej na godzię przed pieczeniem skropić mięso wódką-dodaje ona mięsu kruchości.Życzę smacznego

    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

    • Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

      Żeby mieć pewność, że śmietana się nie zetnie w momencie wlewania to gorącego sosu warto ją posolić (sposób podejrzany we włoskiej restauracji – przy spaghetti carbonara)

      Pozdrawiam,

      • Re: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

        Alternatywa dla poprzedniczek
        Ma być pieczone czy duszone? Tak czy siak mieso przygotowuje zawsze dzien wczesniej tzn. nacieram ziolami (wedle smaku), troche soli, pieprzu, obkladam plasterkami czosnku (duzo!!) i liscmi laurowymi. Jesli jest to indyk to nie daje lisci laurowych tylko koperek i cytryne. Zawijam w folie aluminiową i do lodówki. Czasami skrapiam tez winem. Tak przygotowane mięso albo pieke w kawałku albo dusze w garnku. Wtedy robie tak jak pisaly dziewczyny – obsmazam najpierw na gorącej oliwie, a nastepnie dolewam wody i dusze pod przykryciem. Czasu – zabij – nie podam – na wyczucie, zaleznie od wielkosci kawalka miesa, od rodzaju miesa itp. Potem biore sie za sos. Mam kilka ulubionych. Do robienia sosu w zasadzie zawsze planuje wyjąć mięso, odcedzic ten wywar ktory zostaje w garnuszku tak zeby nie pływały w nim liscie laurowe i ugotowane ziola, czosnek itp. Ale i tak nigdy tego nie robie Sosy robie na kilka sposobow – najbardziej lubie dodac posiekaną trobno cebulkę i gotowac dalej az sie ropadnie. Doprawiam tyl;ko solą i pieprzem. Czasami nie dodaje nic, a ewentualnie zageszczam odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie. Zdarza mi sie robic sos z dodatkiem smietany i jkakiejs zieleninki. Sos wychodzi dosyc esencjonalny, bo gotują sie w nim wszystkie przyprawy jakimi bylo oblozone i natarte mieso.
        Jesli mieso ma byc pieczone, to do brytfanki trzeba tez podlac troche wody, przykryc i tyle. Sos tez wychodzi bardzo esencjonalny.
        A wogole to przejrzyj np. przepisy na pieczenie w kąciku kulinarnym na gazecie wyborczej. Tam zjadziesz na pewno duzo dokladnych receptur
        pozdrawiam

        Znasz odpowiedź na pytanie: Pytanie do doświadczonych mam- gospodyń

        Dodaj komentarz

        Angina u dwulatka

        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

        Czytaj dalej →

        Mozarella w ciąży

        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

        Czytaj dalej →

        Ile kosztuje żłobek?

        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

        Czytaj dalej →

        Dziewczyny po cc – dreny

        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

        Czytaj dalej →

        Meskie imie miedzynarodowe.

        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

        Czytaj dalej →

        Wielotorbielowatość nerek

        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

        Czytaj dalej →

        Ruchome kolano

        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

        Czytaj dalej →
        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
        Logo
        Enable registration in settings - general