Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

Dziewczyny poratujcie! Jak można przygotować rybę oprócz panierowania i usmażenia, ewentualnie upieczenia z koperkiem? Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy. Chciałabym to zmienić. Na początek idealnie by było, gdyby przepisy były w miarę proste.

18 odpowiedzi na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

jaewa Dodane ponad rok temu,

Ja robię rybę po japońsku:
filety smażę w cieście naleśnikowym, potem prtzekladam pokrojoną drobno papryką kons, ogórkiem konserwowym i cebulą (wszystko staram się drobno kroić). Układasz warstawami zalewając zalewą octową. W tej chwili nie mam przepisu na zalewę, ale jak wpiszesz “ryba po japońsku” to na pewno znajdziesz. Ja robię taką z koncentratem.

aborka Dodane ponad rok temu,

Łosoś zapiekany z pieczarkami –

Łososia w dzwonkach lekko podpiekasz.
pieczarki – najlepiej małe w całosci a większe na cwiartki dusisz na masełku
cebulke dusisz.
wszystko układasz w naczyniu żaroodpornym i zapiekasz. Pod koniec posypujesz serem

malina Dodane ponad rok temu,

ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alokazja:Dziewczyny poratujcie. Jak można przygotować rybę oprócz wypanierowania i usmażenia, ewentualnie
upieczenia z koperkiem. Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy.

dzisiaj usmazyłam dorszyka i zalałam wrzącą zalewa pomidorowa:-)

kotus Dodane ponad rok temu,

robię tez śledzie w zalewie octowej,a pózniej z takich sledzików rózne sałatki można robić. Najczęsciej takie sledziki zalewam olejem+cebula i śledzie z buraczkami

zadziorka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:Łosoś zapiekany z pieczarkami –

Łososia w dzwonkach lekko podpiekasz.
pieczarki – najlepiej małe w całosci a większe na cwiartki dusisz na masełku
cebulke dusisz.
wszystko układasz w naczyniu żaroodpornym i zapiekasz. Pod koniec posypujesz serem
pieczarki jak dla mnie koniecznie ze smietana…mmmm uwielbiam

A ja mam super dwa sposoby na rybę i na prawdę warto je sprobowac!!!!!!

I sposob:

Filet z łososia koniecznie ze skórą posypuje przyprawą do ryb i kładę skórą do dołu na blache na którą uprzednio wysypalam kilogram soli.
Następnie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pikę okolo 30min.
Wyjąć mieso ryby tak by skora zostala z sola,nalezy uwazac by nie zapackac sola ryby,ale to nie jest problem bo z tej soli powstaje taka jakby łódeczka i ryba piecze sie we wlasnym sosie i nie jest absolutnie slona!!!! To jest moj ulubiony przepis gdy mam goscie,bo latwe,szybkie,bez smrodku i duzego zmywania… No i dietetyczne:)Probowalam tez z pstrągiem i bylo ok:)

II sposób:

Też łosoś i szczerze to innej ryby tu nie probowałam. Łosoś w dzwonka pokrojony,posypany bazylią,solą i białym pieprzem,najlepiej jak się chwile pomarynuje. Na rozgrzany olej lub oliwe wrzucamy (na patelnię ofkors) i obsmarzamy z obu stron,nastepnie podlewamy wodą, zmniejszamy power i przykrywamy by sie dusilo,tak okolo 7-10 min. PYszne,lekkie i zupelnie niespodziewany smak.

Jestem matką karmiącą i polecam oba sposoby na ten czas:)

Ju łelkam:)

zadziorka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Malina.:ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!
ja robie tak do momentu przecieru,wtedy dodaje jeszcze duzo soku pomidorowego,bialą zasmarzkę. Takim soso-farszem zalewam rybe w naczyniu zaroodpornym i do piekarnika… Niebo w gębie.
Jesli ktoś by chciał to mogę sprawdzić w magicznym zeszycie dokladne proporcje.
edit: to jednak mam trzy dobre sposoby na rybę:)

dotina Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Malina.:ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!
ja sie szykuję na rybkę po grecku. może jutro zrobię.
taka rybka chodzi już za mną od jakiegoś czasu 🙂

dotina Dodane ponad rok temu,

zrobiłam i pyyyyyyyyyyyychotka!!
nie wiedziałam że to takie proste i szybkie danie 🙂
tylko nie wiem czy mężu sie załapie

malina Dodane ponad rok temu,

Zadziorko następnym razem spróbuję po Twojemu 😉 a co śledzików to uwielbiam jak Tata zrobi:

nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) 🙂 mniam a jak poleżą w lodówce

nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę 🙂

nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę 🙂

zadziorka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Malina.:Zadziorko następnym razem spróbuję po Twojemu 😉 a co śledzików to uwielbiam jak Tata zrobi:

nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) 🙂 mniam a jak poleżą w lodówce

nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę 🙂

nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę 🙂
buuu dlaczego ja mam dietę karmiącej w święta!!!!!! Co ja będę jadla????
Ani pierogów z kapusta,ani karpia smazonego,ani salatki,ani sledzikow… Nic poprostu nic….
Ciekawe czy grzybową mogę???

