Forum: Książka kucharska
Rosół ..?
Dziewczyny, jak ugotowac rosół żeby był taki sympatycznie przezroczysty? Nijak mi to cholersto wyjść nie chce, jest taki “zamulony”
pzdr
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Dziewczyny, jak ugotowac rosół żeby był taki sympatycznie przezroczysty? Nijak mi to cholersto wyjść nie chce, jest taki “zamulony”
pzdr
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
12 odpowiedzi na pytanie: Rosół ..?
Re: Rosół..?
a gotujesz na warzywach czy na mięsku, bo jak na mięsku to trzeba zdjąć szumki i dopiero pakowac warzywa, choć taki zupełnie klarowny to i u mnie nie jest
Re: Rosół..?
Kurcze, próbowałam na rózne sposoby: napierw mięsko potem warzywka…. wszystko razem…..przy odkrytym garnku i przy zakrytym…
I nic. Nic juz mi do głowy nie przychodzi.
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Re: Rosół..?
🙂 A ja podzielę się z Tobą- jedynie klarowny rosół wychodzi wtedy, kiedy masz pewną część swojskiej kury, a nie gotujewsz na samych sklepowych wyrobach. No i oczywiście najpierw miśko, później zszumowanie no i warzywka. MUSI wyjść.
Pozdrawiam…
Tola i Mela
Re: Rosół..?
Zawsze mi mama powtarzała, żeby przy gotowaniu rosołu trzymać się kilku zasad:
-do zimnej wody włożyć mięso,
– po zagotowaniu zebrać szumowiny, mozna przedtem trochę posolić, to szybciej się zbiorą;
– dodać warzywa(marchew, pietruszka korzeń i nać, kawałek selera – i korzeń i nać,por);
– dodać przyprawy (daję tylko wegetę i pieprz)
– gotować na maluteńkim ogniu
– na końcu odcedzić.
amen:)
tak gotowany rosół zawsze mi się udaje i jest czyściutki. Acha, i jest o niebo lepszy gdy doda np skrzydełko indyka i kawałek wołowiny.
pozdrawiam
Iwona i Nina (13.01.05)
Re: Rosół..?
O tak….rosołek na swojskiej kurze nawet “zaszumiony” smakuje rewelacyjnie.
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Re: Rosół..?
Spróbuję zrobić według Waszych wskazówek. Mam nadzieję że teraz wyjdzie…
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Re: Rosół..?
Powiem nieskromnie, że rosół to jest moje danie popisowe:-) Nawet teściowa się zachwyca.
Piszesz, że nie wychodzi Ci klarowny? Sa na to sposoby.
Przede wszystkim raosół ma się gotować długo – ok.2 godz. i to na malutkim ogniu ( ma lekko pyrkać a nie wrzeć, gdyż się “zamuli”).
Skład daję taki, ja pisały dziewczyny. Wrzucam jeszcze zabek czosnku, mały listek laurowy i 2 ziarenka ziela.
I teraz najważniejsze:
Na metalowej płytce przypalam dwie połówki cebuli – mają się troszkę zwęglić:-) Wrzucam do rosołu. To zapewnia piękny żółciutki kolor i przejrzystość. Polecam!
Esiowa i Igusia ur.19.08.03
Re: Rosół..?
mnie tez mama nauczyła, ze rosołek przede wszystkim musi sie gotowac na malutkim ogniu i to bardzo dlugo (ja nawet gotuje 3 godziny!!!!-bo wtedy miesko smaczniejsze i maz sie zachwyca i calego kuraka pozera bo miesko mu sie w ustach rozplywa!!!!:) a rosol jest wtedy przejrzysty jak woda w zrodelku;)))
najpierw daje dokladnie umytego kurczaka (musi byc bardzo zminy!-tak mama mowila i zawsze przestrzegam), dwa zabki czosnku, 2 ziela ang, kilka ziaren pieprzu i sole (łyżka na duzy gar), po godzince obrane i pokrojone warzywka i przypalana cebulke nad ogniem (ja to robie w calosci, zewnetrzna warstwa musi byc czarna cala) no i czekam połtora do dwoch godzin….jeszcze nigdy nie wyszedl metny!!! polecam! pozdrawiam
Re: Rosół..?
Podzielam wypowiedź ESIOWEJ- u mnie nie ma rosołu bez spalonej cebulki:-) Tylko, że….ja ją spalam dosłownie na palniku gazowym kuchenki- na czarno- i wrzucam pod koniec gotowania do rosołku. Ja dotąd żyłam w przekonaniu,że to własnie czyni rosół klarownym, przejrzstym. I generalnie lubię rosół wołowy- wrzucam zawsze jakieś skrzydełka albo udko dla dzieciaków, ale zawsze daję kawałek wołowiny. –
Basia +Julia+Barti i Jurek:-)
Re: Rosół..?
z tego co ja wiem to taka cebullka daje piekny zolciotki kolorek 😉 pozdrawiam!
Re: Rosół..?
moja niania gotuje taki pieknie przezroczysty rosól…..przede wszystkim gotuje bez przykrycia i na koniec dodaje szklanke zimnej wody i zagotowuje. Naprawde jest pyszny.
pozdrawiamy
kiciucha i Julcia 28-12-2003
Re: Rosół..?
Cebulkę daję zawsze, to podstawa. Byc moze gotuję za krótko bo strasznie niecierpliwa jestem
Teraz skumuluję wszystkie Wasze rady i zobaczymy co mi wyjdzie. Dzieki
Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !
Znasz odpowiedź na pytanie: Rosół ..?