przepis znalałam w necie, ale tak mi przypasował, że nie mogę trzymać tego tylko dla siebie i się podzielić muszę :D
ok 1 kg ryby najlepiej filet bez skóry (ja robiłam z tołpygi i dorsza, niby przepis pod karpiowate, ale z dorszem też było pyszne no i nie bylo ości, których w tołpydze nie brakowało….)
200 mil śmietany 18 procent
2 duże ząbki czosnku
1 cytryna
trochę oliwy
2 czubate łyżeczki suszonych ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
1 mały pęczek pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. rybę umyć, wyczyścić, ułożyć w naczynu żaroodpornym z połowy cytryny wycisnąć sok i skropić nim rybę – odstawić na 30 minut
2. zmiażdżony czosnek zmieszać z solą i przyprawami oraz olejem i natrzeć rybę
umieścić w piekarniku nagrzanym do 190? 200 stopni i piec do około 40 minut (ja piekę pod przykryciem)
3. w międzyczasie śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką (ja daję samą pietruszkę, ale w org przepisie był jeszcze szczypiorek, o którym zawsze zapominałam;))
jak ryba się zarumieni dodać śmietanę i piec jeszcze 5-10 minut bez przykrycia
jak dla mnie ryba zrobiona w ten sposób jest genialna (ten “sos” śmietanowy sprawia,że ryba jest inna niż wszystkie jakie jadłam do tej pory, a ten smak wciąga)
i robi się samo (poza ewentualnym oczyszczeniem ryby przygotowanie trwa max 15 minut, poza obowiązkowymi przestojami;)) ostatnio wzięłam mrożone płaty dorsza, które starym sprawdzonym sposobem wymoczyłam najpierw przez ok. godzinę w wodzie z solą. taka ryba po wyjęciu nie “śmierdzi rybą” tak bardzo i nadaje się do wszystkiego.
polecam :)
5 odpowiedzi na pytanie: ryba inaczej
Na pewno spróbuje
Tylko śmietanę zastąpię czymś mniej tłustym 😉
Brzmi pysznie, na pewno wypróbuję.
niestety ta śmietana najlepsza 😉
nie wiem jak sprawują się zamienniki, ale jeśli spróbujesz to daj znać
ja tak robiłam sole – też wyszła pyszna 😀
A można z jogurtem…mąż na diecie.
Znasz odpowiedź na pytanie: ryba inaczej