ryba po grecku – 3 pytania i przepis

mam bojowe zadanie zrobic rybe po grecku – bede robic pierwszy raz w zyciu;)
Przepis znalazlam tu na forum ale mam 3 pytania:
1. czy panga moze byc? bo mam nadmiar w zamrazalniku….
2. ile mam dac tej ryby na 25 osob mniej wiecej?;)
3. czy zamiast obierac i scierac warzywa moge dac mrozona wloszczyzne z paczki?:)

22 odpowiedzi na pytanie: ryba po grecku – 3 pytania i przepis

  1. Re: ryba po grecku – 3 pytania

    wg mnie panga pasuje; jeśli da sie ja pokroić na takie porcje, żeby się nie rozpadły po usmażeniu, to wydaje mi się że jak najbardziej może być;
    w niedzielę robiłam właśnie rybę po gracku na pracownianą Wigilię dla męża… na 18 osób; kupiłam 2 kg filetów z mintaja (dorsza nie dostałam… a był w pierwotnych planach); ponoć dla wszystkich starczyło i zostało jeszcze na śniadanie na dzień następny; na oko wcale nie wydawało mi się tego za dużo;
    robiłam ze świeżych warzyw, trę w robocie kuchennym, więc się nie musiałam wysilać; jakbym miała trzeć ręcznie… to zagonilabym do pomocy męża 🙂

    Ewa i Krzyś

    • Re: ryba po grecku – 3 pytania

      ech meza nie zagonie bo on cala sobote od 6 do 20 w pracy:( a w niedziele tez pracuje do 14.00…..

      robota mam – ale zeby w nim utrzec to najpierw trzeba obrac;) a skrobaczki sa dla praworecznych wiec ja leworeczna mam wymowke;)

      • Re: ryba po grecku – 3 pytania

        ha, a ja posiadam skrobaczkę uniwersalną 🙂 dla leworęcznych jak najbardziej się nadaje

        Ewa i Krzyś

        • Re: ryba po grecku – 3 pytania

          ja sie jeszcze takiej nie dorobilam;)
          po Swietach poszukam w sklepach;)

          • Re: ryba po grecku – 3 pytania

            też robie z Pangi, z fajnego przepisu, gdzie nie ma dokładnie ustalonych proporcji warzyw, robiłam kiedys w mrozonki – jakaś włoszczyzna czy cos takiego i wyszło, do tego dodaję koncentrat pomidorowy, koniecznie liśc laurowy, kilka goździków i 3 łyzki musztardy 🙂 i to wylewam na rybę

            • Re: ryba po grecku – 3 pytania

              1. może być, według mnie nadaje się kazda biała ryba, która się ndmiernie nie rozpada, ja używam soli albo dorsza, ale pange mam w odwodzie jakby tych zabrakło ;))
              2. myślę, że jakieś 2,5 – 3kg powinno byc dobrze, zalezy jak duzo jedzą ;), 3 kg to juz tak z dokładkami :))
              3. pewnie może byc, zalezy jak grubo krojona, wydaje mi się, że starta na tarce nie rozpada się potem na talerzu, a ta w kostkach nie będzie później taka zwarta jako porcja, ale byc może się mylę 😉

              • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                musztarda???
                mozesz podac dokladny przepis?

                • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                  ta mrozona wloszczyna jest w paczce w takich drobnych paseczkach – to nie jest kostka:)

                  hm – a jak duzo jedza – powiem tylko tyle, ze 3 kg pangi to moj maz sam by zezarl jakbym mu pozwolila;)

                  • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                    eee, no to jak najbardziej może być :)), ale się zawstydziłam, człowiek nie uzywa to i nie wie ;))))

                    to zrób 2 kg dla gosci i 3 dla męża :), a jak nie da rady to ja chętnie, bo uwielbiam ;)))

                    • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                      1 kg filetow rybnych, 3lyzki maki, olej do smazenia, sol,pieprz. 70-80 dkg mieszanych jarzyn(w proporcjach mniej więcej: 300 g cebula,por, 200 g marchew, 100 g pietruszka, seler) 1 szklanka przecieru pomidorowego(moze byc rowniez gesty sok pomidorowy) 2 lyzeczki musztardy, 1 1/2 szklanka rosolu(z kostki) cynamon,kilka gozdzikow,listek laurowy,pieprz,sol,cukier.

