SAŁATKOWE HITY FORUM

Narazie wrzucam takie co miałam jako plik. Potem powrzucam linki do takich co tu nie ma

[LEFT] Sał atki[/LEFT]

[LEFT] 1 warstwowa
gyros
cebulka
kukurydza lub fasola czerwona
kapusta pekińska
majonez na wierzch (można wrzucić też między warstwy)[/LEFT]

[LEFT] dużo mięska i dużo kapusty[/LEFT]

[LEFT] 2 czerwona
jajka
buraczki konserwowe kostka
czerwona fasola
cebula (fajnie też czerwona)
majonez, sól pieprz
fajny ma kolor po wymieszaniu, roboty mało[/LEFT]

[LEFT] 3 szybka
ananas w kostce z puszki
fasola czerwona
czosnek (według uznania)
żółty ser (kostka lub potrzeć)
pieprz, majonez
smaczna, inna, a roboty tez mało[/LEFT]

[LEFT] 4 ziemniaczana
[Zobacz stronę][/LEFT]

[LEFT] boczek wędzony
cebulkę – kroimy w kosteczkę i podsmażamy,
ziemniaki gotujemy i kroimy w kosteczkę (ja kroje od razu przed gotowaniem),
mieszamy razem z boczkiem i cebulką, dodajemy posiekany szczypiorek i sos (majonez, sok z cytryny, sól, pieprz, ja dodaję też troszeczkę musztardy)[/LEFT]

[LEFT] 5 makaronowa
swiderki,
duuuuzo czosnku startego,
papryka konserowa w kostke,
korniszon w kostke,
ser zolty najtanszy w kostke,
kukurydz niekoniecznie w kostke,
majonez [/LEFT]

[LEFT] 6 makaroniki[/LEFT]

[LEFT] ”Przepis prosty i szybki:
pół opakowania makaronu takich wielkich muszelek chyba tzw. Conchiglioni – do kupienia w każdym dużym markecie( ja w tesco zazwyczaj biore)- ugotować w osolonej wodzie
nadzienie:
2 opakowania tuńczyka w oleju,
ogórki kiszone ok. 6 sztuk w drobną kostkę
1mała cebulka też w kosteczkę
łyżka majonezu
wszystko mieszamy i nadziewamy muszle
Do wódeczki jak znalazł jako przegryzka[/LEFT]

[LEFT] 7 ryzowa[/LEFT]

[LEFT] ryż
czerwona papryka (surowa)
kukurydza
wędzona pierś kurczaka
majonez, curry[/LEFT]

[LEFT] 8 Sałata z awokado
Sałata lodowa,
Kurczak wędzony pierś w paski,
Ser valbone w paski,
Avocado w paski
+ migdały w płatkach podsmażone na suchej patelni
i sos (1/2 cytryny + zioła do sałatek 1/2 paczki + olej z pestek winogron)[/LEFT]

[LEFT] 9 Sałatka czosnkowa 1[/LEFT]

[LEFT] skład podstawowy to 3 części:
1-wsza cz. -1 puszka kukurydzy
2-ga cz. -1 puszka ananasa (w plastrach)
3-cia cz. ser żółty łagodny (np. gouda)
i jeszcze:
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki rodzynek
majonez Winiary[/LEFT]

[LEFT] ananasa, ser i cebulę pokroić, czosnek wycisnąć przez praskę wszystkie składniki połączyć wymieszać z majonezem i włożyć do lodówki sałatka jest dobra następnego dnia[/LEFT]

[LEFT] 10 sałatka czosnkowa 2[/LEFT]

[LEFT] brokuły
ser feta
czerwona fasola ( puszka)
ząbek czosnku
majonez[/LEFT]

[LEFT] brokuły ugotować podzielić na małe cząstki, fasolę opłukać, ser pokroić w kostkę wcisnąć czosnek i wymieszać z majonezem pyszotka[/LEFT]

[LEFT] 11 sałatka czosnkowa 3[/LEFT]

[LEFT] 6 niewielkich pomidorów, 2 ząbki czosnku, żółty ser, śmietana majonez, pieprz
Pomidory w ćwiartki, czosnek starty, ser żółty stary na grubej tarce i sos majonez ze śmietaną i pieprzem[/LEFT]

