Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂
M&M
Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Ja się jeszcze za aronię nie zabrałam, ale zrobię na pewno. Ja dodaję całe mnóstwo liści wiśni – sok jest przepyszny!
No i mój czarny bez dojrzewa – będę musiała się nim czule zaopiekować. Coś natchnienia na przetwory w tym roku nie mam…
Ja zrobiłam ogórki kiszone, konserwowe, sałatkę ogórkową z curry, z kurkumą, kilka słoiczków papryki konserwowej, troszkę dżemów z truskawek, 4 słoiki dżemu z czarnej porzeczki i 5 ogórków kiszonych tartych na zupę ogórkową i kilka słoików ogórków konserwowych pokrojonych w plastry wzdłuż, w zalewie takiej samej jak na konserwowe. Poza tym zamroziłam truskawki, maliny, czarną porzeczkę, aronię (jeszcze muszę zerwać i zamrozić liście wiśni- teraz nie mam czasu soków robić), szczaw, koperek, nać pora i pietruszki. Jeszcze szykuję się w tym tygodniu na leczo z cukinii w słoiki i chcę też jej trochę zamrozić. Później jeszcze kilkanaście słoików papryki konserwowej będę chciała zrobić i soki z malin. Jeszcze sporo pracy przede mną. Aha i sałatka z kapusty.
Kamelia a moze już za późno, bo sa już same duże 🙁 a my robimy w butlach 5 l, więc musza być małe. Jakby co to mama przerobiła full ogórów.
Dora a jakby dać liści z winogron do soku z aronii? nie mam wiśni. Sok z bzu też będę robić i z malin na zimę na przeziębienie 🙂
Szkocik a sałatka z kapusty, to taka kiszona?? da sie zrobić kwaszoną kapustę, bez wielkiej beczki ino w słoikach??
Nie mam pojęcia – ale może spróbujesz i okażą się ok?
A najlepiej przyjedź do mnie – liści wiśni Ci u nas dostatek. 😀
Ponoć kapustę kiszoną w słoikach zakisić się da, tak mówi moja Mama, ale ja nigdy nie robiłam w ten sposób, jeśli już to w beczce (niewielkiej) lub w glinianym garnku.
A ta sałatka o której pisałam, to nie kiszona kapusta, tylko taka sałatka do obiadu z marchewką, pyszna. Gdybyś chciała to dam przepis, jest prosta i niedroga.
Ja poproszę o przepis, Szkociku. 🙂
Zmobilizowałam się trochę, dziewczynki i w ciągu ostatnich dni zrobiłam 20 słoików sosu do spaghetti (lasagne, pizzy, canneloni itp.), 12 słoików suszonych pomidorów, 4 słoiki ogórków w zalewie curry/gyros i 9 słoików soku z malin. Spodobało mi się, więc w planach kolejne cuda na zimę. 😀
Czy mogę prosić o przepis na sos 🙂
Kasiu! Jakiegoś dokładnego przepisu Ci nie podam, bo ja od lat “na oko” robię.
Kupuję ok. 5 kg pomidorów – sparzam je, zdejmuję skórę, wykrawam tę najtwardszą część i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gara. Do tego dodaję 2 łyżki soli, 1/2 łyżki cukru brązowego, kilka ząbków czosnku, dużo świeżych pokrojonych liści bazylii, do 1/2 szklanki oliwy z oliwek i 4 – 5 papryczek peperoncino. Wszystko mieszam i gotuję bez przykrycia przez ok. 1,5 – 2 godz., by odparowało (trzeba pamiętać o dość częstym mieszaniu). Potem gotujący się sos wlewam do słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. To tyle. Sos jest pyszny i zawsze robi furorę wśród naszych znajomych. Do tego jest tani i zdrowy.
