Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

Dziewczyny poratujcie! Jak można przygotować [Zobacz stronę] oprócz panierowania i usmażenia, ewentualnie upieczenia z koperkiem? Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy. Chciałabym to zmienić. Na początek idealnie by było, gdyby przepisy były w miarę proste.

18 odpowiedzi na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

  1. Ja robię rybę po japońsku:
    filety smażę w cieście naleśnikowym, potem prtzekladam pokrojoną drobno papryką kons, ogórkiem konserwowym i cebulą (wszystko staram się drobno kroić). Układasz warstawami zalewając zalewą octową. W tej chwili nie mam przepisu na zalewę, ale jak wpiszesz “ryba po japońsku” to na pewno znajdziesz. Ja robię taką z koncentratem.

    • Łosoś zapiekany z pieczarkami –

      Łososia w dzwonkach lekko podpiekasz.
      pieczarki – najlepiej małe w całosci a większe na cwiartki dusisz na masełku
      cebulke dusisz.
      wszystko układasz w naczyniu żaroodpornym i zapiekasz. Pod koniec posypujesz serem

      • ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!

        • Zamieszczone przez alokazja
          Dziewczyny poratujcie. Jak można przygotować rybę oprócz wypanierowania i usmażenia, ewentualnie
          upieczenia z koperkiem. Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy.

          dzisiaj usmazyłam dorszyka i zalałam wrzącą zalewa pomidorowa:-)

          • robię tez śledzie w zalewie octowej,a pózniej z takich sledzików rózne sałatki można robić. Najczęsciej takie sledziki zalewam olejem+cebula i śledzie z buraczkami

            • Zamieszczone przez aborka
              Łosoś zapiekany z pieczarkami –

              Łososia w dzwonkach lekko podpiekasz.
              pieczarki – najlepiej małe w całosci a większe na cwiartki dusisz na masełku
              cebulke dusisz.
              wszystko układasz w naczyniu żaroodpornym i zapiekasz. Pod koniec posypujesz serem

              pieczarki jak dla mnie koniecznie ze smietana…mmmm uwielbiam

              A ja mam super dwa sposoby na rybę i na prawdę warto je sprobowac!!!!!!

              I sposob:

              Filet z łososia koniecznie ze skórą posypuje przyprawą do ryb i kładę skórą do dołu na blache na którą uprzednio wysypalam kilogram soli.
              Następnie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pikę okolo 30min.
              Wyjąć mieso ryby tak by skora zostala z sola,nalezy uwazac by nie zapackac sola ryby,ale to nie jest problem bo z tej soli powstaje taka jakby łódeczka i ryba piecze sie we wlasnym sosie i nie jest absolutnie slona!!!! To jest moj ulubiony przepis gdy mam goscie,bo latwe,szybkie,bez smrodku i duzego zmywania… No i dietetyczne:)Probowalam tez z pstrągiem i bylo ok:)

              II sposób:

              Też łosoś i szczerze to innej ryby tu nie probowałam. Łosoś w dzwonka pokrojony,posypany bazylią,solą i białym pieprzem,najlepiej jak się chwile pomarynuje. Na rozgrzany olej lub oliwe wrzucamy (na patelnię ofkors) i obsmarzamy z obu stron,nastepnie podlewamy wodą, zmniejszamy power i przykrywamy by sie dusilo,tak okolo 7-10 min. PYszne,lekkie i zupelnie niespodziewany smak.

              Jestem matką karmiącą i polecam oba sposoby na ten czas:)

              Ju łelkam:)

              • Zamieszczone przez Malina.
                ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!

                ja robie tak do momentu przecieru,wtedy dodaje jeszcze duzo soku pomidorowego,bialą zasmarzkę. Takim soso-farszem zalewam rybe w naczyniu zaroodpornym i do piekarnika… Niebo w gębie.
                Jesli ktoś by chciał to mogę sprawdzić w magicznym zeszycie dokladne proporcje.
                edit: to jednak mam trzy dobre sposoby na rybę:)

                • Zamieszczone przez Malina.
                  ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!

                  ja sie szykuję na rybkę po grecku. może jutro zrobię.
                  taka rybka chodzi już za mną od jakiegoś czasu 🙂

                  • zrobiłam i pyyyyyyyyyyyychotka!!
                    nie wiedziałam że to takie proste i szybkie danie 🙂
                    tylko nie wiem czy mężu sie załapie

                    • Zadziorko następnym razem spróbuję po Twojemu 😉 a co śledzików to uwielbiam jak Tata zrobi:

                      nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) 🙂 mniam a jak poleżą w lodówce

                      nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę 🙂

                      nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę 🙂

                      • Zamieszczone przez Malina.
                        Zadziorko następnym razem spróbuję po Twojemu 😉 a co śledzików to uwielbiam jak Tata zrobi:

                        nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) 🙂 mniam a jak poleżą w lodówce

                        nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę 🙂

                        nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę 🙂

                        buuu dlaczego ja mam dietę karmiącej w święta!!!!!! Co ja będę jadla????
                        Ani pierogów z kapusta,ani karpia smazonego,ani salatki,ani sledzikow… Nic poprostu nic….
                        Ciekawe czy grzybową mogę???