                      Filety rybne pokroic na mniejsze kawalki,lekko osolic,obtoczyc w mace i piec na rozgrzanym oleju. Przelozyc do naczynia szklanego(glebokiego) i odstawic do wystygniecia. Obrane i umyte warzywa pokroic w cienkie paseczki(w slomke),wlozyc do rondla,dodac kilka lyzek oleju.Gdy sie lekko podrumieja,wlac rosol,osolic lekko i dusic pod przykrywka.Do nie calkiem miekkich jarzyn dodac przecier pomidorowy,listek laurowy,gozdziki,kawalek cynamonu i pieprz;dusic jeszcze kilka minut.Ostudzic,dodac musztarde,doprawic do smaku.Zimnymi warzywami zalac wczesniej usmazone filety.RYBE MOZNA PODAWAC NA ZIMNO ORAZ NA GORACO.

                      • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                        to jest przepis z jakieś strony internetowej, nie pamietam już dokładnie, ale miała bardzo duzą ilośc pozytywnych komentarzy, ma ta musztarda tak przypasowała, że daje jej zwykle więcej,

                        • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                          j achetnie skorzystam z przepisu 😉

                          i niespodziewanka:))

                          • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                            brzmi ciekawie z ta musztarda – ale troche sie boje tak robic na Wigilie – cholerka moze goscie przyzwyczajeni do klasyki:)
                            na Wigilie zrobie “tradycyjnie” bez musztardy – a juz po wszystkim dla domownikow wyprobuje napewno ten przepis:)
                            dzieki:)

                            • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                              zrobilam z musztarda i jest pyszne!

                              bardzo mi smakuje sosik.

                              polecam;)

                              i niespodziewanka:))

                              • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                                Ala, obsmiałam sie jak glupia :P, wiem, że to nie kulinarnie ale ogolna dyskusja mnie rozbawila. Wiem, że juz po wigilii, wiec moge sobie przepis na rybe po grecku wsadzic… w przepisy 🙂

                                Pozdrawiam Ciebie i Gośkę, ktora jest coraz ładniejsza 🙂

                                Elka, Gabi i Jeremi 10.04.2003

                                • Re: ryba po grecku – 3 pytania

                                  wow Ela:)
                                  wogole Cie nie widuje na forum a tu taka niespodzianka widziec Cie w watku o rybie;)
                                  co tam u Was?

                                  • dobra, up. bo mi pomysłu na rybę brakuje i robię ze swojego starego przepisu

                                    • Właśnie dziś robiłam rybkę po grecku,bardzo podobny przepis,też oczywiście z musztardą i koniecznie sos sojowy,ale ja z warzyw to tylko marchewkę i do tego podsmażona cebulka,wychodzi tak smaczna że nie było osoby która by o przepis nie poprosiła,robię ją od lat.A ryba tilapia,najlepsza ryba która się nie rozpada i smaży się jak kotlecik-rewelacja,polecam

                                      • Zamieszczone przez Relinka
                                        Właśnie dziś robiłam rybkę po grecku,bardzo podobny przepis,też oczywiście z musztardą i koniecznie sos sojowy,ale ja z warzyw to tylko marchewkę i do tego podsmażona cebulka,wychodzi tak smaczna że nie było osoby która by o przepis nie poprosiła,robię ją od lat.A ryba tilapia,najlepsza ryba która się nie rozpada i smaży się jak kotlecik-rewelacja,polecam

                                        Tilapia ma osci?

                                        • Zamieszczone przez ciapa
                                          Tilapia ma osci?

                                          nie ma

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: ryba po grecku – 3 pytania i przepis

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general