czy mogę prosić o przepis na suszone pomidory? pewnie już gdzieś był,ale przeoczyłam
u mnie sezon pełną parą 😉 mam kilkanaście słoików ogórków kiszonych,ogórki z koprem,mus jabłkowy,mus gruszkowy, 20 litrów soku pomidorowego,pomrożone truskawki,maliny,jagody,
jeszcze muszę zrobić sok z aronii i z winogron i dużo papryki marynowanej 😉
Szkociku ja poproszę o ten przepis 🙂
Dora nawet nie wiem gdzie do Ciebie jechać, może bliżej jakiegoś sąsiada obrobię 🙂
A my dziś ogóry, raz a dobrze, 14 butli 5 L, cała zima jedzenia
Dziękuję za przepis 😀 Ten sos na pewno poczynię 🙂 Dziś robię pomidorki suszone, właśnie zapakowałam do piekarnika. Jutro zapakuję słoiki 🙂
Hop,hop Szkociku Daj przepis na kapuchę nie odmawiaj – daj!:o
Zrobiłam dziś sałatkę z buraczków, cebulki i papryki na zimę. 🙂
Byłam pewna, że odpisywałam na to pytanie…posta mi wcięło.
Dawałam tylko wodę i cukier. kg owocu, 1l wody, 70dag cukru
wyszedł taki syrop, zamykałam razem z kuleczkami w słoiczkach.
Dostałam przepis na dżem z cukini i chyba poczynię 🙂
Już jestem, przepraszam 😮
Oto przepis:
kapusta(1 duża)-poszatkować
papryka( 3 sztuki czerwonej) – pokroić w paseczki niezbyt długie (można w drobną kostkę)
marchew(4 sztuki)- zetrzeć na tarce jarzynowej
cebula(3 duże)-przekroić na 4 i pokroić w piórka
Zalewa:
1 litr wody
2,5 łyżki soli
6 łyżek cukru
3/4(trzy czwarte 🙂 ) szkl octu
kilka ziarenek ziela
1 listek laurowy
Wymieszane warzywa wkładamy do słoików (troszkę upychamy), zalewamy zalewą i pasteryzujemy 20 minut.
Gdyby po wymieszaniu sałatka była za mało kolorowa, można dodać papryki lub marchewki.
Smacznego
🙂
edytuję ogórków mamy 21 butli M dorobił. Będziemy chyba rozdawać 🙂
zrobiłam też sok z aronii, w proporcjach 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1 l wody i sok z cytryny, w sumie z 4kg 😀
w planach jeszcze sos uncle ben’s
U mnie w tym roku bez szalenstwa, a nawetslabo – ale mam usprawiedliwienie – piwnice remontowalismy i teraz az sie chce robic przetwory 😉 Mam tradycyjnie 30 sloikow kiszonych, trochesosu pomidorowego do pizzy/makaronu (Dora, cmok! fajny przepis). Ogorki w occie -25sloikow. Salatki z ogorkow w roznych wydaniach i soki z malin i wisni zrobila mi tesciowa – odbieramy niedlugo. W piwnicy czeka 4kg gruszek – bedzie dzemik w wersji gruszka i gruszka z brzoskwinia. W ogole dzem z brzoskwin jeszcze przece mna… i powidla ze sliwek…. no i antonowki do szarlotki juz niedlugo bede przetwrzac 😉
ogolnie nie poszalalam w tym roku,nsjbardziej mi zal ze nie porobilam dzemow z truskawek ale sporo zamrozilam wiec dobre i to….
Ktoś wspominał, że robi dżem z cukini. Wrzućcie przepis proszę.
Szkociku a cukinie to mroziłaś już wcześniej? Ja tak i całą wyrzuciłam, bo była niejadalna. Może to robisz inaczej niż ja.
Dora zrobiłam sos pomidorowy…pychotka jutro kolejne 5kg przerobię. Nie dałam tylko papryki bo nie było nigdzie w okolicy a bazylię podzieliłam na połowę z tymiankiem bo uwielbiamy. Super jest wczoraj na świeżo było już spagetti
Rybcia ja pisałam o dżemie z cukini ale przepis mam w pracy…podrzucę za jakiś czas. Jest ze skórką pomarańczową, cynamonem i galaretką pomarańczową.
Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)