Wyciągam przepis z wątku aby nie zaginął, schabik wyszedł tym razem jeszcze lepszy, rozpływa się w ustach. Spróbujcie na elegancko:)
(Stary przepis wg M. Kuronia), poezja smaków. Pyszny i bardzo elegancki.
1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi
Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek
Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).
Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.
Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.
Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.
Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.
Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.
ten schabik jest super wykwintny i na naszym stole gości tylko raz w roku, właśnie w Boże Narodzenie. A! I oczywiście najlepiej go zrobić dzień wcześniej, gdy wystygnie pokroić na plastry, a w B. N. gdy goście przyjdą tylko podgrzać – wtedy jest jeszcze lepszy smak i ładnie pokojone, nic się nie rozleci.
Smacznego!
7 odpowiedzi na pytanie: Schab faszerowany polędwica ze śliwkami
W tym roku też będzie
Wyciągam przepisik
oooo
moze i u nas bedzie
wygląda fantastycznie i pewnie też tak smakuje, może na 1szt dzień świąt zrobię
zrobię na 1 dzień świąt, ale bez tych ziemniaków i jabłek, samo mięcho.
tadam, tadam zrobiłam.
Nie podpiekałam w garnku tylko dałam od razu do rękawa i do piekarnika i wyszło ZAJEBIŚCIE!
Bałam się tego nadziewania, ale dość gładko poszło.
Dzięki. 🙂
Całkiem zapomniałam napisać, że zrobiłam to pyszne danie w drugi dzień świąt.
Szybko się robi, smakuje wybornie i ładnie się prezentuje!
jabłka mozna napchac żurawina, będzie szybciej.
Znasz odpowiedź na pytanie: Schab faszerowany polędwica ze śliwkami