Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


M&M

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

  1. Zamieszczone przez Usianka
    a ja 60kg na korniszony, salatke szwedzką, kiszone i ogórki po brazylijsku (to ostatnie wlasciwie jeszcze mnie czeka dzisiaj – zostalo mi na to 2,5 kg ogórków).

    W baniakach robi kilka znajomych mi osob – wychodzą im takie jak ze słoika 😉

    Nic więcej nie chciało mi sie robić, ale kto wie….

    a mogłabyś się podzielić przepisem na korniszony i szwedzką:)????

    • Zamieszczone przez kasiulkawpk
      a mogłabyś się podzielić przepisem na korniszony i szwedzką:)????

      Chętnie, tylko że to teściowa gotowała mi zalewę do korniszonów i niestety nie spisałam dokladnych ilosci (w koncu mam na to czas do nastepnego lata 😉 ). Nie pamiętam proporcji ocet-woda, a nie chcialabym Cie oszukać, cukier dawalysmy “do smaku”.
      Salatke szwedzką też robiłam pod dyktando – pierwszy raz (wersja z cebulą i marchewką).

      • My robimy dżemy, ogórki, paprykę i wiśniówkę.

        W tym roku robiłam pomidory w oliwie z oliwiek z czosnkiem i oregano. Pycha.

        Zrobię jeszcze tego dżemu z płatkami migdałów. Brzmi smakowicie.

        • Zamieszczone przez kasiulkawpk
          bardzo proszę:)
          uwielbiam a zginął mi mój przepis:(

          przepraszam zapomniałam bo się pochorowałam jutro ci wkleję obiecuje

          • Zamieszczone przez kara
            My robimy dżemy, ogórki, paprykę i wiśniówkę.

            W tym roku robiłam pomidory w oliwie z oliwiek z czosnkiem i oregano. Pycha.

            poproszę przepis

            • Zamieszczone przez gobin
              przepraszam zapomniałam bo się pochorowałam jutro ci wkleję obiecuje

              Gobin będę b. wdzięczna:)

              • do słoików gorczyca, pieprz, ziele, czosnek, koper, marchew, chrzan

                Zalewa

                3 l wody
                1/2 l octu
                1.5 kieliszka soli – siostra ma 25
                1 szklanka cukru
                Zagotować zalewę i ostudzić i wlać do słoików.
                Pasteryzować 3 minuty

                tak robi siostra zjadliwe,

                • Zamieszczone przez gobin
                  do słoików gorczyca, pieprz, ziele, czosnek, koper, marchew, chrzan

                  Zalewa

                  3 l wody
                  1/2 l octu
                  1.5 kieliszka soli – siostra ma 25
                  1 szklanka cukru
                  Zagotować zalewę i ostudzić i wlać do słoików.
                  Pasteryzować 3 minuty

                  tak robi siostra zjadliwe,

                  Gobin :Buziaki:

                  • dżem z truskawek

                    Nie ma to jak pyszny dżem z truskawek np.

                    * 1 kg truskawek
                    * 3:1 żelfix – 1 opakowanie
                    * 35 dg cukieru

                    mieszamy gotujemy i do słoiczków!

                    • Zamieszczone przez gobin
                      poproszę przepis

                      Ja to robię calkowicie na oko

                      Kupuję pomidory – warunek muszą mieć jak najmniej pestek. Takie podłużne są super, lub taka odmiana – “bawole serca” – trudno znaleźć w sklepach/targach.

                      Kroję pomidory na plastry (dosyć grube), układam na blaszcze na której wcześniej kładę taki papier do pieczenia. Polewam oliwą z oliwek, posypuje oregano i solą (można jakaś ostrą przyprawę wg uznania), kroję na małe plasterki czosnek i wrzucam na to. Ilość czosnku wg uznania.
                      Piekę w piekarniku około godz w temp. 180 stopni. Wrzucam od razu dwie blachy. Trzeba pilnować, żeby się nie spaliły.

                      Potem wkładam do słoików gorące pomidory, dolewam po parę łyżek oliwy z blachy rownie gorącej i odwracam słoiki. Jak się któryś nie zapasteryzuje gotuje w garze chwilę…

                      Pomidory takie uwielbiam jako dodatek do kanapek, zapiekanek. Oliwę najczęściej wykorzystuje do sałatek.

                      • Zamieszczone przez kara
                        Ja to robię calkowicie na oko

                        Kupuję pomidory – warunek muszą mieć jak najmniej pestek. Takie podłużne są super, lub taka odmiana – “bawole serca” – trudno znaleźć w sklepach/targach.

                        Kroję pomidory na plastry (dosyć grube), układam na blaszcze na której wcześniej kładę taki papier do pieczenia. Polewam oliwą z oliwek, posypuje oregano i solą (można jakaś ostrą przyprawę wg uznania), kroję na małe plasterki czosnek i wrzucam na to. Ilość czosnku wg uznania.
                        Piekę w piekarniku około godz w temp. 180 stopni. Wrzucam od razu dwie blachy. Trzeba pilnować, żeby się nie spaliły.

