na tortownicę 24 cm
Składniki:
– 350g twarogu (taki jak na sernik, ja daję z wiaderka)
– 300ml śmietanki 30%
– 200ml jogurtu naturalnego (najlepiej takiego gęstego),
– czekolada deserowa (150-200g, ja dałam 2 czekolady po 100g)
– czekolada biała (ilość j.w.)
– 6 łyżek cukru
– opakowanie cukru waniliowego (16g)
– żelatyna na 1 litr płynu
– biszkopty na spód
1. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki gorącej wody.
2. Każdą z czekolad rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
3. Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i znowu mieszkamy na gładka masę. Mieszam łyżką.
4. Do masy serowej dodajemy żelatynę, mieszkamy dokładnie (ja to robię mikserem), dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy białą czekoladę, do drugiej ciemną.
5. Biszkopty układamy na tortownicy i wylewamy na zmianę masy serowe. Ja wylewam tak, aby na górze była masa jasna.
6. Sernik wędruje do lodówki, jak zastygnie to wierzch posypuję gorzkim kakao.
Smacznego 🙂
1 odpowiedzi na pytanie: Sernik na zimno czekoladowy
Ależ to pysznie brzmi
Na łikend będzie sernik
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik na zimno czekoladowy