Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


M&M

Strona 7 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

  1. Zamieszczone przez smoki
    Ja raczej tych podłużnych poszukam bo są popularniejsze. Też podobno mogą byc Na Rybitwy się wybiorę.

    O Rybitwach nie myślałam ale jakby coś było to proszę o informacje, musze coś kupić i zrobić.

    • te pomidorki w oliwie są bombastyczne!
      z 3 kg podłużnych pomidorasów, czerwonych i żółtych, wyszło mi całkiem sporo słoiczków. Ale już widzę, że za mało Jak one się przechowują? Bo zrobiłabym więcej…

      • Zamieszczone przez viccy
        Mniaaaaaaaaammmmmm !

        Zastanawiam się tylko czy nie lepiej przed pieczeniem obedrzeć ze skóry pomidorasy?

        one są ze skórka cudne. bez by sie bardziej rozpadły. a ta skórka jest miękka.

        tez musze jeszcze porobic. dziś mam te pomidorki z mozarella i pomidorem… zaraz zjem…

        • a ta skórka jest miękka

          dokładnie 🙂
          też miałam obawy, ale niepotrzebnie, skórka kruszeje 🙂
          kusi mnie żeby do 2-3 słoiczków dołożyć oliwek i fety; wiadomo, że długo by się to nie przechowało, ale “na teraz” byłoby w sam raz. mniam.

          • a czy one na ciepło do obiadu pasują (do grilowanego mięsa np.?)

            • IMO – jak najbardziej 🙂

              • Zamieszczone przez EwkaM
                a czy one na ciepło do obiadu pasują (do grilowanego mięsa np.?)

                1. ja najbardziej pasuję do Twojego obiadu 😀
                2. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! tak pasują! 😀

                • Zamieszczone przez nesfree
                  1. ja najbardziej pasuję do Twojego obiadu 😀
                  2. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! tak pasują! 😀

                  ja nadal czekam na odpowiedź
                  jak już będziesz widziała co masz powiedzieć to wiesz…

                  • Zamieszczone przez EwkaM
                    ja nadal czekam na odpowiedź
                    jak już będziesz widziała co masz powiedzieć to wiesz…

                    Ale żadna moja odpowiedź Cię nie zadowoli 😉

                    Co mam Ci powiedzieć… że na zimno też smakują…?? 😉

                    • a te podłużne pomidory to nazywają się -Lima (taka odmiana) a one przywędrowały chyba z Niemiec,tam je jadłam Fleisch Tomaten na nie mówili…

                      a bawole serca widziałam kiedyś w moim warzywniaku “u chłopca”,ale czy na przetwory nadają się pomidory malinowe?

                      ja walczę ze śliwkami, już od tygodnia robię,soki,dżemy i jeszcze wykańczam malinki (za chwilkę) idę po kolejny kosz malin.. znalazłam producenta malinek w Krakowie…

                      • zrobiłam te wasze pomidorki -smaczne…. Ale zastanawia mnie co by bylo jakbym to blenderem zajechała…takie pesto chyba 🙂

                        • A ja wczoraj na grzybach byłam. Zebraliśmy po wiaderku podgrzybków i borowików. Część ususzyłam, reszta zamarynowana.

                          • nasz dziadek był na grzybach i znalazł z 4-5kg grzybów, a w tym prawdziwka, który miał wagę ok.0,5kg. mniam zjadłabym taki sosik grzybowy,lub jajecznicę z grzybkami…

                            Dora zazdroszczę grzybów i talentu do szukania…

                            • Krakowianki, byłam na Rybitwach!

                              Zakupiłam skrzyneczkę podłużnych pomidorów po 3 zł za kilogram. Skrzyneczka to jedyne 18 kg

                              I 2 pęczki porów (10 sztuk w pęczku) do duszenia na maśle i mrożenia. U mnie to fajna baza do zup. Pory po 8 zł za pęczek.

                              No to mam co robić

                              Ostrzę sobie jeszcze ząbki na paprykę i buraki ale nie wiem czy dam radę.

                              • Smoki

                                faktycznie cena za pory powalająca… miłej pracy.. A co będzie z pomidorów..przecier? czy suszone?

                                ja przerobiłam ostanie śliwki, ostanie brzoskwinie..już się patrzeć nie mogę.. Nie mam już ani grama pustego słoika na nic..

                                • Zamieszczone przez Joa133
                                  Smoki

                                  faktycznie cena za pory powalająca… miłej pracy.. A co będzie z pomidorów..przecier? czy suszone?

                                  ja przerobiłam ostanie śliwki, ostanie brzoskwinie..już się patrzeć nie mogę.. Nie mam już ani grama pustego słoika na nic..

                                  Smażone w piekarniku z oliwą, oregano i czosnkiem.

                                  Przepis z tego wątku. Pierwsza partia za chwilę gotowa. Mniam!

                                  • [LEFT]u mnie pomidory malinowe od 8 do 12 pln….

                                    narazie zrobiłam ogórki (rękami teściów)
                                    grzybki w occie (rękami mensza)
                                    powidłą śliwkowe (w maszynie do chleba)
                                    pomidorki z oliwa… sama..

                                    no i mi sie słoiki pokończyły….[/LEFT]

                                    • Zamieszczone przez Joa133
                                      nasz dziadek był na grzybach i znalazł z 4-5kg grzybów, a w tym prawdziwka, który miał wagę ok.0,5kg. mniam zjadłabym taki sosik grzybowy,lub jajecznicę z grzybkami…

                                      Dora zazdroszczę grzybów i talentu do szukania…

                                      Bardzo dziękuję!
                                      Faktycznie uwielbiam zbierać grzyby i dobra w tym jestem.
                                      Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się męża na wyjazd namówić.

                                      • Zamieszczone przez smoki
                                        I 2 pęczki porów (10 sztuk w pęczku) do duszenia na maśle i mrożenia. U mnie to fajna baza do zup. Pory po 8 zł za pęczek.

                                        Smoku! A pory to tylko kroisz w plasterki, solisz i na masło? A po ostygnięciu do woreczków? Czy coś jeszcze trzeba? Bo my też należymy do wielbicieli zupy-krem z porów, a Twoje rozwiązanie znacznie ułatwiłoby mi życie, zwłaszcza teraz – po powrocie do roboty.

                                        • Zamieszczone przez Dora
                                          Smoku! A pory to tylko kroisz w plasterki, solisz i na masło? A po ostygnięciu do woreczków? Czy coś jeszcze trzeba? Bo my też należymy do wielbicieli zupy-krem z porów, a Twoje rozwiązanie znacznie ułatwiłoby mi życie, zwłaszcza teraz – po powrocie do roboty.

                                          Dokładnie tak! Plasterki + sól i na masło 🙂

                                          Mrożę ostudzone.

                                          Ja takie koncentraty robię do wielu zup. Np. ogórkowa to obrane kiszone ogórki starte na tarce i zamrożone. Potem siup na wywar, doprawiam, dodaję śmietanę i jest ogórkowa

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general