Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂
M&M
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
a mogłabyś się podzielić przepisem na korniszony i szwedzką:)????
Chętnie, tylko że to teściowa gotowała mi zalewę do korniszonów i niestety nie spisałam dokladnych ilosci (w koncu mam na to czas do nastepnego lata 😉 ). Nie pamiętam proporcji ocet-woda, a nie chcialabym Cie oszukać, cukier dawalysmy “do smaku”.
Salatke szwedzką też robiłam pod dyktando – pierwszy raz (wersja z cebulą i marchewką).
My robimy dżemy, ogórki, paprykę i wiśniówkę.
W tym roku robiłam pomidory w oliwie z oliwiek z czosnkiem i oregano. Pycha.
Zrobię jeszcze tego dżemu z płatkami migdałów. Brzmi smakowicie.
przepraszam zapomniałam bo się pochorowałam jutro ci wkleję obiecuje
poproszę przepis
Gobin będę b. wdzięczna:)
do słoików gorczyca, pieprz, ziele, czosnek, koper, marchew, chrzan
Zalewa
3 l wody
1/2 l octu
1.5 kieliszka soli – siostra ma 25
1 szklanka cukru
Zagotować zalewę i ostudzić i wlać do słoików.
Pasteryzować 3 minuty
tak robi siostra zjadliwe,
Gobin :Buziaki:
dżem z truskawek
Nie ma to jak pyszny dżem z truskawek np.
* 1 kg truskawek
* 3:1 żelfix – 1 opakowanie
* 35 dg cukieru
mieszamy gotujemy i do słoiczków!
Ja to robię calkowicie na oko
Kupuję pomidory – warunek muszą mieć jak najmniej pestek. Takie podłużne są super, lub taka odmiana – “bawole serca” – trudno znaleźć w sklepach/targach.
Kroję pomidory na plastry (dosyć grube), układam na blaszcze na której wcześniej kładę taki papier do pieczenia. Polewam oliwą z oliwek, posypuje oregano i solą (można jakaś ostrą przyprawę wg uznania), kroję na małe plasterki czosnek i wrzucam na to. Ilość czosnku wg uznania.
Piekę w piekarniku około godz w temp. 180 stopni. Wrzucam od razu dwie blachy. Trzeba pilnować, żeby się nie spaliły.
Potem wkładam do słoików gorące pomidory, dolewam po parę łyżek oliwy z blachy rownie gorącej i odwracam słoiki. Jak się któryś nie zapasteryzuje gotuje w garze chwilę…
Pomidory takie uwielbiam jako dodatek do kanapek, zapiekanek. Oliwę najczęściej wykorzystuje do sałatek.
Ciekawy przepis!
Ja w ilościach hurtowych (ok. 60 słoików) produkuję sosy pomidorowe do spaghetti/lasagne/pizzy itp. Ale taki letni pomidorek na kanapkę pewnie jest pyszny! Chyba się skuszę i zrobię.
u nas z przetworali ciężko, bo wszystko zjada się na bieżąco :D. Jedyne, co udaje mi się zrobić to czekodżem. Bardzo prosty do zrobienia, a smakuje naprawdę super. Oto przepis:
3 kg wypestkowanych śliwek węgierek (ja użyłam w tym roku renklod)
1 kg cukru
śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa i smażyć z cukrem ok 2 godzin
później należy dodać 2 cukry waniliowe i 15 dag kakao i smażyć jeszcze ok 15 min
fajne to to
może zrobię
z akcentem na może 😉
… rosną u mnie za domem, koło mięty i melisy.
Faktycznie mają kształt serca!
Śliczne 🙂
Zrobię zdjęcie, to Wam pokażę prawdziwe bawole serce z tym, że jeszcze zielone
Oto one 🙂
OOOO super przepis na czekodżem. Słyszałam o nim ale jakoś nie miałam dokladnych proporcji. A tu jest napisane wszystko. Super:). Na pewno zrobię.
Dzięki za przepis. Pozdrawiam:)
piękne, kiedy one dojrzewają
Następna… 😉
Nie wiem.
To są moje pierwsze dzieci – pomidory 😀
Ale będziemy w kontakcie 🙂
jak już odchowasz, to chętnie zaadoptuję 😉
Czy już jest sezon na śliwki węgierki? Ja tak żadko robie zakupy owocowo-warzywne…
A jabłka antonówki? Były czy będą?
Ps. W tym roku robiłam tylko dżem truskawkowy i wiśnie w sosie własnym
Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)