SERNIK Z ŁEZKĄ
Składniki
Na spód
1 czubata szkl mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 łyż proszku do pieczenia
Masa
0,5 kg twarogu śmietankowego 3 razy mielonego (najlepszy Turek sprzedawany w opakowaniu 2 x 500 g w takiej tekturce)
1/3 szkl cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 jajko 2 żółtka białka na pianę
1 łyż płaska mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka
Sposób przygotowania
Składniki spodu mieszamy, robimy ciasto i wykładamy na blaszkę średnica około 25 cm. Składniki na masę mieszamy mikserem, masa powinna być lejąca, wylewamy na to surowe ciasto i wstawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 175-180C około 50 min. 5 minut przed planowanym upieczeniem ciasta wykładamy na upieczone już ciasto pianę ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru i dalej pieczemy piana powinna odrobinę się zarumienić wtedy wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy w chłodne miejsce aby cukier się skrystalizował i powstały łezki.
34 odpowiedzi na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa
Dzięki za przypomnienie:)
Ostatni raz robiłam to ciasto tak ze 13 lat temu, z tego co pamiętam było pyszne:)
Jedno jajko 2 żóltka białka na piane….?? troche nie kumata jestem…pogubiłam sie w tym zdaniu. Jedno jajko + 2 zółtka dodac do twarogu a 2 bialka zostawic na piane?
u mnie to się nazywa sernik z rosą 🙂
1 całe jajko i 2 żółtka, a białka od tych 2 jaj pójdą na pianę – tak ja to rozumiem.
A zamiast twarogu do mielenia może być taki z wiaderka?
dokładnie, na pianę 2 białka
reszta tzn jedno całe jajko i 2 zółtka do masy
nie wiem
ja robiłam z takiego zmielonego do serników
pewnie wyjdzie tylko może inna konsystencja
Spróbuję z gotowego i dam znać, w weekend powinnam upiec by na święta być obeznaną z przepisem, jak w poniedziałek się nie odezwę – to znaczy, że wytrułam siebie i rodzinę
ja to tez znam jako sernik z rosa i jest przepyszny
A jakby pod pianę dać brzoskwinię?
pewnie dobre by było…
Ser kupiony, będę testować ciekawe co mi z tego wyjdzie;)
no i jaki końcu kupiłaś ten ser?
a jaki wychodzi w środku?? Puszysty czy zbity?
wychodzi puszysty i mokry taki
rozpływa się w ustach
ja generalnie nie lubię serników, a ten jest super
Tak, taki w wiaderku cały kilogram, bo nie pamiętałam przy regale ile trzeba;)
Ja też tak średnio przepadam, ale mam wizję że może być całkiem niezły [tylko z moim wykonaniem może być problem].
Ja ten sernik zawsze robie z sera w kubełku takiego kilogramowego
Zrobiłam wyglada fajnie, tylko ta piana….mi wyszla taka gąbka…. Nie beza. Czy to miało tak byc. Jest zarumienione ladnie wiec jak bym dluzej trzymala to by sie spalilo….
A i po wyjeciu dałam na balkon by sie roska zrobiła ale po kilku minutach trzymania nie ma jej, nei wiem czy to ma dlugo stac na balkonie?
Mój siedzi w piekarniku, zrobiłam z 1 kg ale wyszło ze mam zbyt małą tortownicę więc bedzie średni i mały sernik, masa wydała mnie się zbyt rzadka, wiec dodałam jeden budyń,
teraz tylko nie wiem ile czasu go piec, lub jak sprawdzić czy gotowy?? to ze się zarumieni nie znaczy ze w środku upieczony…
aby utworzyła się rosa to ciasto musi być zimne, kilka minut na balkonie to zbyt mało,
heh ja to si enie nadaje do pieczenia teraz…. Niby pieknie wyglada, pachnie a spod surowy:(
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa