To specjalność mojego szwagra, ale ja czesto go robię bo jest bardzo prosty i lubią go zwłaszcza dzieci.
SKŁADNIKI:
4 serki waniliowe ( tzw. zwykłe, aby nie danio, w warszawie takie serki są chyba firmy Rolmlecz czy jakoś tak )
1 szklanka cukru
kostka masła
3 jajka
1 opakowanie żelatyny Gelwe
niecała szklanka mleka( 3/4 )
2 galaretki w proszku
owoce ( zimą daje z puszki ananasy albo brzoskwinie )
Pierwsza rzecz którą nalezy zrobić to wyjąc masło, jajka i serki odpowiednio wcześniej z lodówki, żeby nie były zimne – to ważne !! żeby były w temperaturze pokojowej bo inaczej sernik może się ściąć.
Ubić żółtka z połową cukru ( robotem ).
Utrzeć masło ( musi być miekkie ) i dodać do niego żóltka z cukrem i po trochu serki mieszając robotem
Zagrzać mleko żeby było gorące i rozpuścić w nim żelatynę ( trzeba dosyć intensywnie mieszać żeby się dokładnie rozpuściła )
Ubić białko z pozostałą częścią cukru.
Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i ubite białko.
(zelatynę rozpuszczoną w mleku należy dodać jak tylko przestygnie bo bardzo szybko będzie chciała zastygnąc)
Wszystko mieszamy i wlewamy do formy na sernik na zimno. Wkładamy do lodówki.
W między czasie rozpuszczamy dwie dowolne galaretki w proszku w 1/2 ilości wody niż podane na opakowaniu.
Jak sernik zastygnie ( trwa to b. szybko ) układamy na wierzchu owoce, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
1 odpowiedzi na pytanie: Sernik na zimno
Re: Sernik na zimno
ech – serniczek pewnie pyszny, lecz z wykonaniem gorzej…. nie polecam w ciąży jedzenia surowych jajek, ani podawania takowych malutkim dzieciem – nigdy nie wiadomo gdzie czai się salmonella.
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik na zimno