[LEFT] 12 tri colore salad (trzy kolorową sałatkę)
mozarella, pomidor i avocado wszystko pokroić w plastry ułożyć na przemian na talerzu i polać sosem z oliwy (najlepiej extra vergine + zioła + sól można troszkę czosnku- wg smaku)[/LEFT]

[LEFT] 13 Pomidory nadziewane z awokado [/LEFT]

[LEFT] - jedno duże awokado,
2 Male ząbki czosnku rozgniecione,
troszkę cebulki drobno posiekanej,
dużo koperku,
2-3 łyżki twarożku śmietankowego almette/mascarpone,
Troszkę startego sera (łyżeczkę dosłownie),
Parę kropel cytryny,
Można dodać wnętrze pomidora,
Sól, świeżo zmielony pieprz. Jeżeli jest zbyt gęste, to dodaj 1-2 l oliwy.
Wszystko razem dobrze wymieszać i nadziać pomidorki.[/LEFT]

[LEFT] 14 śliwki w bekonie: [/LEFT]

[LEFT] w śliwki kalifornijskie (kresto) wkładam migdał (lub pół orzecha włoskiego), owijam cieniutkim plastrem boczku wędzonego chudego (kupuję paczkowany z Morlin), spinam wykałaczką; przygotowuję przed przyjęciem, przed podaniem zapiekam 5 min w piekarniku;
świetna przekąska;[/LEFT]

[LEFT] 15 sos guacamole[/LEFT]

[LEFT] 2 awokado bardzo dojrzale, ale bez ciemnych plamek w środku
Sok z połówki cytryny
Pieprz, chilli, sol, cukier,
Jeden dojrzały pomidor bez skory
wszystko zmiksować i podawać, jako sos do maczania chipsów:-))[/LEFT]

[LEFT] 15 Zawijasy z łososiem
na zimnym naleśniku układasz wędzonego łososia, smarujesz serkiem z ziołami (dużo ziół + sól, pieprz), zwijasz, do lodówki, przed imprezą kroisz jak maki (sushi)[/LEFT]

[LEFT] 16 sledziowa[/LEFT]

[LEFT] 4 ziemniaki ugotowane w łupinach (30 dag)
1 tacka śledzi matiesów (25 dag)
3 ogórki kiszone (20 dag)
1 jabłko (20 dag)
2 cebule (15 dag)
1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej perłowej
1/4 szklanka oleju z pestek winogron
sól
pieprz
Ziemniaki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w słupki. Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie osączyć z oleju i pokroić w paski. Przygotowane składniki połączyć, dodać fasolę, polać olejem z pestek winogron, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce co najmniej 1 godz. ‘[/LEFT]

[LEFT] 17 śledziowy tort[/LEFT]

[LEFT] Możesz zrobić taką sałatkę (trzeba ją przygotować dzień wcześniej):
6 buraków
6 ziemniaków
pęczek dymki lub jedna cebula
zielone jabłko
6 płatów matiasów
szklanka gęstej śmietany[/LEFT]

[LEFT] Śledzie namoczyć, po kilki godzinach osączyć. Ziemniaki i buraki umyć, w skórce włożyć do piekarnika i upiec na miękko. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami: ziemniaki-śledź-cebula-jabłko-buraki-śmietana[/LEFT]

[LEFT] 18 Z paluszków krabowych[/LEFT]

[LEFT] Składniki:
mała kapusta pekińska
puszka ananasa
4 jaja na twardo
puszka kukurydzy
paluszki krabowe (wg uznania – ja daję 2 opakowania)
pęczek szczypioru
majonez
zioła do sałatek[/LEFT]

[LEFT] Całość kroimy, mieszamy. Z majonezu, odrobiny soku z ananasa i ziół robimy sos i zalewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki na pare godzin i gotowe.[/LEFT]

[LEFT] 19 Z brokułów[/LEFT]

[LEFT] Składniki:
jeden brokuł (pokroić na małe cząstki, włożyć do wrzątku na 3 minuty)
2 łyżki oliwy
300-400g płatków migdałów
7 ząbków czosnku
feta
Na oliwie zrumienić czosnek pokrojony w plasterki i migdały. Jak ostygną wymieszać z brokułami i pokruszoną fetą. Odstawić do lodówki na parę godzin.[/LEFT]

