składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite; po 1 na osobę
starta marchew – po 4 duże łyżki na kotleta
pieczarki
cebula
majonez
no to jedziemy:
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew (dużo! nie bójcie się!). A na tym wszystkim rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. PYCHA!!!!
Poza tym danie jest efektowne z powodu majonezu i można bawić się z gośćmi w zgadywanie, co to jest to na wierzchu; wszyscy obstawiają żółty ser. Ja też nigdy bym nie wpadła na zapiekanie majonezu,ale zapewniam-sukces kulinarny i uwielbienie gości zapewnione!
Monika (05.10)
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
spróbowałam i rewelacja!!!! wszystkim polecam:)
Ja robię z tego przepisu i schab i karkówkę.
A widziałyście jaki jest ten przepis popularny tutaj?-
Polecam, bo z fotkami 🙂
Tak zachwalacie, ze zakupialam skladniki i bede probowac. A ta marchewka do starcia ma byc surowa, tak?
tak, surowa 🙂
Zrobilam… i byc moze cos zle zrobilam, bo mnie nie smakowalo. Malo tego, brzuch mnie po tym bolal. Malz i dzieci jednak dlugie zeby na grzyby maja, a mnie majonez nie podszedl…. Co gorsza, wlasnie wszamalam resztki w pracy na lunch i chyba pojde sie teraz za Tums rozejrzec.
może u Was jest inny majonez???
Tak, na pewno jest inny, dlugo musialam sie przyzwyczajac do jego (ich) samku… ale moja mama mowi, ze w Polsce tez sa rozne majonezy i kazdy inaczej smakuje.
prawda to i dlatego zapytałam, bo mi ta potrawa smakuje tylko z majonezem dekoracyjnym winiary a z hellmanns’em już nie jest taka smaczna – on się wg mnie nie bardzo nadaje do pieczenia, może tu pies pogrzebany? i ja daję tego majonezu minimalną warstwę -milimetr, tyle, żeby umazać z wierzchu marchew, wtedy nie jest bardzo tłuste
Ja używam majonezu Kieleckiego
I lubię sobie “pacnąć” taką konkretną łyżkę 😉
Tylko ja rozbijam mięso na cienki plasterek, więc jest on dość duży
I majonezu musi być dużo, żeby mi tego kotleta pokrył 😉
Chyba jutro znów zrobię
Zrobiłam…wyszło bardzo smaczne,nawet mój małż był zadowolony
Robiłam ten schab wczoraj na obiad. Tylko zamiast pieczarek dałam podsmażony razem z cebulką pokrojony w kostkę nietłusty wędzony boczek. reszta z przepisu 🙂 PYCHA!
Też zrobiłam, ale mnie średni smakowało.. odstraszyło mnie to, że to wszystko pływało w tym tłuszczu wytopionym z majonezu..
Fakt, tłuszczyku było sporo, ale dzięki niemu mięsko było kruche i soczyste. A przed podaniem na talerz można było odsączyć. Ja zużyłam ten tłuszczyk do ziemniaków – miałam 2 w 1 🙂
Odsączyłam.. ale i tak całe mięcho było nim nasiąknięte.. No dla mnie za tłusto i tyle. Ale sam pomysł był niezły.. następnym razem, zamiast majonezu dam plaster sera żółtego, albo mozarelli i będzie tez ok.
muszę i ja spróbować
ciekawy przepis,,, juz spisalam i bedzie trzeba dzialac
Robiła, mnie bardzo smakowało, mężowi i córce, też choć nie zachwycali się tak jak ja:)
fajniutkie, robiłam dzisiaj, dałam mało majonezu i tłuszczyku było malutko
następnym razem dam więcej
kiedys jadłam u znajomego i szukałam tego przepisu 🙂 pycha!!
dziś będzie super obiadek 🙂
wczoraj zrobilam, lekko zmodyfikowalam, bo:
kotlety ubilam i przyprawilam, na to dalam nie pieczona cebule i pieczaeki, dodalam jeszcze troche pora bo akurat mialam, marchwki niestety tylko dwie i na to delikatnie majonezu wszystko popieprzylam, rozrobilam pol kostki rosolowej w pol szklanki wody, zalalam i na pocatek troszke sera zoltego i do piekarnika na 180 stopni na 25 dodalam sera zoltego, na dolny poziom wsadzilam ziemniaczki do pieczenia i podnioslam temp do 200 stopni i jeszcze jakies 15 – 20 minut.
Maz spojrzal – co to znowu ma byc (z dosc niepewna mina) sprobowal i….
REWELACJA naprawde pycha 😉 Miesko fajnie nasiaklo tym wszystkim, cebulka sie super udusila, no rewelka poprostu. Na dzis mi jeszcze zostalo bo kotletow az pipec dalam. Aha kotlety sprawialy wrazenie lekko podeszwowatych, ale tylko takie wrazenie robily, byly mieciutkie i w smaku… mniam. Prosze o wiecej takich rewelacyjnychprezpisow.
Znasz odpowiedź na pytanie: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-