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Malina.:ryba po grecku – pychota 🙂 !
O tak tak – uwielbiam, robie bardzo czesto i pyszna:)
Troszke inaczej niz Ty bo tylko taka mi smakuje:)

alokazja Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dotina:zrobiłam i pyyyyyyyyyyyychotka!!
nie wiedziałam że to takie proste i szybkie danie 🙂
tylko nie wiem czy mężu sie załapie

😀

Ja też będę robiła. W następnym tygodniu:) SDzisiaj cukinia faszerowana.

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alokazja:Dziewczyny poratujcie. Jak można przygotować rybę oprócz wypanierowania i usmażenia, ewentualnie
upieczenia z koperkiem. Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy.

Robie pstraga tusze i jest pyszny. Czyszcze go z luski, ale glowe zostawiam. Nacinam skore i nacieram oliwa z oliwek, sol, pieprz. Do brzuszka wkladam duzo zielonej pietruszki, cebulke i drobno kosteczke jablka-tez duzo. Pstraga pike w foli ok 20-30 min. Smacznego 🙂

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Ja robię rybę po japońsku:
filety smażę w cieście naleśnikowym, potem prtzekladam pokrojoną drobno papryką kons, ogórkiem konserwowym i cebulą (wszystko staram się drobno kroić). Układasz warstawami zalewając zalewą octową. W tej chwili nie mam przepisu na zalewę, ale jak wpiszesz “ryba po japońsku” to na pewno znajdziesz. Ja robię taką z koncentratem.

wykopałam przepis, więc podaję

Sos:
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
3 łyżki ketchupu
0,5 słoiczka koncentratu

– rybę przyprawić i usmażyć w cieśnie naleśnikowym
– warzywa pokroić w kostkę
– składniki sosu zagotować
– układać w naczyniu warstwowo rybę i warzywa
– zalać gorącą zalewą

ze 2 dni musi postać

dotina Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alokazja:😀

Ja też będę robiła. W następnym tygodniu:) SDzisiaj cukinia faszerowana.
he he
w następnym tygodniu też zrobię :):) ale większą ilość

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zadziorka:pieczarki jak dla mnie koniecznie ze smietana…mmmm uwielbiam

A ja mam super dwa sposoby na rybę i na prawdę warto je sprobowac!!!!!!

I sposob:

Filet z łososia koniecznie ze skórą posypuje przyprawą do ryb i kładę skórą do dołu na blache na którą uprzednio wysypalam kilogram soli.
Następnie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pikę okolo 30min.
Wyjąć mieso ryby tak by skora zostala z sola,nalezy uwazac by nie zapackac sola ryby,ale to nie jest problem bo z tej soli powstaje taka jakby łódeczka i ryba piecze sie we wlasnym sosie i nie jest absolutnie slona!!!! To jest moj ulubiony przepis gdy mam goscie,bo latwe,szybkie,bez smrodku i duzego zmywania… No i dietetyczne:)Probowalam tez z pstrągiem i bylo ok:)

II sposób:

Też łosoś i szczerze to innej ryby tu nie probowałam. Łosoś w dzwonka pokrojony,posypany bazylią,solą i białym pieprzem,najlepiej jak się chwile pomarynuje. Na rozgrzany olej lub oliwe wrzucamy (na patelnię ofkors) i obsmarzamy z obu stron,nastepnie podlewamy wodą, zmniejszamy power i przykrywamy by sie dusilo,tak okolo 7-10 min. PYszne,lekkie i zupelnie niespodziewany smak.

Jestem matką karmiącą i polecam oba sposoby na ten czas:)

Ju łelkam:)

Niezłe:)

W folii pieczonego to lubię łososia i pstrąga.

Do łososia podstawa to dużo cebuli dać i masło na wierzch.

A pstrąg to cebula, czosnek, masło, sól i co tam kto lubi:) pycha.

alokazja Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zadziorka:
Ciekawe czy grzybową mogę???

Ja w tamtym roku jadłam

Znasz odpowiedź na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

Dodaj komentarz

Polecam
Polecie sprawdzoną agroturystykę.
Szczerze myślę już o wakacjach, chciałabym juz sie do tego przygotowa i miec mozliwosc rezerwacji o wiele wczesniej. Prosze poleccie jakies sprawdzone miejsca na wyjazd agroturystyczny dla czteroosobowej rodziny. Interesuje mnie
Czytaj dalej
Polecam
"DZIECKO DLA ODWAŻNYCH"
Leszek Talko opisuje jak zmienia się życie ludzi kiedy na świcie pojawia/pojawiają się dzieci napisane z humorem, świetnie się czyta
Czytaj dalej