Forum: Książka kucharska
sałatki
Czy może mi ktos podac przepisy na jakieś dobre sałatki? Zbliżaja sie imieniny męża i chciałabym wypróbowac cos nowego bo mam juz dosyć ciągle tego samego na stole. Mogą być tez sałatki warstwowe.
Z góry dziękuję.
3 odpowiedzi na pytanie: sałatki
Re: sałatki
Sałatka z piersi kurczaka
Sos: majonez, śmietana, czosnek, szczypta soli i pieprzu ( jeśli majonez mały to taka sama śmietana, czosnku w proporcjach mały majonez pól główki, duży cała główka) wszystko mieszamy razem.
Sałatka: cała kapusta pekińska, pieś kurczaka, papryka, czerwona fasola, cebula, zielony ogórek( kroimy go w plasterki, albo połówki plasterków) pomidorek.
Wszystko mieszamy razem. Sałatka pycha, a sosik można dodawać do pizzy, kebabów i zapiekanek.
Życze smacznego.
Re: sałatki
polecam goraco”
ser zolty twardy 40dkg
puszka lub dwie kukurydzy (pudliszki lub bonduelle bo slodkie)
puszka ananasa
majonez
2 zabki czosnku
sol jesli trzeba
pare kropel cytrynki
i jesli lubicie to szczypta czabru
swietnie sie “zjada”
ania i marcinek
Re: sałatki
Sałatka z ziemniaków z cebulą i z bekonem
– Taka ziemniaczkowa sałatka jest najfajniejsza, kiedy kartofelki są młodziutkie i kruche. Wtedy nie trzeba specjalnie martwić się o skórkę, bo jest jeszcze bardzo delikatna. Jeśli użyjesz starszych, dorosłych ziemniaków, to też powinno się udać, ale zdecydowanie polecam poszukanie młodziaków.
Czas przygotowania: 30 min.
Dla 4 osób
Jak to zrobić:
1. Posiekaj cebulę.
2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż przez ok. 20 min.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie.
4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.
5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli.
6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie).
9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.
Bon appetit!
drukować
Produkty potrzebne do przepisu4 plasterki bekonu
1 kg młodych ziemniaczków
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka szczypiorku
6 średnich cebul
sos:
250 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany Rama Cremefine
ania i marcinek
Znasz odpowiedź na pytanie: sałatki