o kabaczku juz bylo- bigosik, leczo- a ja polecam racuszki z kabaczka. Super latwe danie – robimy wlasciwie tak samo jak placki ziemniaczane, z tym ze kabaczka ( uprzednio obranego i wydrazonego) scieramy na tarce z DUZYMI oczkami. Do startego kabaczka dodajemy 1-2 jaja (cale) troche maki (ok 2 duzych lyzek) i troche mleka (ok 1/ szklanki) skladniki podaje “na oko” – po prostu ten starty kabaczek ma sie zjednoczyc z ta masa nalesnikowa ( o gestosci naprawede gestej smietany;-))) ) Smazymy na oleju- szybko sie smazy.
ps. z jednego kabaczka wychodza 2 porcje dla doroslych glodnych ludzi i jeszcze maly glodomorek moze sie podlaczyc;-) Polecam bo to naprawde fajny smak:-)
ps. a oczywiscie troszke soli i ewentualnie pieprzu do smaku, niektorzy daja jeszcze do srodka cebule.
gucia i Nina 27 IV 03
7 odpowiedzi na pytanie: racuszki z kabaczka
Kotlety z kabaczka
ja kabaczka kroję w talarki vegetuję i pieprzę, maczam w jajku, potem w bułce tartej i na patelnię. Mam kabaczkowe kotlety :)) tak samo można z cukinią i patisonem 🙂
Re: Kotlety z kabaczka
wyjatkowo kaloryczne 🙂
Kacperek 12.02.04
Re: Kotlety z kabaczka
bez przesady 🙂
Re: racuszki z kabaczka
Czy kabaczek to oberzyna, czy oberzyna to oberzyna?
Sorry, ale nie mieszkam w Polsce, wiec nie jestem pewna co do nazewnictwa.
Jesli Kabaczek to oberzyna to chetnie sprobuje to zrobic 🙂
Betka z Luca 22.12.03
Re: racuszki z kabaczka
oberzyna to oberzyna:-)) -oberzyna jest taka ciemna- granatowa jakby……-) a kabaczek ma pdobny ksztalt ale jest jasnozielony:-)
gucia i Nina 27 IV 03
Re: racuszki z kabaczka
Ja bym powiedzialam, ze oberzyna jest bordowa jakby, ale dziekuje bardzo 🙂
Sprobuje zrobic.
Betka z Luca 22.12.03
Re: racuszki z kabaczka
;-))) pewnie ze bordowa……-))
gucia i Nina 27 IV 03
Znasz odpowiedź na pytanie: racuszki z kabaczka