Pytanie o grzyby

Dziewczynki mam do Was pytanko odnośnie przygotowywania grzybów leśnych.
Otóż moja mama zanim przygotuje jakąkolwiek potrawę z grzybów najpierw je gotuje i wylewa wodę, ja tak nie robię,przygotowując np. grzyby w śmietanie, po umyciu smażę je i duszę w śmietanie i koniec. Moja mama suszy mi głowę, że tak nie wolno,że jej babcia to trzy razy wodę z grzybów odlewała. Oglądając programy kulinarne nie zauważyłam,żeby kucharze tak robili, a i nam nigdy nic nie było po potrawach przygotowywanych przeze mnie.
Chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat, czy Wy również gotujecie grzyby i odlewacie wodę?

19 odpowiedzi na pytanie: Pytanie o grzyby

ma-ma Dodane ponad rok temu,

Ja wody nie odlewam, nawet nie słyszałam wśród znajomych żeby ktokolwiek tak robił. W latach 80-90-tych jak ludzie zbierali olszówki to obgotowywali je 3 razy, ale teraz chyba już nikt olszówek nie zbiera bo zawierają jakieś tam toksyczne związki.

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Moja mama gotuje najpierw 2 do 3 razy.

eiffla Dodane ponad rok temu,

u nas tez sie gotuje i wylewa wode ale tylko raz. Nie mam pojecia czemu ale poniewaz i tak sa dobre to i ja tak robię.

marchewkowa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bunny111:Dziewczynki mam do Was pytanko odnośnie przygotowywania grzybów leśnych.
Otóż moja mama zanim przygotuje jakąkolwiek potrawę z grzybów najpierw je gotuje i wylewa wodę, ja tak nie robię,przygotowując np. grzyby w śmietanie, po umyciu smażę je i duszę w śmietanie i koniec. Moja mama suszy mi głowę, że tak nie wolno,że jej babcia to trzy razy wodę z grzybów odlewała. Oglądając programy kulinarne nie zauważyłam,żeby kucharze tak robili, a i nam nigdy nic nie było po potrawach przygotowywanych przeze mnie.
Chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat, czy Wy również gotujecie grzyby i odlewacie wodę?

nie znam się kompletnie, ale kiedyś obiło mi się o uszy, że moczenie grzybów wodzie to zbrodnia 😉 ponieważ grzybów ani nie zbieram ani nie jem to nie sprawdzone w praktyce, ale informacja (z jakiegoś telewizyjnego programu kulinarnego) musiała na mnie zrobić wrażenie skoro zapamiętałam 😉

koleta Dodane ponad rok temu,

Moja mama jak gotuje grzyby to też odlewa wodę.Robię tak samo jak ona.

bep Dodane ponad rok temu,

Pewnie na wypadek (tfu tfu) jakiegoś trujaka. 3 razy obgotowany, woda wylana – pewnie mniejsze stężenie substancji niebezpiecznych – tak to rozumiem

natinka Dodane ponad rok temu,

Grzybow nie gotuję i tak jak marchwka napisała nie moczy się grzybow
bo są rozlazłe i ochydne przynajmniej dla mnie ja obieram
czyszcze i smazee, duszę b długo po jakims czasie dodaje cebule
a to dlatego ze jak by cebula zczerniała to w grzybach jest
jakis grzyb nieteges…..

moja mama tez gotuje fuj…. 😉

bratek Dodane ponad rok temu,

mama gotuje
ja nie i zyje 🙂

elewyna Dodane ponad rok temu,

do suszenia czy właśnie jak piszesz że od razu smażysz ze śmietaną to ok nie musisz ich gotować.. Ale ponoć zalecane co by ten brud z grzybów wykurzyć.
Ale na zamrożenie to mama moja zawsze przegotowała raz i na marynaty też.

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez elewyna: ponoć zalecane co by ten brud z grzybów wykurzyć
Tak też twierdzi moja mama

elewyna Dodane ponad rok temu,

jak to mówią lepiej dmuchać na zimne..

zuzel Dodane ponad rok temu,

Pierwsze słyszę, że grzyby się gotuje i wodę wylewa!
Nigdy tego nie robię. Czyszczę i marynuję.
A większość suszę. Przed użyciem grzybów suszonych do zupy czy bigosu namaczam je w wodzie i razem z tą wodą wkładam do potrawy.

mamajoanna Dodane ponad rok temu,

grzyby odgotowuję tylko, jak zamrażam, bo nieodgotowane po rozmrożeniu są straszne oraz jak szykuję do marynowania, to wted wrzucam do gotującej się zalewy
do suszenia, zupy czy sosu nie gotuję

Dodane ponad rok temu,

ja do grzybów w ogóle nie dodaję wody
po opłukaniu wrzucam na sitko, jak woda odcieknie to dusze na maśle… wodę same ”puszczają”

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Natinka:Grzybow nie gotuję i tak jak marchwka napisała nie moczy się grzybow
bo są rozlazłe i ochydne przynajmniej dla mnie ja obieram
czyszcze i smazee, duszę b długo po jakims czasie dodaje cebule
a to dlatego ze jak by cebula zczerniała to w grzybach jest
jakis grzyb nieteges…..

moja mama tez gotuje fuj…. 😉
Moja mama też gotuje, a ja nie… Obgotowywanie grzybów to wg mnie profanacja ich walorów smakowych.

reno Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamajoanna:grzyby odgotowuję tylko, jak zamrażam, bo nieodgotowane po rozmrożeniu są straszne oraz jak szykuję do marynowania, to wted wrzucam do gotującej się zalewy
do suszenia, zupy czy sosu nie gotuję

Cześć Asiu, dużo macie tych grzybów?
Bo nie wiemy do kogo jechać na święta.

nala Dodane ponad rok temu,

Czyli żadnych naukowych dowodów na potrzebę gotowania grzybów nie ma, no tak też myślałam:)

zosiawgrochach Dodane ponad rok temu,

kiedyś gotowałam, a teraz już tego nie robię bo traca swój sma i kruchośc i wszytsko. od razu po krojeniu i obieraniu wrzucam na platelnię

inez1303 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez KasiaKl:u nas tez sie gotuje i wylewa wode ale tylko raz. Nie mam pojecia czemu ale poniewaz i tak sa dobre to i ja tak robię.

Z tego co mi wiadomo – to grzyby się moczy i gotuje żeby robaki z nich powychodziły 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Pytanie o grzyby

Dodaj komentarz

Polecam
USG 3D w Łodzi ?????
Czy możecie polecić mi jakiegoś dobrego specjalistę od USG 3D w Łodzi? Gdzie przyjmuje i cenę takiego badania :) Z góry dziękuję, Ewa
Czytaj dalej
A-psik: moje dziecko jest uczulone…
uczulenie na pleśnie
wczoraj po testach okazało się że młody ma uczulenie na pleśni konkretnie Alternaria tenuis badanie było pod kątem powiększonych migdałów i zasadności ich wycinania bo specjalnych objawów alergii nie widzę miałyście z
Czytaj dalej