Ah!Sa bardzo szybkie do zrobienia i nie czeka sie az wyrosna
Do ciasta:
2 kwadraciki drozdzy
1 szklanka mleka
50 gr maslo
1szczypta soli
1 torebeczka cukru waniliowego
1/2 szklaneczka mala rumu
2jajka
maki ile trzeba
do nadzienia
400 g di cukru moze byc ciut mniej
4 pomarancze ( skoreczka starta)
2 cutryny scoreczka starta
50 g migdaly mielone
Przygotowanie:
Nadzienie wymieszac wszystko ladnie razem i odstawic.
Rozpuscic maslo, i jak juz chlodne dodac jajka, mleko z rozpuszczonymi drozdzami, wanilie, rum,no i powoli maka, po troszeczku 🙂 Pasta powinna byc klejaca, przyklejac sie do rak, dodac szczypte soli i dodajecie jeszcze maki, tak aby mozna bylo pracowac rekami. Ciasto powinno sie odkleic od rak, byc miekkie i puszyste.
Mi potrzeba bylo 13 lyzek pelnych duzych, ale to zalezy od maki i wilgotnosci jaka ma.
Jak juz ciasto gotowe rozwalkowac na stolnicy na placek grubosci okolo 2 cent, Wylozyc caly farsz i zawinac ladnie tak jakk nalesnik.
Nastepnie pokroic w paski okolo 1 cm i wylozyc na papierze do pieczenia i do pieca.
W piecu 220° okolo 15 minut.,pozniej obracacie wszystkie ciasteczka tak aby przypiekly sie i z drugiej strony
Et Voil?*….
Lubie jak sa w srodku mieciutkie a na zwnatrz krochutkie i pachna jak caly sad cytrusowy
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy
Jezu o ta tepa jak but
dopiero dzis jak drukowalam sobie przepis zrozumialam tytlu
sad pomaranczowo-cytrynowy 😀
a ja sadzilam ze to jakas wloska nazwa ten sad 😀
a jaka jest nazwa na te pysznosci sole?
ide gniesc
Pyszne
zrobiłam z makowym.
Faktycznie przepyszne.
Tak mi dobrze ciasto w rękach rosło, że mi oprócz całej blachy ślimaczków jeszcze regularny makowiec wyszedł w małej formie
Ciesze sie bardzo ze wyszlo ladnie
A cciasto latwe do zrobienia ze hej, prawda?
zachęciłaś zdjęciami
i faktycznie robiło się łatwo.
aż musiałam zerknąć skąd jesteś 🙂 och zazdroszczę takiej lokalizacji…..i na pewno masz teraz miłe ciepełko…..
Znasz odpowiedź na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy