sezon śliwkowy

ekhm…
popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

15 odpowiedzi na pytanie: sezon śliwkowy

  1. Zamieszczone przez EwkaM
    ekhm…
    popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

    niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

    To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
    w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀

    Łatwe ciasto ze śliwkami

    Składniki:
    – 2 szklanki mąki
    – pół kostki margaryny
    – szklanka cukru
    – 4 duże jaja
    – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 kg węgierek

    Wykonanie:
    Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
    Dobre jest, serio serio.
    I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
    (ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)

    A przepis z sieci, np. stąd 😉

    • fenks 😀

      mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂

      • Zamieszczone przez EwkaM
        fenks 😀

        mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂

        To sypnij kruszonkę na wierzch 😀

        • Zamieszczone przez Figa123
          To sypnij kruszonkę na wierzch 😀

          to poprosze przepis na kruszonkę 😎

          • Zamieszczone przez EwkaM
            to poprosze przepis na kruszonkę 😎

            Proszzzzz

            Przepis na jedną prostokątną blachę:
            Składniki :
            200 g mąki
            100 g masła
            100 g cukru pudru
            Przygotowanie:
            Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło.
            Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

            Nie ma za co 😉

            • Zamieszczone przez Figa123

              Łatwe ciasto ze śliwkami

              Składniki:
              – 2 szklanki mąki
              – pół kostki margaryny
              – szklanka cukru
              – 4 duże jaja
              – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
              – 1 kg węgierek

              Ewka robię prawia takie samo ciasto szarlotkowe,a dla odmiany robiłam ze śliwkami.:)W moim przepisie jest cała kostka margaryny i 2 łyżeczki proszku.Żółtka ucieram z roztopioną margaryną,cukrem na końcu dodaję piane z białek. Ciasto wychodzi pyszne,a jeśli z kruszonką to jedynie drożdżówka ze śliwkami

              • Zamieszczone przez EwkaM
                ekhm…
                popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

                niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

                No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂

                • Dziewczynki dodam inne ciacho:)Właśnie wyjęłam z piekarnika i już po konsumpcji, więc szczerze polecam, mniamniuśne jest:)A przepis znalazłam w necie..

                  CIASTO ZE ŚLIWKAMI

                  Ciasto jest znakomite, lekkie i puszyste. Ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.

                  Składniki:
                  * 1,5 szklanki mąki
                  * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                  * 0,5 (jak kto woli słodsze 0,75) szklanki cukru
                  * 0,5 kostki masła
                  * 200 ml mleka
                  * 2 jajka
                  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  * 3 łyżki kaszy manny
                  * 1 łyżka octu
                  * ok. 15 śliwek pokrojonych w ćwiartki
                  * pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier

                  Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nie przerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną). Ćwiartki lub połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się ze złoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto “maziamy” lukrem 🙂

                  Ja nie miałam mąki ziemniaczanej więc dodałam (jak mi poradziła teściowa;)) 2 łyżki kisielu cytrynowego (może być budyń waniliowy:)A i nie dodawałam kaszy manny, bo też nie miałam.
                  Ale ciacho pyszotka:)

                  • Zamieszczone przez JoannaR
                    No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂

                    a jaki byłby przepis na tego pleśniaka?

                    • a co do kruszonki to ja robię ze zwykłego cukru i margaryny nie rozpuszczam, też wychodzi i tak jest szybciej

                      • ooo, ide cos wykombinowac z waszych przepisow
                        dziecko przynioslo ze sklepu (pod okiem ojca, he he) trzy kilo sliwek
                        dam znac, co wyszlo
                        a z pieczenia nigdy nie mialam dobryh ocen na zetpetach

                        • ciasto z przepisu figi z uwzglednieniem uwag kotusia, plus kruszonka
                          bardzo bardzo bardzo dobre:)
                          i ladnie w domu pachnie:)

                          • Zamieszczone przez Figa123
                            To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
                            w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀

                            Łatwe ciasto ze śliwkami

                            Składniki:
                            – 2 szklanki mąki
                            – pół kostki margaryny
                            – szklanka cukru
                            – 4 duże jaja
                            – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
                            – 1 kg węgierek

                            Wykonanie:
                            Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
                            Dobre jest, serio serio.
                            I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
                            (ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)

                            A przepis z sieci, np. stąd 😉

                            robię od lat
                            polecam

                            • A ja dziś zrobiłam takie:

                              po 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
                              pół kostki margaryny
                              1/2 szkl. + 1.5 szkl. cukru
                              3/4 jajka
                              1 łyżeczka proszku do pieczenia
                              śliwki

                              Margarynę ucieramy z cukrem (1/2 szkl.), dodajemy żółtka, mąkę i proszek, wykładamy na blachę, kładziemy śliwki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st. C (ja piekę ok. 20 minut). Z białek i reszty cukru ubijamy pianę, którą kładziemy na zarumienione ciasto i pieczemy ok. 5-8 minut. Wyciągamy i konsumujemy:).
                              A oto zdjęcie na zachętę, no mnie pozostało już tylko zdjęcie… mam jeszcze śliwki, to jutro coś znowu zmajstruję;).

                              • hmmm, muszę kupić śliwki…

                                Znasz odpowiedź na pytanie: sezon śliwkowy

                                Dodaj komentarz

                                Angina u dwulatka

                                Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                Czytaj dalej →

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general