Sałatka Colesław

8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyzeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej,jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze,żeby był gęsty-np.”Dekoracyjny” WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny

Startą kapustę i marchewke wsypać do sporej miski,dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Można ją wzbogacić posiekanym koperkiem koperkiem słodką musztardą [odrobiną].

Mimi

2 odpowiedzi na pytanie: Sałatka Colesław

magdzik Dodane ponad rok temu,

Re: Sałatka Colesław

Zrobiłam, smakuje naprawde bardzo podobnie. Mój mąz się nią zachwycał.

,

Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

znalazłam dzisiaj ten przepis, brzmi apetycznie, ale chciałam zapytać czy te filiżanki to takie do kawy?

Znasz odpowiedź na pytanie: Sałatka Colesław

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Maty - wyciąganie kasy od ludzi
Czy nie uważacie, że 200 zł za matę edukacyjną to jest jawne wyciąganie kasy od ludzi praktycznie za nic? Przecież równie dobrze można położyć dziecko na kolorowym kocyku i dać
Czytaj dalej
Książka kucharska
Paszteciki na 3 sposoby.
Z podanych przepisów robiłam paszteciki półfrancuskie. Wyszły pychotkowe a rodzinka coś mruczała, że mało. :) Ciasto kruche: 30 dag (ok. 1,5 szklanki) mąki, 15 dag masła, 2 -3 żółtka, sól, 2
Czytaj dalej