Ryby na święta?

Jak i co robicie?

Ja na rybe po grecku sie nie porywam chociaz uwielbiam, zresztą mam obiecana u tesciowej :D.

Ale sama mam przygotowac na kolecję rybkę.
Zwykle robimy solę w panierce… Ale to troche nudne, myslałam o pstragu, ale nie bardzo wiem jak sie za niego zabrać.

Macie jakies sprawdzone przepisy na lekkie ryby, takie bez zbednej panierki i najlepiej z piekarnika 😀 bo smażyc nie znoszę.

Dzieki

20 odpowiedzi na pytanie: Ryby na święta?

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Jak i co robicie?

Ja na rybe po grecku sie nie porywam chociaz uwielbiam, zresztą mam obiecana u tesciowej :D.

Ale sama mam przygotowac na kolecję rybkę.
Zwykle robimy solę w panierce… Ale to troche nudne, myslałam o pstragu, ale nie bardzo wiem jak sie za niego zabrać.

Macie jakies sprawdzone przepisy na lekkie ryby, takie bez zbednej panierki i najlepiej z piekarnika 😀 bo smażyc nie znoszę.

Dzieki

roku robiłam kilka razy
karp pieczony w całości
w piekarniku
podany na gorąco na kolację wigilijną

2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
20 dag cebuli
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki

Rybę umyć, oskrobać z łusek, sprawić, wykrajać oczy i skrzela, odciąć płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z 1 łyżką posiekanej pietruszki i natrzeć tym wnętrze jamy brzusznej ryby. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kosteczkę, posolić, oprószyć pieprzem, podgrzewać na patelni, mieszając, aż zmięknie: Wówczas dodać olej. Jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Ostudzić. Zimną cebulą napełnić rybę, ja potem zszyłam, ułożyć na brytfannie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, gdy sie zarumieni podlewam wodą, by trochę się podusił
ok 45-60 min w piekarniku, zależy od wielkości ryby

ja jeszcze przez pieczeniem taką wyczyszczoną, wypatroszoną rybę nacieram z zewnątrz “przyprawa do ryb” i na kilka godzin do lodówki

gosia Dodane ponad rok temu,

Pstrąg w folii – pycha. Robiłam z jakiegoś netowego przepisu. Karpia smażę w mące.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wobysk:Pstrąg w folii – pycha. Robiłam z jakiegoś netowego przepisu. Karpia smażę w mące.
Mąż robi takie- ale ja nie lubię takiej ugotowanej ryby;)

kasia Dodane ponad rok temu,

ja czasami robię coś w stylu ryby po grecku – najpierw podsmażam cebulkę i paprykę, potem leję trochę soku z puszki brzoskwiń, daję sos pomidorowy lub przecier i na końcu pokrojone brzoskwinie, oczywiście można sobie doprawić wg uznania i tym polewam przygotowane wcześniej ryby ( jakie się chce, tak jak do ryby po grecku)

kasia Dodane ponad rok temu,

a ryb pieczonych to kładę na natłuszczoną blaszkę lub w naczynie żaroodporne jakieś filety i posypuję warzywami- np. startą marchewką, cebulką, co kto lubi, mój mąż lubi z takimi warzywami mrożonymi – jakaś mieszanka orientalna czy coś takiego, w każdym razie żeby było tego sporo, czasem robię na obiad z ryżem

Dodane ponad rok temu,

w święta istnieje dla mnie tylko i wyłącznie karp (posolony 2-3 dni wcześniej, obtoczony tradycyjnie w mące, smazony na oleju)

a że takich karpi robi się u nas zazwyczaj 4-5 sztuk, więc mam wyżerkę na całe święta 🙂

lea Dodane ponad rok temu,

Ryba po grecku – z czegokolwiek 😉 Robi sie bardzo latwo, polecam 🙂
Do tego obowiazkowo karp i pstrag – obie te rybki robimy tak samo, w mące, z cebulką smazone. Karp na meskiej czesci rodziny, pstragi dla wybredniaczkow.
Karp i pstrag to nasze podstawowe dania na te dni – kupujemy raz na rok, wiec nie wydaje sie nam nudne.
Pstrag pewnie w galarecie tez dobry jest 🙂

dagi Dodane ponad rok temu,

U nas bedzie smazony karp – to dla mnie bo moj L. uwaza, ze to zbrodnia jesc karpia w swieta, poza tym pewnie dorsz smazony i rybka po grecku, ktora uwielbiam i jem kazde ilosci. Nie mam pod reka rodziny, wiec wszystko na mojej glowie . Boze i lepienie pierogow tez .

kotagus Dodane ponad rok temu,

W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotagus:W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

ja z ryb w świeta – sledzik i łosoś wedzony…..

kasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

ja z ryb w świeta – sledzik i łosoś wedzony…..

jeju co za apetyczny przepis……

kasia Dodane ponad rok temu,

a propos łososia to ja robię taką sałatkę:
4 pomidory
1 op. makaronu
1 op. wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz

pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, makaron ugotować, wymieszać z pomidorami gdy jest jeszcze ciepły, łososia pokroić w kostkę, dodać do makaronu, polać sosem z oliwy, octu winnego, czosnku, przyprawić do smaku
ja to uwielbiam

kotagus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

..