[LEFT] 20 pasta krabowo jajkowa[/LEFT]

[LEFT] kilka jajek
paczka paluskzów
koperek
majonez
czosnek
pryzprawy
ajka i paluszki szatkuje kratką do jajek
do tego koperek poszatkowany
majonez i przyprawy i na godiznke-dwie do lodówki[/LEFT]

[LEFT] Sledziowa z zemniakami[/LEFT]

[LEFT] ’4 ziemniaki ugotowane w łupinach (30 dag)
1 tacka śledzi matiesów (25 dag)
3 ogórki kiszone (20 dag)
1 jabłko (20 dag)
2 cebule (15 dag)
1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej perłowej
1/4 szklanka oleju z pestek winogron
sól
pieprz
Ziemniaki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w słupki. Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie osączyć z oleju i pokroić w paski. Przygotowane składniki połączyć, dodać fasolę, polać olejem z pestek winogron, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce co najmniej 1 godz.[/LEFT]

[LEFT] rolada z łososiem [/LEFT]

[LEFT] Przepis:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g[/LEFT]

[LEFT] Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego[/LEFT]

[LEFT] z surimi[/LEFT]

[LEFT] 1 opakowanie paluszków
4-5 dużych pomidorów
2 świeże ogórki
średni słoik ogórków konserwowych
10 jajek
koperek
sos z knorra koperkowo-ziołowy (2 szt)[/LEFT]

[LEFT] ja uwielbiam tą sałatkę więc polecam![/LEFT]

[LEFT] sałatka z surimi[/LEFT]

[LEFT] 2 avocado – dojrzałe
1 duże lub 2 małe opakowania surimi
pół lub cały melon (może być cantalupa) zależnie od wielkości
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
1-2 szczypta mielonego chili (można więcje jeśli ktoś lubi ostre)
pół cytryny[/LEFT]

[LEFT] avocado obrać i pokroić w kostkę, skropić cytryną, żeby nie ściemniało, surimi pokroić w paski (poprzeczne), wymieszać z avocado, zrobić sos ( do majonezu wycisnąć czosnek i dodać chili – porządnie wymieszać), sos dodać do avocado z surimi i wymieszać, obranego melona pokroić w kostkę i na koniec dodać, sałatce dobrze robi jak postoi 15-30 minut w lodówce przed podaniem
można podawać ze świeżą bagietką – mniam[/LEFT]

[LEFT]boska, włoska sałatka grillowana[/LEFT]

[LEFT]2 średnie (400g) zielone papryki
2 średnie (400g) czerwone papryki
2 średnie (400g) żółte papryki
1 duża (300g) czerwona cebula
2 średnie (240g) zielone kurżetki (małe cukinie)
2 średnie (240g) żółte kurzetki
6 małych (360g) młodych bakłażanów[/LEFT]

[LEFT]sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 zabek czosnku
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych listków oregano
ew. troszkę miodu (jak kto woli)[/LEFT]

[LEFT]Paprykę bez miąższu pokroić na szerokie paski, cebulę wzdłuż na 8 części.
Cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posmarować olejem i smaży najpierw z jednej potem z drugiej strony, aż warzywa będą miękkie (mozna to też zrobić na patelni). Usmażone warzywa przekładać do dużej salaterki, polac sosem i dokładnie wymieszać. [/LEFT]

[LEFT]Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. [/LEFT]

[LEFT]Sałatka jest boska, a jeszce lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy warzywa wchłoną smak i aromat sosu.[/LEFT]

[LEFT]makaronowa z wędzonym kurczakiem (foto)
[Zobacz stronę]
Makaron wstążki(fajnie jak jest z tych kolorowych, ale jednokolorowy też jest git)
5-6 kęsków piwnych(wędzony kurczak) lub 4 udka
puszka kukurydzy
3 papryki(3 kolory- czerwony, zielony, żółty)
ser żółty
majonez
sól[/LEFT]

[LEFT]Makaron gotujemy Kęski, papryki, ser kroimy w kostkę.Dodajemy kukurydzę, majonez i sól i gotowe. Mega prosta sałatka.A pyszna,że ho ho Jak zrobie to foty wstawie [/LEFT]

[LEFT]Tuńczyk warstowy :)[/LEFT]

[LEFT]kolejne warstwy od dołu (w szklanej misce)[/LEFT]

[LEFT]ryż
fasola czerwona
ogórek kwaszony lub konserwowy
kechup (troche pobziukac)
ryz
tuńczyk
ser żółty starty (nie koniecznie ta warstwa musi byc)
sos – majonez z jogurtem lub smietana, 1:1. tyle aby posmarowac całosc.
Jaka na twardo – ok 4 jajek. wrzucam je do malaksera (blendera) i wychodzi taka jajeczna posypka. cudownie się komponuje z tym majonezowym sosem. DUZO lepsze niz poprostu poszatkowane jaka.
zieleninka – szczypiorek, pietuszka[/LEFT]

[LEFT]salatka sycąca, pyszna, szybko sie robi (10 min gotowanie ryzu i jaj), mało kalori bo w sumie 2 łyzki majonezu i 2 łyzki smietany. [/LEFT]

[LEFT]sałatka kurczak z winogronem [/LEFT]

[LEFT]2 piersi z kurczaka
winogron
orzechy włoskie
słonecznik
pora
majonez[/LEFT]

[LEFT]Piersi podsmażyc w zaleznosci czy się jest na diecie czy nie to podsmażamy albo normalnie albo na patelni grilowej oczywiście soląc do smaku.Winogrona obieramy z pestek i kroimy na poł.Orzechy włoskie kroimi w miare drobno. Słonecznik łuskany prażymy na oleju. Pora kroimy w paseczki i lekko blanszujemy. To wszystko mieszkamy solimy pieprzymy do smaku i dodajemy trochę majonezu.
Sałatka paaaaaaaaaaaaalce lizać – znika pierwsza ze stołu [/LEFT]

Sałatka z ravioli
[LEFT]* paczka ravioli (wg mnie najlepsze takie z Biedronki – z serem ),
* ok. 15 szt. ogórków gruntowych (tych długich odpowiednio mniej),
* 25 dag szynki drobiowej
* pęczek szczypiorku,
* majonez,
* jogurt naturalny.
Paczkę ravioli gotujemy, odsączamy, przelewamy zimną wodą. Wcześniej mieszamy (pół na pół) jogurt z majonezem i przyprawiamy (bądź nie) wedle uznania (ja daję odrobinę soli ziołowej Kamisa, pieprzu czarnego i papryki słodkiej). Do tak zrobionego sosu wrzucamy pokrojone w dużą kostkę ogórki i szynkę oraz posiekany szczypiorek. Na końcu dodajemy ravioli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby się “przegryzło”.
Smacznego. [/LEFT]

Sałatka warstwowa

[LEFT]* sałata
* pomidor
*jajko
*boczek
* sos vinegret [/LEFT]

[LEFT]W misce warstwami układać sałatę, pokrojone w ćwiartki (bądź ósemki) pomidory, pokrojone w ćwiartki jajko. Polać to wszystko sosem vinegret (do 15 min. przed podaniem). Boczek pokojony w cienkie plastry podpiec w piekarniku tak, aby wyciekł z niego tłuszcz. Gorące plasty położyć na sałatkę w momencie podawania sałatki na stół. Naprawdę robi wrażenie Polecam! [/LEFT]

Gyros

Składniki:

Jedna podwójna pierś z kurczaka
4 czerwone cebule
kapusta pekińska
5-6 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
majonez + troszkę jogurtu naturalnego
trochę ketchupu
opakowanie przyprawy Gyros (ja mam firmy Kotani, chyba tak się pisze)

piersiulki kroimy w kostkę, obsypujemy Gyrosem i smażymy.
Na dno salaterki układamy warstwy:
połowa poszatkowanej kapusty,
połowa piersi,
warstwa majonezu wymieszanego z jogurtem i troche ketchupu
pokrojone w kostkę ogórki kiszone (połowa), posypujemy gyrsosem,
połowa cebuli pokrojonej w piórka i sparzonej,
majonez + ketchup
połowa kukurydzy
majonez + ketchup

