Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


M&M

181 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

kaja26 Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

mniaaaaaaaaammmm

ja nic nie robię ale jestem pod wrażeniem Twoich!

madziarek Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

O jeeeeej, jestem pod wrażeniem Twoich przetworów i jak apetycznie brzmią. Ja nie robię przetworów bo jakoś za tym nie przepadam, zawsze mama mi dostarcza

A mogłabyś zdradzić przepis na te konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią, bo bardzo apetycznie brzmią, może się skuszę i zrobię.

Madzia i moje dwa Szczęścia

reno Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Weszłam tutaj, żeby też się pochwalić ale nie mam czym – przy Twoich cudeńkach moje dżemy z truskawek, czereśni i wiśni wysiadają. Pewnie dlatego stoją od ubiegłego roku – w tym roku zrobię tylko ogórki i paprykę :o)

Nadia, 7/02/2004 i jeszcze ktoś 19/12/2007

jaewa Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Ja tez jestem pod wrażeniem

Ja robię tylko ogórki tarte (duże ogóry, czosnek, koper, sól). Są potem idealne na zupę ogórkową. Polecam takim leniwcom, jak ja 🙂

Amelka Aniołek i Błażej

kotus Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Ja się tyle przetworów narobiłam przez całe zycie przez które lata nie miałam. Teraz od nich odpoczywam,ale lata nadal nie mam:-((

viccy Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

W odpowiedzi na:


cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku


MNIAM…………..
Ja przyznaje się, że raczej mało co robię może kilka małych słoików dżemików na żelfiksie, ale dosłownie kilka.
Tłumaczę swoje lenistwo tym, że ogórasów nie zaprawię, bo nie mam wysokiego gara nie mówiąc o kociołku, a dżemy to tylko ja zjadam (i to tylko od święta z serkiem białym na kanapce), bo mąż nie lubi, albo do placków jak piekę, więc dużo nie jest mi potrzebnych.

Za to mroziłam więcej, ale od dziś NIE bedę, bo sfajczyła (wręcz zapaliła ) mi się duża stara, bo 13-letnia przepastna zamrażarka, a kupowac nowej nie bedę. A w zamrażarce lodówkowej, pomimo, że mam 3 szufladową niewiele włożę.
Więc żegnajcie zamrożone gołąbki, bigosik, placuszki i nie tylko.

11.07.05

cait Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Poproszę o przepis na jagody! Mam w domu maniaka cynamonu – mój małż 😉 A wogóle, to powinien być zakaz publikowania takich postów! Siedzę i się ślinię!

Cait + Alka (15 I 2003) + Olaf (06 XII 2006)

andzia78 Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

U nas raczej nic oryginalnego,ale napiszę co robimy i bardzo lubimy. Sok z malin, z winogron. Konfitury truskawkowe,gruszkowe z brzoskwinią,jabłkowe z dziką różą, z pigwy, z aronii. (zamiast cukru żelującego dodaję sok z porzeczek działa jak żelatyna) Z marynat to ogóreczki,grzybki,papryka,papryka z ogórkiem i cebulką na słodko, czosnek marynowany z białym winem i kolorowym pieprzem,śliwki marynowane do mięsa i dynia marynowana też do mięsa. Zamrażam też sporo świeżych jagód i malin. No i suszę owoce na kompot z suszu i jeszcze grzybki suszę prawdziwki 🙂 Dobra bo już od tematu odbiegam się tak rozpędziłam 😉 Kurcze aż mi się jeść zachciało…

mira Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Ja tez bardzo proszę o przepis na te Twoje konfitury z brzoskwiń 🙂

Pozdrawiam

Mira + Trójeczka

cat Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Godne podziwu, gratulacje!
Zwłaszcza, że w tym roku owoców jednak mniej niż zwykle, a jak już są to drogie. U nas produkcja soku malinowego w ilościach hurtowych. Musi nam straczyć na całą zimę do herbaty. 😉 Poza tym zwykle był dżem z moreli, ale nam wymarzły, no i jeszcze czekamy na śliwki – pewnie będą powidła.

K.

Łukasz i Karolina

dora Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Dawaj przepis na czosnek marynowany z białym winem! Plisss…

Kasia 14.02.03

dora Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

A ja produkuję w ilościach nieziemskich sos do spaghetti, lasagne itp. W zeszłym roku zrobiłam chyba 70 słoików. Ostatni zjedliśmy 2 tygodnie temu.

