to pieczony mus czekoladowy (fondant), który robiła Nigella w jednym z odcinków “Nigella gryzie” Nie mam pojęcia, dlaczego nie trafił do książki, jest pyszny i banalnie prosty, poza tym można prawie wszystko zrobić kilka godzin przed podaniem, a nawet lepiej wcześniej, wiem, co mowię, bo robilam go juz kilka razy. Do dzieła, laski :-))))
125 g masła i 125 g gorzkiej czekolady roztopić- czekolade polecam z Lidla Trinidad 75% kakao- ja zawsze tam kupuję, bo są pyszne i tanie, nasz Wedel jest obrzydliwy moim zdaniem, taki chamsko perfumowany waniliną, błeeee…
w miseczce lekko ubic, nie żadnym mikserem, ale zwykłą rózgą albo sprężyną, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać z masą maślano-czekoladową. Wlać do miseczek żaroodpornych, jak ostygnie wstawić do lodówki, i tak może czekać nawet i kilka godzin, więc możecie nawet zrobić rano przed wyjściem do pracy, to zajmuje 5-10 minut.
Piekarnik do 200-250, ja wolę ostrzejszy 🙂 I miseczki na 10 minut do pieca. I już, to wszystko. Oczywiście, jeśli miseczki maleńkie, czego nie polecam, bo deser jest zaj*bisty, to krócej, a jeśli robicie jedną większa porcję-po to, żeby potem jeść z ukochanym z jednej michy- to spróbujcie dlużej. Cały luksus i urok polega na tym, że na naokoło jest upieczone, wilgotne ciasto czekoladowe a środek jest GORĄCY I PŁYNNY. do tego łycha zimnej, lekko ubitej kremówki…. Tego nie da się schrzanić, no chyba, że za długo potrzymacie w piecu, ale nawet wtedy będzie pyszne, tylko konsystencja juz nie ta.
Jest to deser stworzony na romantyczne okazje, jako zakończenie walentynkowej kolacji ( u nas znowu owoce morza i cava oraz piccolo dla dzieci :-))
m.
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek
Zrob sobie a sie dowiesz
ja wole dlatego nie miec całkowicie płynego srodka.
powiem tak – 250 st. wystarczy, żeby z tych jajek i mąki krem gęsty powstał
w lodówce nie trzymałam – a skorupka powstała
już nie ma sladu
pychota
ale jak na naszą rodzinę – porcja za duża; deser jest tak słodki, że na 2 przysiadki zjedliśmy; chłodny też jest wysmienity
Na drugi dzien jest zajeb..sty o ile dotrwa do tego czasu
teraz to mówisz? 😉
patrzcie państwo, te starocie wzieły i wyciongły baby!
polecam do tego deseru- i nie tylko- żaroodporne, ceramiczne, białe miseczki z tesco, poj. 200-230ml, w superekstracenie 14,99 za 4 sztuki!!!!
byłam nabyłam 12 sztuk jakiś czas temu
polecam też do zrobienia krambla…
O, fajnie wiedziec:)
Stare ale jare- jeśli chodzi o przepis;) wciąż aktualne..
A mnie się już udało o tym jakoś zapomnieć a tu znowu….
Wczoraj mieliśmy z M rocznice ślubu i zrobiłam na wieczór 😀
powiem tak: CUD MIÓD I ORZESZKI !!!!!!!!
:D:D:D
Wyciągam na góre. Dziś serwuje na wieczór:)
i moje już się chłodzi w lodówce…robię po raz pierwszy…mam nadzieję, że wyjdzie, bo ze mnie beztalencie słodkościowe 😉
hehe, widzę, że jak co roku któraś robi
ja sie wyłamuję, robię tartę czekoladową brownie
ja to dzisiaj zrobię na wieczór, tylko jedno pytanko czy w innym naczyniu nie żaroodpornym może byc, bo zaroodporne mam tylko duże
musi być takie, co tę temperaturę wytrzyma
blaszane-owszem,ale blacha o wiele szybciej sie nagrzewa niz ceramika, trzeba zmniejszyć czas pieczenia
silikon- jak najbardziej sie nadaje, robiłam kiedyś w takich muffinowych silikonowych- nawet fajniej, bo można babeczkę wyciągnać i na talerzyku postawić, dziabnąć lyżeczką, a wtedy ten środek wyplynie…
mam takie co powinno wytrzymac temperaturę, a jak nie to deserek szlak trafi
jak bedzie smakowało to będzie pretekst na kupno mniejszego naczynia, wcześniej nie było potrzebne
ale pachnie pysznie, jak murzynek
Moje w lodówce…chłodzi sie…:D
Wlalam do blaszanej miseczki…innej nie mam o takiej pojemniosci. Bedziemy z jednej michy jesc:D
Tylko powiedzcie… Na ile skrócic czas s pieczenia?
musisz patrzeć
przy boku ma być upieczone a środek plynny
mój wyszedł idealnie jak piszecie, ale niestety jest słodki i nawet moje dziecko chytre na słodycze zjadło tylko pare łyżeczek, ale ogólnie polecam
Robiłam z miesiąc temu, jest bardzo słodkie, ale ja takie lubie 😀
Mój K. stwierdził, ze smakuje jak polewa na ciasto za slodkie dla niego. Dziś nic nie szykuję….
wszystko od czekolady zależy
jakby dać 99 lindta moze byłoby ok
ja z przyzwyczajenie praktycznie zawsze w przepisach obcinam cukier
Wyszło pyszne… A te przypieczone brzegi…mmm… Ł. zjadł całą swoją miseczkę…ja 1/3 😉 dzisiaj wyciągnęłam po śniadanku z lodówki…i stwierdzam, że jeszcze pyszniejsze niż wczoraj 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek