SERNIK Z ŁEZKĄ
Składniki
Na spód
1 czubata szkl mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 łyż proszku do pieczenia
Masa
0,5 kg twarogu śmietankowego 3 razy mielonego (najlepszy Turek sprzedawany w opakowaniu 2 x 500 g w takiej tekturce)
1/3 szkl cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 jajko 2 żółtka białka na pianę
1 łyż płaska mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka
Sposób przygotowania
Składniki spodu mieszamy, robimy ciasto i wykładamy na blaszkę średnica około 25 cm. Składniki na masę mieszamy mikserem, masa powinna być lejąca, wylewamy na to surowe ciasto i wstawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 175-180C około 50 min. 5 minut przed planowanym upieczeniem ciasta wykładamy na upieczone już ciasto pianę ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru i dalej pieczemy piana powinna odrobinę się zarumienić wtedy wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy w chłodne miejsce aby cukier się skrystalizował i powstały łezki.
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa
Magda - na przyszłośc pamiętaj że nie daje się masy (jabłek) na niepodpieczony spód!!
Ja tak robię za każdym razem i zawsze wychodzi super.
ale ja nie dawałam jablek….:(
z 30 minut w zimniejszym miejscu i rosa wychodzi
masa jest rzadka i taka ma byc, jak się robi jak w instrukcji z 0,5 kg sera wychodzi super.
potrzymałam dluzej w zimnym i faktycznie wyszla rosa, ale spod i tak surowy. Pieklam zgodnie z podana temp i nawet nie zarumienil sie. Wszystko poszlo do kosza.
a piekłaś na środkowej wysokości? włożyłaś do nagrzanego piekarnika i w sumie 50 mniut?
nie wiem, czemu Ci nie wyszło, mi spód zawsze wychodzi taki kruchy chrupiący
Piekłam nawet 5 minut dluzej. Ser, pianka sie ladnie zarumienila itd, tylko spod surowy. No trudno:)
To co z tym spodem – zapiekać prędzej czy nie Ja nie upiekłam bo nie zabrałam wydruku do domu
Przyszłam powiedzieć, że ten sernik to nie sernik wracam do starego przepisu, niby ten bardzo szybki ale to nie to 🙁
Dlaczego???
Nie smakuje wg mnie jak sernik.
O to mi by odpowiadał;)
znam ten sernik pod nazwą “sernik z pianką ” 😉
i faktycznie, lejąca masa może wystraszyć ale to jeden z tych serników które jem ze smakiem 😉
choć serników raczej nie lubię
nie zapiekaj
tylko może ponakłuwaj w kilku miejsach widelcem
ja tak robię, może o to chodzi….
spód wychodzi kruchy jak kruszonka
a masa jest leciutka, ja nie lubię zbitych serników
trzeba wsadzac do nagrzanego piekarnika i powinno byc ok
No dobra, to będziemy działać, ser ma do 4 kwietnia ważność;)
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa