Tak sobie pomyślałam, że zbliża się weekend więc może spróbujecie:
BISZKOPT:
5 jaj, 5 łyżek cukru, 2 łyżki zmielonych orzechów, 3 łyzki mąki krupczatki
Białka ubić, dodać cukier, żółtka orzechy, mąkę – upiec, zawinąć do ścierki (łatwiej później robi się roladę jeśli blacha jest szeroka, ale ja robię na zwykłej blaszce i też jest dobre)
MASA:
szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki mąki krupczatki, cukier waniliowy
pół szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać resztę składników (ja dodatkowo przecieram przez sitko) – wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń
1/2 kostki margaryny rozetrzć z budyniem, dodać sok z cytryny (masa powinna być lekko kwaśna)
GALARETKĘ rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do stężenia w naczyniu umożliwiającym pokrojenie jej w paski
Biszkopt posmarować masą, wzdłuż ułożyć pasek galaretki, obok banana, zawinąć, wierzch posmarować odrobiną masy i posypać orzechami
Smacznego!
Znasz odpowiedź na pytanie: