Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


M&M

Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

  1. Ja się jeszcze za aronię nie zabrałam, ale zrobię na pewno. Ja dodaję całe mnóstwo liści wiśni – sok jest przepyszny!
    No i mój czarny bez dojrzewa – będę musiała się nim czule zaopiekować. Coś natchnienia na przetwory w tym roku nie mam…

    • Ja zrobiłam ogórki kiszone, konserwowe, sałatkę ogórkową z curry, z kurkumą, kilka słoiczków papryki konserwowej, troszkę dżemów z truskawek, 4 słoiki dżemu z czarnej porzeczki i 5 ogórków kiszonych tartych na zupę ogórkową i kilka słoików ogórków konserwowych pokrojonych w plastry wzdłuż, w zalewie takiej samej jak na konserwowe. Poza tym zamroziłam truskawki, maliny, czarną porzeczkę, aronię (jeszcze muszę zerwać i zamrozić liście wiśni- teraz nie mam czasu soków robić), szczaw, koperek, nać pora i pietruszki. Jeszcze szykuję się w tym tygodniu na leczo z cukinii w słoiki i chcę też jej trochę zamrozić. Później jeszcze kilkanaście słoików papryki konserwowej będę chciała zrobić i soki z malin. Jeszcze sporo pracy przede mną. Aha i sałatka z kapusty.

      • Kamelia a moze już za późno, bo sa już same duże 🙁 a my robimy w butlach 5 l, więc musza być małe. Jakby co to mama przerobiła full ogórów.
        Dora a jakby dać liści z winogron do soku z aronii? nie mam wiśni. Sok z bzu też będę robić i z malin na zimę na przeziębienie 🙂
        Szkocik a sałatka z kapusty, to taka kiszona?? da sie zrobić kwaszoną kapustę, bez wielkiej beczki ino w słoikach??

        • Zamieszczone przez ally28

          Dora a jakby dać liści z winogron do soku z aronii? nie mam wiśni. Sok z bzu też będę robić i z malin na zimę na przeziębienie 🙂

          Nie mam pojęcia – ale może spróbujesz i okażą się ok?
          A najlepiej przyjedź do mnie – liści wiśni Ci u nas dostatek. 😀

          • Zamieszczone przez ally28

            Szkocik a sałatka z kapusty, to taka kiszona?? da sie zrobić kwaszoną kapustę, bez wielkiej beczki ino w słoikach??

            Ponoć kapustę kiszoną w słoikach zakisić się da, tak mówi moja Mama, ale ja nigdy nie robiłam w ten sposób, jeśli już to w beczce (niewielkiej) lub w glinianym garnku.
            A ta sałatka o której pisałam, to nie kiszona kapusta, tylko taka sałatka do obiadu z marchewką, pyszna. Gdybyś chciała to dam przepis, jest prosta i niedroga.

            • Ja poproszę o przepis, Szkociku. 🙂

              • Zmobilizowałam się trochę, dziewczynki i w ciągu ostatnich dni zrobiłam 20 słoików sosu do spaghetti (lasagne, pizzy, canneloni itp.), 12 słoików suszonych pomidorów, 4 słoiki ogórków w zalewie curry/gyros i 9 słoików soku z malin. Spodobało mi się, więc w planach kolejne cuda na zimę. 😀

                • Zamieszczone przez Dora
                  Zmobilizowałam się trochę, dziewczynki i w ciągu ostatnich dni zrobiłam 20 słoików sosu do spaghetti (lasagne, pizzy, canneloni itp.), 12 słoików suszonych pomidorów, 4 słoiki ogórków w zalewie curry/gyros i 9 słoików soku z malin. Spodobało mi się, więc w planach kolejne cuda na zimę. 😀

                  Czy mogę prosić o przepis na sos 🙂

                  • Zamieszczone przez kasia26m
                    Czy mogę prosić o przepis na sos 🙂

                    Kasiu! Jakiegoś dokładnego przepisu Ci nie podam, bo ja od lat “na oko” robię.
                    Kupuję ok. 5 kg pomidorów – sparzam je, zdejmuję skórę, wykrawam tę najtwardszą część i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gara. Do tego dodaję 2 łyżki soli, 1/2 łyżki cukru brązowego, kilka ząbków czosnku, dużo świeżych pokrojonych liści bazylii, do 1/2 szklanki oliwy z oliwek i 4 – 5 papryczek peperoncino. Wszystko mieszam i gotuję bez przykrycia przez ok. 1,5 – 2 godz., by odparowało (trzeba pamiętać o dość częstym mieszaniu). Potem gotujący się sos wlewam do słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. To tyle. Sos jest pyszny i zawsze robi furorę wśród naszych znajomych. Do tego jest tani i zdrowy.