Powtarzamy warstwy.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach odstania w lodówce.
życzę smacznego ;-))

GYROS 2 (ze zjazdu)

składniki:
pierś z kurczaka
sałata lodowa lub kapusta pekińska
ogórek zielony
ogórek konserwowy ja uzyłam załatki szwedzkiej bo mi sie kroić nie chciało
pomidorki koktajlowe mogą być zwykłe byle słodkie
rzodkiewka
przyprawa gyross
prażona cebulka kupuja ja w tesco
zwykła cebula
kechup
majonez
szczypiorek
to tyło w tej zlotowej
w innej wersji można dodać jajko ugotowne na twardo i kukurydze wtedy bez ogórka zielonego robie

pierś obsypuje przyprawa gyrossa dość mocno i smaże na odrobinie oliwy pożniej po michy na sam spód na to cebula pokrojona w pół talarki i cebula prażona następnie ogórek zielony w plasterkach rzodkiewka ogórek konserwowy pomidor moje bo byly jak rodzynk dałam całe jak sa koktajlowe to na pół krojemożna jajo i kukurydze dodac wszysko kroja tak jak mam ochote na wierz sałata lodowea podarta na to majonez rozsmarowany na majonez keczup też rozsmarowany na to szczypior i cebula prażona wszystko
SMACZNEGO!!!
[Zobacz stronę]

Sałatka z paluszków krabowych z makaronem:

Składniki:

paczka zamrożonych paluszków krabowych
świeży ogórek
pęczek koperku
makaron ( ja polecam świderki )
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Paluszki skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawimy do rozmrożenia. Potem kroimy je w kostkę, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ogórka scieramy na tarce o grubych oczkach, koper siekamy na drobno, całość mieszamy. Następnie dodajemy majonez i schładzmy sałatkę w lodówce ok. 1 godziny.

WERSJA nr 2 – równie pyszna

Sałatka z paluszków krabowych z ryżem:

Składniki:

paczka paluszków krabowych
ugotowany na sypko ryż
świeży ogórek
kukurydza
majonez
natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania:

Paluszki i ogórek kroimy w kostkę, dodajmy kukurydzę, mieszamy. Dodajmy majonez (wg uznania) i natkę pietruszki (dośc sporo).

WERSJA nr 3

Sałatka z paluszków krabowych, fasoli i pieczarek:

Składniki:

paczka paluszków krabowych
puszka czerwonej fasoli
por
pieczarki ze słoika w plasterkach albo podsmażone na patelni
majonez
Sposób przygotowania:

Paluszki krabowe i por kroimy w plasterki i mieszamy z majonezem oraz pozostałymi składnikami. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy.

SMACZNEGO

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: SAŁATKOWE HITY FORUM

  1. O matko! a ja szukałam fajnego przepisu na sałatki, a tu tyle pyszności. Nic tylko robić

    • Nie wiem czy już taka była.

      Brokułowa.

      1 brokuł
      3-4 jajka na twardo
      4 ogórki kiszone
      makaron (ja daję w kształcie ryżu)
      majonez

      • Ale pysznosci tutaj sa jutro od rana solidnie przesiudjuje i na sobote cos zrobie

        • Ja ostatnio odkryłam na nowo smak sałatek z kurczakiem. Przez przypadek w necie natrafiłam na stronę [link usuniety] zrobiłam sałatke z ananasem i gyros i jestem zachwycona.

          • Wklejam dosyć fajny pomysł na sałatkę Doroty Wellman

            ”Sałatka testosteron” Dorota Wellman
            ?Sałatka dla mężczyzn, którzy mają uraz do szpinaku. Pałaszują ją z rozkoszą. Żelazo zawarte w szpinaku wzmacnia ich męskość, a my się cieszymy.?
            SAŁATKA TESTOSTERON
            Porcja: 541 kcal
            Przygotowanie: 15 minut
            Na 2 porcje: [LEFT][/LEFT]
            * świeże liście szpinaku (bebe: młody, słodki, nietrawiasty)
            * 150 g wędzonego boczku
            * pomidorki koktajlowe
            * parmezan w kawałku
            * orzeszki piniowe
            * sos winegret (ocet balsamiczny, oliwa, czosnek, odrobina musztardy)

            Liście umyć i rozłożyć na ozdobnym talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić na szpinaku. Boczek wysmażyć na patelni i razem z tłuszczem przełożyć do szpinaku. Posypać prażonymi na suchej patelni orzeszkami. Parmezan pociąć w długie cienkie wiórki. Sałatkę polać winegretem i ozdobić parmezanem. I zjeść? w męskim towarzystwie.