                        • Zamieszczone przez Malina.
                          ryba po grecku – pychota 🙂 !

                          O tak tak – uwielbiam, robie bardzo czesto i pyszna:)
                          Troszke inaczej niz Ty bo tylko taka mi smakuje:)

                          • Zamieszczone przez dotina
                            zrobiłam i pyyyyyyyyyyyychotka!!
                            nie wiedziałam że to takie proste i szybkie danie 🙂
                            tylko nie wiem czy mężu sie załapie

                            😀

                            Ja też będę robiła. W następnym tygodniu:) SDzisiaj cukinia faszerowana.

                            • Zamieszczone przez alokazja
                              Dziewczyny poratujcie. Jak można przygotować rybę oprócz wypanierowania i usmażenia, ewentualnie
                              upieczenia z koperkiem. Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy.

                              Robie pstraga tusze i jest pyszny. Czyszcze go z luski, ale glowe zostawiam. Nacinam skore i nacieram oliwa z oliwek, sol, pieprz. Do brzuszka wkladam duzo zielonej pietruszki, cebulke i drobno kosteczke jablka-tez duzo. Pstraga pike w foli ok 20-30 min. Smacznego 🙂

                              • Zamieszczone przez JaEwa
                                Ja robię rybę po japońsku:
                                filety smażę w cieście naleśnikowym, potem prtzekladam pokrojoną drobno papryką kons, ogórkiem konserwowym i cebulą (wszystko staram się drobno kroić). Układasz warstawami zalewając zalewą octową. W tej chwili nie mam przepisu na zalewę, ale jak wpiszesz “ryba po japońsku” to na pewno znajdziesz. Ja robię taką z koncentratem.

                                wykopałam przepis, więc podaję

                                Sos:
                                2 łyżki cukru
                                2 łyżki octu
                                1 szklanka wody
                                0,5 szklanki oleju
                                3 łyżki ketchupu
                                0,5 słoiczka koncentratu

                                – rybę przyprawić i usmażyć w cieśnie naleśnikowym
                                – warzywa pokroić w kostkę
                                – składniki sosu zagotować
                                – układać w naczyniu warstwowo rybę i warzywa
                                – zalać gorącą zalewą

                                ze 2 dni musi postać

                                • Zamieszczone przez alokazja
                                  😀

                                  Ja też będę robiła. W następnym tygodniu:) SDzisiaj cukinia faszerowana.

                                  he he
                                  w następnym tygodniu też zrobię :):) ale większą ilość

                                  • Zamieszczone przez zadziorka
                                    pieczarki jak dla mnie koniecznie ze smietana…mmmm uwielbiam

                                    A ja mam super dwa sposoby na rybę i na prawdę warto je sprobowac!!!!!!

                                    I sposob:

                                    Filet z łososia koniecznie ze skórą posypuje przyprawą do ryb i kładę skórą do dołu na blache na którą uprzednio wysypalam kilogram soli.
                                    Następnie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pikę okolo 30min.
                                    Wyjąć mieso ryby tak by skora zostala z sola,nalezy uwazac by nie zapackac sola ryby,ale to nie jest problem bo z tej soli powstaje taka jakby łódeczka i ryba piecze sie we wlasnym sosie i nie jest absolutnie slona!!!! To jest moj ulubiony przepis gdy mam goscie,bo latwe,szybkie,bez smrodku i duzego zmywania… No i dietetyczne:)Probowalam tez z pstrągiem i bylo ok:)

                                    II sposób:

                                    Też łosoś i szczerze to innej ryby tu nie probowałam. Łosoś w dzwonka pokrojony,posypany bazylią,solą i białym pieprzem,najlepiej jak się chwile pomarynuje. Na rozgrzany olej lub oliwe wrzucamy (na patelnię ofkors) i obsmarzamy z obu stron,nastepnie podlewamy wodą, zmniejszamy power i przykrywamy by sie dusilo,tak okolo 7-10 min. PYszne,lekkie i zupelnie niespodziewany smak.

                                    Jestem matką karmiącą i polecam oba sposoby na ten czas:)

                                    Ju łelkam:)

                                    Niezłe:)

                                    W folii pieczonego to lubię łososia i pstrąga.

                                    Do łososia podstawa to dużo cebuli dać i masło na wierzch.

                                    A pstrąg to cebula, czosnek, masło, sól i co tam kto lubi:) pycha.

                                    • Zamieszczone przez zadziorka

                                      Ciekawe czy grzybową mogę???

                                      Ja w tamtym roku jadłam

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę

                                      Dodaj komentarz

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general