Kasia 14.02.03

kamelia Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Jak robisz? Czym doprawiasz? Jak pasteryzujesz? Please…

kamelia Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Ja co roku robię przetwory, ale tylko z owoców. Zrobiłam dzemik z truskawek, wyszedł wspaniały pachnący, już jemy, pewnie zimy nie doczeka… 🙂 Namiętnie robiłam wiśnie w tym roku, mam ze 20 słoików – dryluję, zasypuję cukrem gęsto układając w słoiku i pasteryzuję w garnku z wodą lub piekarniku – wychodzą całe wisienki w soku wspaniałe do ciasta po odsączeniu. Będę robiła jabłka, najlepsze są antonówki – bardzo łatwy przepis – jabłka myję, kroję w nieduże plasterki ze skórką i zasypuję cukrem na noc (nie robią się brązowe prawie wcale!). Rano odlewam sok, zagotowuję, na wrzący sok wrzucam jabłka i gotuję b. krótko (godzinkę może) i pakuję w słoiki na gorąco. Można dać goździki, cynamon… Słoiki odwracam i zostawiam do wystygnęcia. Co roku robię dżem/ powidła śliwkowe, schodzi w ilościach hurtowych. Inne przetwory robię żadziej bo mniej je lubimy…

Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

nic z tych rzeczy nie robie…
na takie ilosci jak my zjadamy, to szkoda roboty…

Pozdrawiam, Bruni

dinna Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

To ja też poproszę przepis na ten sos

pozdrawiam
Hanka

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Robię na trzcinowym cukrze żelującym (firma Diamant) 1:1 – są słodkie, ale tak inaczej niż na zwykłym 1:1 – tak jakoś miodowo (?). Na pół kilo borówek 1 opakowanie tego cukru i wg przepisu (czyli banał) a już po zgaszeniu dodaję cynamonu, tyle, żeby po zamieszaniu był lekko wyczuwalny w smaku. Cud miód i orzeszki 🙂

PS. od wczoraj mamy nowe zastosowani jako sos do lodów i te marne cztery słoiczki pójdą jeszcze pewnie przed końcem lata :((
Niestety dla mieszczuchów to drogi przetwór, co innego gdy ktoś ma polankę z borówkami “pod nosem”…


M&M

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Brzoskwinie zrobiłam na trzcinowym (brązowym) cukrze żelującym. Wg przepisu czyli na kilo brzoskwiń (juz obranych) kilo cukru czyli dwa opakowania. Są dość słodkie (cukier 1:1). Pod koniec robienia, już po zgaszeniu dodaję 2-3 łyżki płatków migdałowych, trochę cukru waniliowego i migdałowego (powinna być normalna wanilia, ale nie mam), można też dodać ciut cynamonu. Sekret polega właśnie w cukrze trzcinowym, bo dżemik jest złocisty, pachnący naprawdę bardziej niż na zwykłym cukrze. Taka prawdziwa konfitura, a nie dżemik niskosłodzony 🙂


M&M

Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

az sie zslinilam, jak przeczytalam co y robisz 😀

jestm pod wrazeniem :DDDDD

ja nie robie, b nei ma dobrego surowca
ale dostaje z polski od mamy i braowej, truskawy, maliny, porzeczki, jagdy i czeresnie.

ania i moje

andzia78 Dodane ponad rok temu,

Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

A proszę bardzo 🙂
CZOSNEK MARYNOWANY (na 2 słoiczki 0,25l)
– 10 główek czosnku
– 2 szklanki białego wytrawnego wina
– 0,5 szklanki octu 10%
– 0,5 szklanki cukru
– 20 ziaren kolorowego pieprzu
– 1 łyżka kolendry
– 1 łyżka soli
– 8 łyżek oliwy
Ząbki czosnku do słoiczków. Do garnuszka wlewasz wino,przyprawy,oliwę i zagotowujesz,dodajesz ocet.Jak się to zagotuje zalewasz czosnek. Słoiczki z czosnkiem wstawiasz do garnka z wodą jak woda zaczyna wrzeć wyjmujesz słoiki.
Smacznego 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Nad morze z 4-tygodniowym malcem?
Dziewczyny mam dylemat, poradźcie proszę. chciałam się wybrać z 4 tygodniowym synkiem nad morze, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jest to od nas jakieś 300km. Nie wiem jak
Czytaj dalej
Polecam
wynajęcie 2 pokojowego mieszkanka na wakacje!
super sprawa- postanowiliśmy jechać do Kołobrzegu na tydzień z dwoma bąblami! Mówie wam świetna sprawa wynająć mieszkanko - bąble miały swój pokój i my!!! wcale nie tak drastycznie drogo bo
Czytaj dalej