8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyzeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej,jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze,żeby był gęsty-np.”Dekoracyjny” WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny
Startą kapustę i marchewke wsypać do sporej miski,dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Można ją wzbogacić posiekanym koperkiem koperkiem słodką musztardą [odrobiną].
2 odpowiedzi na pytanie: Sałatka Colesław
Re: Sałatka Colesław
Zrobiłam, smakuje naprawde bardzo podobnie. Mój mąz się nią zachwycał.
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
znalazłam dzisiaj ten przepis, brzmi apetycznie, ale chciałam zapytać czy te filiżanki to takie do kawy?
Znasz odpowiedź na pytanie: Sałatka Colesław