            • z makaronem ryzowym i jogurtem:

              – makaron wyzowy
              – swiezy ogorek
              – paluszki krabowe
              – odrobina jogurtu
              – sol i pieprz

              polecam! bardzo delikatny smak:)

              • jeszcze tylkio dodam, ze paluszki krabowe i swiezy ogorek to tez bardzo dobry dodatek do sushi – swietna [edycja linka] dla salatek! i latwo wziac ze soba:)

                • ja polecam te sałatki:

                  Sałatka teściowej
                  Składniki
                  1 puszka groszku
                  1 puszka kukurydzy
                  1 puszka czerwonej fasoli
                  1 por,
                  2 pomidory,
                  1 ogórek,
                  1 czerwona papryka,
                  1 średnia kapusta pekińska

                  Sos:
                  1 mały słoik majonezu,
                  2 łyżki octu winnego,
                  kilka kropli przyprawy do zup,
                  1 łyżeczka cukru,
                  sól,
                  pieprz

                  Świeże warzywa poszatkować/pokroić w kostkę. Dodać warzywa puszkowane – fasolę najpierw opłukać.
                  Składniki na sos dokładnie wymieszać.
                  Polać warzywa sosem przed podaniem.

                  Ananasowo tuńczykowa sałatka

                  Składniki
                  puszka ananasów
                  puszka tuńczyka w sosie własnym
                  puszka kukurydzy
                  2-3 cebule
                  pieprz
                  majonez
                  Ananasa i cebulę pokroić. Tuńczyka odcedzić. Dodać kukurydzę. Pieprz do smaku. Kilka łyżek majonezu.

                  • Uwielbiam brokuły i oprócz sałatki z brokułem i jajkiem na twardo (z majonezem) bardzo lubię taką:

                    Sałatka z selera naciowego i brokułów:
                    – brokuł gotujemy, najlepiej na parze, i odstawiamy do ostygnięcia
                    – seler siekamy w plasterki
                    – w kubku mieszamy majonez, curry keczup i kilka kropli sosu sojowego, doprawiamy solą
                    – dolewamy troszkę oliwy; jeśli konsystencja jest za gęsta możemy dodać odrobinę wody, najlepiej żywiec lub innej takiej butelkowanej (nie z czajnika)
                    – możemy też dodać jogurt naturalny, zamiast majonezu, co znacząco zmniejszy ilość kalorii 🙂
                    – brokuł dzielimy na drobne części, mieszamy z posiekanym selerem i polewamy dipem

                    SMACZNEGO 🙂

                    Przepis mam z aplikacji point.fm

                    • Jejku normalnie rewelacja z tymi przepisami. To ja sie w takim razie podzieje tez swoim wynalazkiem.

                      3/4 granata
                      1 salata rzymska
                      1 opakowanie rukoli
                      ser lazur/ gorgonzola
                      pomidorki koktajlowe
                      swiezy ogorek
                      korzechy piniowe i wloskie
                      ocet balsamiczny
                      oliwa z oliwek
                      ziola prowansalskie
                      sol piperz

                      Wszystko ladnie skroic. i ulozc na salacie a potme zrobic sos. Mieszacie rowna isloc octu balsamicznego i oliwy z oliwek i dodajecie do tego ziola prowansalskie i troche soli i pierzu do smaku. Ale solo bardzo malutko bo ocete ma juz wstarczajaco wyrazisty smak.
                      Dobrze berdzie jak sos zrobicie wczesniej zeby ziola troche nasiakly oliwa i octem.

                      Ja te salatke podawala z bakiekami z maslem czsonkowym ktore podgrzalam w piekarniku.

                      Po prostu rewelacja bo macie tyle roznych smakow.