                    • czy mogę prosić o przepis na suszone pomidory? pewnie już gdzieś był,ale przeoczyłam
                      u mnie sezon pełną parą 😉 mam kilkanaście słoików ogórków kiszonych,ogórki z koprem,mus jabłkowy,mus gruszkowy, 20 litrów soku pomidorowego,pomrożone truskawki,maliny,jagody,
                      jeszcze muszę zrobić sok z aronii i z winogron i dużo papryki marynowanej 😉

                      • Szkociku ja poproszę o ten przepis 🙂
                        Dora nawet nie wiem gdzie do Ciebie jechać, może bliżej jakiegoś sąsiada obrobię 🙂
                        A my dziś ogóry, raz a dobrze, 14 butli 5 L, cała zima jedzenia

                        • Zamieszczone przez Dora
                          Kasiu! Jakiegoś dokładnego przepisu Ci nie podam, bo ja od lat “na oko” robię.
                          Kupuję ok. 5 kg pomidorów – sparzam je, zdejmuję skórę, wykrawam tę najtwardszą część i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gara. Do tego dodaję 2 łyżki soli, 1/2 łyżki cukru brązowego, kilka ząbków czosnku, dużo świeżych pokrojonych liści bazylii, do 1/2 szklanki oliwy z oliwek i 4 – 5 papryczek peperoncino. Wszystko mieszam i gotuję bez przykrycia przez ok. 1,5 – 2 godz., by odparowało (trzeba pamiętać o dość częstym mieszaniu). Potem gotujący się sos wlewam do słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. To tyle. Sos jest pyszny i zawsze robi furorę wśród naszych znajomych. Do tego jest tani i zdrowy.

                          Dziękuję za przepis 😀 Ten sos na pewno poczynię 🙂 Dziś robię pomidorki suszone, właśnie zapakowałam do piekarnika. Jutro zapakuję słoiki 🙂

                          • Hop,hop Szkociku Daj przepis na kapuchę nie odmawiaj – daj!:o

                            • Zrobiłam dziś sałatkę z buraczków, cebulki i papryki na zimę. 🙂

                              • Zamieszczone przez ally28
                                Paulinka jak robisz sok z aronii? dodajesz coś jeszcze? Już jest do kupienia? Ja jeszcze nie widziałam na targu.
                                ja zrobiłam dżemy z brzoskwiń, śliwek oraz suszone pomidory w oleju. W planach ogórki kwaszone.

                                Byłam pewna, że odpisywałam na to pytanie…posta mi wcięło.
                                Dawałam tylko wodę i cukier. kg owocu, 1l wody, 70dag cukru
                                wyszedł taki syrop, zamykałam razem z kuleczkami w słoiczkach.

                                Dostałam przepis na dżem z cukini i chyba poczynię 🙂

                                • Już jestem, przepraszam 😮
                                  Oto przepis:
                                  kapusta(1 duża)-poszatkować
                                  papryka( 3 sztuki czerwonej) – pokroić w paseczki niezbyt długie (można w drobną kostkę)
                                  marchew(4 sztuki)- zetrzeć na tarce jarzynowej
                                  cebula(3 duże)-przekroić na 4 i pokroić w piórka

                                  Zalewa:
                                  1 litr wody
                                  2,5 łyżki soli
                                  6 łyżek cukru
                                  3/4(trzy czwarte 🙂 ) szkl octu
                                  kilka ziarenek ziela
                                  1 listek laurowy

                                  Wymieszane warzywa wkładamy do słoików (troszkę upychamy), zalewamy zalewą i pasteryzujemy 20 minut.
                                  Gdyby po wymieszaniu sałatka była za mało kolorowa, można dodać papryki lub marchewki.
                                  Smacznego
                                  🙂

                                  • edytuję ogórków mamy 21 butli M dorobił. Będziemy chyba rozdawać 🙂

                                    zrobiłam też sok z aronii, w proporcjach 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1 l wody i sok z cytryny, w sumie z 4kg 😀

                                    w planach jeszcze sos uncle ben’s

                                    • U mnie w tym roku bez szalenstwa, a nawetslabo – ale mam usprawiedliwienie – piwnice remontowalismy i teraz az sie chce robic przetwory 😉 Mam tradycyjnie 30 sloikow kiszonych, trochesosu pomidorowego do pizzy/makaronu (Dora, cmok! fajny przepis). Ogorki w occie -25sloikow. Salatki z ogorkow w roznych wydaniach i soki z malin i wisni zrobila mi tesciowa – odbieramy niedlugo. W piwnicy czeka 4kg gruszek – bedzie dzemik w wersji gruszka i gruszka z brzoskwinia. W ogole dzem z brzoskwin jeszcze przece mna… i powidla ze sliwek…. no i antonowki do szarlotki juz niedlugo bede przetwrzac 😉
                                      ogolnie nie poszalalam w tym roku,nsjbardziej mi zal ze nie porobilam dzemow z truskawek ale sporo zamrozilam wiec dobre i to….

                                      • Ktoś wspominał, że robi dżem z cukini. Wrzućcie przepis proszę.

                                        Szkociku a cukinie to mroziłaś już wcześniej? Ja tak i całą wyrzuciłam, bo była niejadalna. Może to robisz inaczej niż ja.

                                        • Dora zrobiłam sos pomidorowy…pychotka jutro kolejne 5kg przerobię. Nie dałam tylko papryki bo nie było nigdzie w okolicy a bazylię podzieliłam na połowę z tymiankiem bo uwielbiamy. Super jest wczoraj na świeżo było już spagetti

                                          Rybcia ja pisałam o dżemie z cukini ale przepis mam w pracy…podrzucę za jakiś czas. Jest ze skórką pomarańczową, cynamonem i galaretką pomarańczową.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general