Brzmi nader smacznie 🙂
Ale chyba to nie wigilijne danie?
(pytam, bo jakoś ser żółty mi się nie kojarzy)

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotagus:Brzmi nader smacznie 🙂
Ale chyba to nie wigilijne danie?
(pytam, bo jakoś ser żółty mi się nie kojarzy)

my jemy tez na wigilie.

gablysia Dodane ponad rok temu,

Mój chłop nie lubi karpia więc co roku dostaje sandacza i szczupaka…
W mojej rodzinie kupuje się co roku około 20 kilogramów karpia 🙂 i cały znika przez święta. hi hi hi
Jedno najważniejsze co robimy wszyscy z karpiem i innymi rybami przed smażeniem, to leżakowanie w cebuli – długie leżakowanie. Rybka jest tak pyszna, że aż… nie moge doczekac sie świąt.

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotagus:W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

Nie znosze karpia… ble

W ogóle myslałam o pstragu ale jak byłam dzisiaj w rybnym i poogladałam i powachałam te martwe ryby to mało co nie zwymiotowałam…
Chyba mój wrazliwy nos tego nie zniesie…co innego mrozone… kupuje solę.

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Gablysia:Mój chłop nie lubi karpia więc co roku dostaje sandacza i szczupaka…
W mojej rodzinie kupuje się co roku około 20 kilogramów karpia 🙂 i cały znika przez święta. hi hi hi
Jedno najważniejsze co robimy wszyscy z karpiem i innymi rybami przed smażeniem, to leżakowanie w cebuli – długie leżakowanie. Rybka jest tak pyszna, że aż… nie moge doczekac sie świąt.

Jestem w szoku, 20 kg to by nam na całe życie starczyło i jeszcze zostało 😉
U nas nie ma karpia, bo nie lubimy. nawet jak byłam mała to pytałam mamę dlaczego, więc kupiła mi fileta z karpia, usmażyła i już wiecej nie pytałam dlaczego u nas na święta nie ma karpia. Nie smakuje nam. U mnie w tym roku będzie miruna.

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

nieduze pstragi wypatroszone otwierasz posypujesz srodek pieprzem sola bazylia i paparyka czerwona slodka sproszkowana kladziesz na ruszt najpierw w zimne miejsce na chociaz godzinke zeby przeszly a potem do goracego pieca i pieczesz z obu stron
lekko i smacznie

taurus Dodane ponad rok temu,

karpia robię m/w tak jak Alina24, tylko podlewam jeszcze białym winkiem w trakcie pieczenia 🙂

Uwielbiam pangę smażoną w cieście naleśnikowym do ktorego dodaję płatki migdałowe. Pycha, w zeszlym roku zrobilam taką na wigilię własnie

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:nieduze pstragi wypatroszone otwierasz posypujesz srodek pieprzem sola bazylia i paparyka czerwona slodka sproszkowana kladziesz na ruszt najpierw w zimne miejsce na chociaz godzinke zeby przeszly a potem do goracego pieca i pieczesz z obu stron
lekko i smacznie

Ruszt to znaczy co?
Ta kratka z piekarnika?
Długo się to to piecze i w jak wysokiej temp.
Będę wdzięczna.
Jutro kupuję na próbę 3 pstągi i robię na kolacje i własnie chce spróbować w piekarniku.

Znasz odpowiedź na pytanie: Ryby na święta?

Dodaj komentarz

Zdrowie i uroda
Krem ujędrniający do biustu????
Może kiedyś przewinął się podobny temat,ale chciałabym się podpytać. Znacie jakiś dobry krem napinająco-ujędrniający do biustu??? Słyszałam,że jest dobry z Lirene,ale jeszcze go nie zakupiłam,może któraś z was go aktualnie używa i
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
nutramigen - co to jest?
mam pytanie, czym jest, wiem ze nie mleko tylko preparat mlekozastępczy, to z czego jest białko w nutamigenie jak nie z mleka, przeciez kazeina to jest z mleka czy tak?
Czytaj dalej