Forum: Książka kucharska
Ratunku! Jak przygotować golonkę…
Nie lubię, nie jadam, sam widok mnie luzuje. Ale mój T miał fantazje i kupił 2 – leżą od wczoraj w worku w lodówce. Jak je zrobić szybko, bezboleśnie dla mnie i żeby było w miarę zjadliwe…
9 odpowiedzi na pytanie: Ratunku! Jak przygotować golonkę…
Szybko sie chyba nie da 😉 Moj malz sobie sam kiedys zrobil ( ja nie mialam jeszcze z tym do czynienia ;)) Gotowal w piwie (dluuugo) a pozniej zapiekal w piekarniku. W necie znalazl jakis przepis. Dobra mu wyszla, probowalam NIe pamieta jakie przyprawy dodawal ale jakbys znalazla jakis taki przepis w necie to polecamy 😉 Tylko zaznaczam ze robil to pierwszy i ostatni raz :Nie nie: w domu smrod jak w jakiejs melinie
Nie pocieszyłaś Już od rana golony gotują się w piwie. Nie było jasnego tylko karmi Co to będzie za smak Potem znowu solenie, czosnek i inne przyprawy i do piekarnika na trochę wrzucę…. Nad garem jedzie jak nie wiem co
a może coś takiego?
ja goloneczkę gotuję w szybkowarze około 20min jest wtedy mięciusieńka a później w przyprawy i zapiekam w piekarniku. Mężuniu jest wtedy przeszczęśliwy.
Ja gotuję w wodzie z dodatkiem wegety, listków laurowych, ziela angielskiego i czosnku (przeciśniętego przez praskę).
Czasem takie golono zapiekam jeszcze w kapuście kiszonej.
Często robię bo sama uwielbiam
:-)_ Olusiu jak robisz golonkę w kapusie?w wlnej chwili podziel sie przepisem
Skrzat golonkę dokładnie jak wyżej napisałam. Osobno w garnku gotuję kiszoną kapustę (z zielem i listkiem). Odcedzam kapuchę, układam w naczyniu żaroodpornym, na to ugotowana golonka. I wszystko do piekarnika na ok pół godzinki. Aż skórka z golonka się przyrumieni.
Czasem robię jeszcze zasmażkę do kapusty (podsmażam cebulę na margarynie, jak się zrumieni to daję łyżkę mąki).
Kurde aż mam smak na taką goloneczkę.
ja polecam ten przepis na golonke
ja wkladam caly worek warzyw i potem zjadam warzywa a mezuska golonke bo ja jej nie cierpie wrrrr
Golonkę gotuję z jarzynami,solą, zielem i listkiem laurowym. Dłuugo. Tak z 2 godziny, jeśli jest duża.
Potem wrzucam ją do piekarnika, uczciwie polewam piwem i jeszcze godzinkę piekę.
Wychodzi chudziutka i pyszna.
Znasz odpowiedź na pytanie: Ratunku! Jak przygotować golonkę…