                        Potem wkładam do słoików gorące pomidory, dolewam po parę łyżek oliwy z blachy rownie gorącej i odwracam słoiki. Jak się któryś nie zapasteryzuje gotuje w garze chwilę…

                        Pomidory takie uwielbiam jako dodatek do kanapek, zapiekanek. Oliwę najczęściej wykorzystuje do sałatek.

                        Ciekawy przepis!
                        Ja w ilościach hurtowych (ok. 60 słoików) produkuję sosy pomidorowe do spaghetti/lasagne/pizzy itp. Ale taki letni pomidorek na kanapkę pewnie jest pyszny! Chyba się skuszę i zrobię.

                        • u nas z przetworali ciężko, bo wszystko zjada się na bieżąco :D. Jedyne, co udaje mi się zrobić to czekodżem. Bardzo prosty do zrobienia, a smakuje naprawdę super. Oto przepis:
                          3 kg wypestkowanych śliwek węgierek (ja użyłam w tym roku renklod)
                          1 kg cukru
                          śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa i smażyć z cukrem ok 2 godzin
                          później należy dodać 2 cukry waniliowe i 15 dag kakao i smażyć jeszcze ok 15 min

                          • Zamieszczone przez kara
                            Ja to robię calkowicie na oko

                            Kupuję pomidory – warunek muszą mieć jak najmniej pestek. Takie podłużne są super, lub taka odmiana – “bawole serca” – trudno znaleźć w sklepach/targach.

                            Kroję pomidory na plastry (dosyć grube), układam na blaszcze na której wcześniej kładę taki papier do pieczenia. Polewam oliwą z oliwek, posypuje oregano i solą (można jakaś ostrą przyprawę wg uznania), kroję na małe plasterki czosnek i wrzucam na to. Ilość czosnku wg uznania.
                            Piekę w piekarniku około godz w temp. 180 stopni. Wrzucam od razu dwie blachy. Trzeba pilnować, żeby się nie spaliły.

                            Potem wkładam do słoików gorące pomidory, dolewam po parę łyżek oliwy z blachy rownie gorącej i odwracam słoiki. Jak się któryś nie zapasteryzuje gotuje w garze chwilę…

                            Pomidory takie uwielbiam jako dodatek do kanapek, zapiekanek. Oliwę najczęściej wykorzystuje do sałatek.

                            fajne to to
                            może zrobię
                            z akcentem na może 😉

                            • Zamieszczone przez kara
                              Ja to robię calkowicie na oko

                              Kupuję pomidory – warunek muszą mieć jak najmniej pestek. Takie podłużne są super, lub taka odmiana – ”bawole serca” - trudno znaleźć w sklepach/targach.
                              ….

                              … rosną u mnie za domem, koło mięty i melisy.

                              Faktycznie mają kształt serca!
                              Śliczne 🙂

                              Zrobię zdjęcie, to Wam pokażę prawdziwe bawole serce z tym, że jeszcze zielone

                                • Zamieszczone przez anka729
                                  u nas z przetworali ciężko, bo wszystko zjada się na bieżąco :D. Jedyne, co udaje mi się zrobić to czekodżem. Bardzo prosty do zrobienia, a smakuje naprawdę super. Oto przepis:
                                  3 kg wypestkowanych śliwek węgierek (ja użyłam w tym roku renklod)
                                  1 kg cukru
                                  śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa i smażyć z cukrem ok 2 godzin
                                  później należy dodać 2 cukry waniliowe i 15 dag kakao i smażyć jeszcze ok 15 min

                                  OOOO super przepis na czekodżem. Słyszałam o nim ale jakoś nie miałam dokladnych proporcji. A tu jest napisane wszystko. Super:). Na pewno zrobię.
                                  Dzięki za przepis. Pozdrawiam:)

                                  • Zamieszczone przez nesfree
                                    Oto one 🙂

                                    piękne, kiedy one dojrzewają

                                    • Zamieszczone przez gobin
                                      piękne, kiedy one dojrzewają

                                      Następna… 😉

                                      Nie wiem.
                                      To są moje pierwsze dzieci – pomidory 😀

                                      Ale będziemy w kontakcie 🙂

                                      • Zamieszczone przez nesfree
                                        Następna… 😉

                                        Nie wiem.
                                        To są moje pierwsze dzieci – pomidory 😀

                                        Ale będziemy w kontakcie 🙂

                                        jak już odchowasz, to chętnie zaadoptuję 😉

                                        • Czy już jest sezon na śliwki węgierki? Ja tak żadko robie zakupy owocowo-warzywne…
                                          A jabłka antonówki? Były czy będą?

                                          Ps. W tym roku robiłam tylko dżem truskawkowy i wiśnie w sosie własnym

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general