Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa

SERNIK Z ŁEZKĄ

Składniki

Na spód

1 czubata szkl mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 łyż proszku do pieczenia

Masa

0,5 kg twarogu śmietankowego 3 razy mielonego (najlepszy Turek sprzedawany w opakowaniu 2 x 500 g w takiej tekturce)
1/3 szkl cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 jajko 2 żółtka białka na pianę
1 łyż płaska mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka

Sposób przygotowania
Składniki spodu mieszamy, robimy ciasto i wykładamy na blaszkę średnica około 25 cm. Składniki na masę mieszamy mikserem, masa powinna być lejąca, wylewamy na to surowe ciasto i wstawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 175-180C około 50 min. 5 minut przed planowanym upieczeniem ciasta wykładamy na upieczone już ciasto pianę ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru i dalej pieczemy piana powinna odrobinę się zarumienić wtedy wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy w chłodne miejsce aby cukier się skrystalizował i powstały łezki.

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa

  1. Magda - na przyszłośc pamiętaj że nie daje się masy (jabłek) na niepodpieczony spód!!
    Ja tak robię za każdym razem i zawsze wychodzi super.

    • ale ja nie dawałam jablek….:(

      • Zamieszczone przez Magda.
        Zrobiłam wyglada fajnie, tylko ta piana….mi wyszla taka gąbka…. Nie beza. Czy to miało tak byc. Jest zarumienione ladnie wiec jak bym dluzej trzymala to by sie spalilo….
        A i po wyjeciu dałam na balkon by sie roska zrobiła ale po kilku minutach trzymania nie ma jej, nei wiem czy to ma dlugo stac na balkonie?

        z 30 minut w zimniejszym miejscu i rosa wychodzi
        masa jest rzadka i taka ma byc, jak się robi jak w instrukcji z 0,5 kg sera wychodzi super.

        • potrzymałam dluzej w zimnym i faktycznie wyszla rosa, ale spod i tak surowy. Pieklam zgodnie z podana temp i nawet nie zarumienil sie. Wszystko poszlo do kosza.

          • Zamieszczone przez Magda.
            potrzymałam dluzej w zimnym i faktycznie wyszla rosa, ale spod i tak surowy. Pieklam zgodnie z podana temp i nawet nie zarumienil sie. Wszystko poszlo do kosza.

            a piekłaś na środkowej wysokości? włożyłaś do nagrzanego piekarnika i w sumie 50 mniut?
            nie wiem, czemu Ci nie wyszło, mi spód zawsze wychodzi taki kruchy chrupiący

            • Piekłam nawet 5 minut dluzej. Ser, pianka sie ladnie zarumienila itd, tylko spod surowy. No trudno:)

              • To co z tym spodem – zapiekać prędzej czy nie Ja nie upiekłam bo nie zabrałam wydruku do domu

                • Przyszłam powiedzieć, że ten sernik to nie sernik wracam do starego przepisu, niby ten bardzo szybki ale to nie to 🙁

                  • Dlaczego???

                    • Nie smakuje wg mnie jak sernik.

                      • O to mi by odpowiadał;)

                        • znam ten sernik pod nazwą “sernik z pianką ” 😉

                          i faktycznie, lejąca masa może wystraszyć ale to jeden z tych serników które jem ze smakiem 😉
                          choć serników raczej nie lubię

                          • Zamieszczone przez Kasiasta
                            O to mi by odpowiadał;)

                            nie zapiekaj
                            tylko może ponakłuwaj w kilku miejsach widelcem
                            ja tak robię, może o to chodzi….

                            spód wychodzi kruchy jak kruszonka
                            a masa jest leciutka, ja nie lubię zbitych serników

                            trzeba wsadzac do nagrzanego piekarnika i powinno byc ok

                            • No dobra, to będziemy działać, ser ma do 4 kwietnia ważność;)

                              Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general