Składniki:
2,5 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 torebki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 kostka masła
25 dag kokosu (drobnego – można zmielić)
8 paczek herbatników “Szkolnych”
0,5 szklanki “Adwokata”
W 0.5 szklanki mleka wymieszać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i dodać to co w szklance (przetrzeć przez sitko!). Trzymając nad ogniem mieszać aż zgęstnieje. – masa budyniowa.
Utrzeć mikserem masłoi dodawać zimną masę budyniowoą. Wsypać kokos (zostawić trochę na posypanie wierzchu) i dodać adwokata. Dobrze wymieszać.
Brytfannę wyłożyć herbatnikami. Masę podzielić na 3 części i układać na zmianę: herbatniki, masa, herbatniki…. Wierzch posypać kokosem. Włożyć do lodówki.
Podawać na zimno, najlepiej na drugi dzień. Smacznego !!!
1 odpowiedzi na pytanie: Rafaello
Re: Rafaello
Będę musiała kiedyś zrobic z Twojego przepisu. Moja córka mies temu robiła z takiego przepisu było b. dobre
Składniki:
– 1/2 l mleka,
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki płaskie maki,
– szklanka cukru,
– cukier waniliowy,
– Kasia,
– 1,5 paczki Krakersów,
– 200 g kokosowych wiórek.
Jak przyrządzić?
odlać pól szklanki mleka a resztę z cukrem zagotować, rozmieszać mąki w szklance z mlekiem dodać do gotującego się mleka i ugotowac budyń. Wystudzić i zmiksować z Kasia i wiórkami kokosowymi. Zosatwić sobie trochę wiórek do posypania. Krakersy pozbawić nadmiaru soli, ja ocieram dłonia delikatnie żeby nie połamac.Ułożyc na wyłożonej folią aluminiowa blaszce połowę krakersów, na krakersy wyłożyc połowę masy przelożyc resztą krakersów i wylożyc do końca masę posypać wiórkami i wstawić na coanjmniej dobę do lodówki.
Marysia 8.07.05
Znasz odpowiedź na pytanie: Rafaello