                      • Super smaczna sałatka

                        60 dag filetów z kurczaka
                        roszpunka opakowanie
                        15 dag pomidorów koktajlowych
                        2 małe puszki mandarynek
                        15 dag groszku mrożonego
                        2 łyżki oleju
                        mały słoik majonezu
                        mały jogurt naturalny
                        2 łyżki curry
                        5 dag orzeszków solonych
                        sól,pieprz
                        Mięso solimy i pieprzymy i smazymy po 5 minut ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 15 minut.Odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w 1 cm plasterki
                        Groszek gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut. Przelewamy zimną wodą. Mandarynki osączamy,sok zachowujemy.Roszpunkę myjemy. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
                        Majonez mieszamy z jogurtem,curry i 1/2 szkl.soku z mandarynki.Doprawiamy.
                        Roszpunkę mieszamy z mandarynkami,groszkiem i pomidorami. Polewamy sosem. Mieszamy.Dodajemy mięsi i posypujemy orzeszkami
                        SMACZNEGO

                        • SAŁATKA Z KREWETEK

                          wymysliłam w sumie przypadkiem

                          – torba krewetek morożonych
                          – avokado – mocno skropione cytryną i posypane kolendrą.
                          – sałata – mix
                          – cebulka dymka

                          – mozna dodac pomidroki koktailowe

                          sos vinitger lub jakikolwiek 🙂 robiłam na oko z musztady z chili, oleju, soku z cytryny.

                          Krewetki obsmazyc na oleju. Sypnęło mi się do tego sporo chili, wyszły bardzo ostre. I z tym łagodnym avokado było to super zestawienie.

                          Generalnie wykonanie

                          • ja ostatnio jadłam wspaniałą sałatkę u koleżanki a składała się z:
                            – makaron świderki razowy
                            – sałata lodowa
                            – przysmażony boczek
                            – majonez
                            – parmezan
                            Zjadłam jej całą miseczkę. Sama jej nie robiłam ale skoro jest taki wątek to się dzielę 🙂

                            • ciekawy przepis 🙂 Dziś ją zrobię 🙂

                              • ja odkrylam super przepis który nieco zmodyfikowałam mianowicie:
                                avokado,
                                Tuńczyk w oleju
                                Pomidor
                                Pietruszka
                                salata mix
                                sól, pieprz

                                REWELKA!!

                                • Dzięki dziewczyny, miałam ochotę na sałatkę dzisiaj i nie miałam pomysłu a tu tyle różności na mnie czekało! Od jutra zabieram się za robienie wszystkich po kolei 😀

                                  • Jadłam pyszną sałatkę.

                                    Pierś kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Usmażona.
                                    Surowa por pokrojona w piórka.
                                    Brzoskwinia z puszki pokrojona w kostkę.
                                    Czerwona fasola z puszki.
                                    Odrobina majonezu, tylko tyle żeby połączyły się składniki.

                                    PYCHOTA.

                                    • Witam, mam małą prośbę, niedługo są urodziny mojego rozrabiaki, chcę zrobić poczestunek w stylu włoskim. Podajcie jakieś przepisy na sałatki z włoską nutą 🙂

                                      • Kajka_28 – pomysłu na sałatkę w stylu włoskim brak (może poza tradycyjną – pomidory przekładane mozzarellą i bazylią posypane ziołami. Ale świetny i podzielny poczęstunek to np. paluszki grissini z sosami. Paluszki lepsze są pieczone – własne, przepis bardzo prosty – zawsze wychodzi, a paluchy schodzą w oka mgnieniu! Jeśli chodzi o sosy, to nie są to takie sosy lejące się, tylko np. Twarogowy z suszonymi pomidorami, albo ziołowy, paprykowy, czosnkowy. Dodatkowo paluchy można w szynce parmeńskiej obtoczyć (tak na końcach) tworząc takie maczugi;) W ten sposób:

                                        • Spreparowalam dzis cos takiego:
                                          salata (taki mix kupiony w torebkach)
                                          awokado
                                          pol pomaranczy
                                          pare orzechow wloskich
                                          bialy ser bulgarski sirene (moze byc feta tez, mysle)

                                          skropilam oliwa, posolilam i bylo przepyszne!

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: SAŁATKOWE HITY FORUM

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general