Ryz po chińsku – PYCHA !!! -Ola2

Oto przepis na ryz po chińsku.

Składniki (dla 2 osób):
– olej
– szklanka ryżu
– 2 szklanki wody
– por
– kostka rosołowa.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju – taką żeby wszystki ryż był zamoczony w oleju. Wsypujemy ryż i CIĄGLE mieszając, podsmażamy ryż na kolor złoty.
Zalewamy to (uwaga bo będzie bulgotać – lepiej włączyc wentylator :))) 2 szklankami goracej wody (gorącej bo mniej pryska rozgrzany olej). W jednej szkance rozpuszczona była kostka rosołowa. I od razy dodajemy poszatkowany na paseczki por.
Ryż teraz gotuj się, powinien byc przykryty i patelnia tylko pyrka.
Jak ryż jest jeszcze twardy a odę juz wypił to dolej jeszcze troszke, jak jest juz miękki a masz za duzo wody to wylej i wyciąnij ryż. Ale powinno być OK w proporcjach 1 szklanka ryży 2 szkankli wody
SMACZNEGO.

Książka kucharska
Chili con carne -Asia W
Chili con carne czerwona fasola (moze byc z puszki) papryka czerwona papryka chili lub proszek mięso wołowe 0,7 kg cebula ząbek czosnku zgnieciony( lub w proszku) 700 g pomidorów z
Czytaj dalej
Książka kucharska
Sałatka krabowa... rewelacyjna na upał! -Karolka
Sałatka jest super prosta i na upał świetna, bo bardzo lekka... Składniki: - Makaron sojowy opakowanie 100 g - paczka paluszków krabowych - 1 ogórek (nie wąż, tylko taki krótszy)
Czytaj dalej