SERNIK PUSZYSTY
Ciasto kruche:
– 1-1,5szkl. mąki krupczatki,
– pół margaryny (ja daję Kasię),
– troszkę kakaco ( w zależności od upodobania). Jeśli ktoś nie lubi kakao to można nie dać
– 3 żółtka
– pół szkl. cukru (można dać puder)
– można dać 1łyżeczkę proszku do pieczenia – ja nie daję.
Wszystko nożem posiekać dokładnie, potem zagnieść ręką (najlepiej krótko). Uformować w kilka kul i do zamrażalki na 30-60min. Jak będzie dłużej to łatwiej się nam zetrze na tarce.
Masa serowa:
– 2op. sera białego mielonego ( ja zazwyczaj kupuję niemiecki na rynku – jeśli nie to może być zwykły ser w takich pojemnikach 1kg),
– 7 jajek
– pól kostki margaryny Kasi
– 2 budynie waniliowe
– pół szkl. mleka
– 1,5 szkl. cukru
Ser wkładamy do miski, powoli dajemy do niego żółtka cały czas miksując.
Następnie dajemy do tego 2 budynie, margarynę, mleko i miksujemy.
Białka ubić na sztywną pianę i dać cukier pod koniec ubijania.
Ubite białka dodać do masy serowej, deliktanie wymieszać.
Możemy dać bakalie(uprzednio posypane mąką.
Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blachę zetrzeć ciasto kruche( te uformowane kule) na tarce o grubych oczkach.
Na to wylać masę serową.
Piec 50-60min w temp.180st.
Sernik jest puszysty i naprawdę pyszny!!!no i łatwy w przygotowaniu.
Edited by vieta on 2004/11/18 01:30.
2 odpowiedzi na pytanie: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!
Re: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!
Vieta, dziękuję za przepis – wypróbuję
Mam 2 pytania
pierwsze co do gatunku sera: ma być półtłusty, tłusty? Jaki najlepszy?
I drugie: ile tego sera ma być? Piszesz 2 opakowania białego sera, ale po ile? Opakowań z serami jest Ci u nas dostatek
Ps.
Zaintrygował mnie ten ser niemiecki (?) Chyba takiego jeszcze nie widziałam….
Re: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!
Ser jest taki mielony, tj. papka. Niemiecki kupuję na ryneczku u nas w takich pojemniczkach po 500ml, po 3,50.
Robiłam też kilka razy ten sernik z sera zakupionego w netto, w takim wiadereczku plastikowym z rączką.
Ten serek dostaniesz na pewno w jakimś markecie.
Nie umiem powiedzieć czy to jest chudy, raczej tłusty lub półtłusty.
Aha! serka ma być 1000ml, czy też 1kg.
A sernik zrobiony jest taki niebiańko puszysty- pyszny na serio.
Wlepiłam trzy moje przepisy które są numerem 1, i wiele osób wzięło ode mnie przepisy na nie.
Powodzonka.
Daj znać jak wyjdzie.
Aha! no i białka muszą być ubite na sztywno i potem delikatnie wymieszać.
Znasz odpowiedź na pytanie: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!