sezon śliwkowy

ekhm…
popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

15 odpowiedzi na pytanie: sezon śliwkowy

  1. Zamieszczone przez EwkaM
    ekhm…
    popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

    niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

    To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
    w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀

    Łatwe ciasto ze śliwkami

    Składniki:
    – 2 szklanki mąki
    – pół kostki margaryny
    – szklanka cukru
    – 4 duże jaja
    – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 kg węgierek

    Wykonanie:
    Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
    Dobre jest, serio serio.
    I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
    (ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)

    A przepis z sieci, np. stąd 😉

    • fenks 😀

      mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂

      • Zamieszczone przez EwkaM
        fenks 😀

        mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂

        To sypnij kruszonkę na wierzch 😀

        • Zamieszczone przez Figa123
          To sypnij kruszonkę na wierzch 😀

          to poprosze przepis na kruszonkę 😎

          • Zamieszczone przez EwkaM
            to poprosze przepis na kruszonkę 😎

            Proszzzzz

            Przepis na jedną prostokątną blachę:
            Składniki :
            200 g mąki
            100 g masła
            100 g cukru pudru
            Przygotowanie:
            Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło.
            Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

            Nie ma za co 😉

            • Zamieszczone przez Figa123

              Łatwe ciasto ze śliwkami

              Składniki:
              – 2 szklanki mąki
              – pół kostki margaryny
              – szklanka cukru
              – 4 duże jaja
              – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
              – 1 kg węgierek

              Ewka robię prawia takie samo ciasto szarlotkowe,a dla odmiany robiłam ze śliwkami.:)W moim przepisie jest cała kostka margaryny i 2 łyżeczki proszku.Żółtka ucieram z roztopioną margaryną,cukrem na końcu dodaję piane z białek. Ciasto wychodzi pyszne,a jeśli z kruszonką to jedynie drożdżówka ze śliwkami

              • Zamieszczone przez EwkaM
                ekhm…
                popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga

                niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p

                No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂

                • Dziewczynki dodam inne ciacho:)Właśnie wyjęłam z piekarnika i już po konsumpcji, więc szczerze polecam, mniamniuśne jest:)A przepis znalazłam w necie..

                  CIASTO ZE ŚLIWKAMI

                  Ciasto jest znakomite, lekkie i puszyste. Ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.

                  Składniki:
                  * 1,5 szklanki mąki
                  * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                  * 0,5 (jak kto woli słodsze 0,75) szklanki cukru
                  * 0,5 kostki masła
                  * 200 ml mleka
                  * 2 jajka
                  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  * 3 łyżki kaszy manny
                  * 1 łyżka octu
                  * ok. 15 śliwek pokrojonych w ćwiartki
                  * pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier

                  Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nie przerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną). Ćwiartki lub połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się ze złoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto “maziamy” lukrem 🙂

                  Ja nie miałam mąki ziemniaczanej więc dodałam (jak mi poradziła teściowa;)) 2 łyżki kisielu cytrynowego (może być budyń waniliowy:)A i nie dodawałam kaszy manny, bo też nie miałam.
                  Ale ciacho pyszotka:)

                  • Zamieszczone przez JoannaR
                    No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂

                    a jaki byłby przepis na tego pleśniaka?

                    • a co do kruszonki to ja robię ze zwykłego cukru i margaryny nie rozpuszczam, też wychodzi i tak jest szybciej

                      • ooo, ide cos wykombinowac z waszych przepisow
                        dziecko przynioslo ze sklepu (pod okiem ojca, he he) trzy kilo sliwek
                        dam znac, co wyszlo
                        a z pieczenia nigdy nie mialam dobryh ocen na zetpetach

                        • ciasto z przepisu figi z uwzglednieniem uwag kotusia, plus kruszonka
                          bardzo bardzo bardzo dobre:)
                          i ladnie w domu pachnie:)

                          • Zamieszczone przez Figa123
                            To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
                            w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀

                            Łatwe ciasto ze śliwkami

                            Składniki:
                            – 2 szklanki mąki
                            – pół kostki margaryny
                            – szklanka cukru
                            – 4 duże jaja
                            – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
                            – 1 kg węgierek

                            Wykonanie:
                            Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
                            Dobre jest, serio serio.
                            I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
                            (ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)

                            A przepis z sieci, np. stąd 😉

                            robię od lat
                            polecam

                            • A ja dziś zrobiłam takie:

                              po 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
                              pół kostki margaryny
                              1/2 szkl. + 1.5 szkl. cukru
                              3/4 jajka
                              1 łyżeczka proszku do pieczenia
                              śliwki

                              Margarynę ucieramy z cukrem (1/2 szkl.), dodajemy żółtka, mąkę i proszek, wykładamy na blachę, kładziemy śliwki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st. C (ja piekę ok. 20 minut). Z białek i reszty cukru ubijamy pianę, którą kładziemy na zarumienione ciasto i pieczemy ok. 5-8 minut. Wyciągamy i konsumujemy:).
                              A oto zdjęcie na zachętę, no mnie pozostało już tylko zdjęcie… mam jeszcze śliwki, to jutro coś znowu zmajstruję;).

                              • hmmm, muszę kupić śliwki…

                                Znasz odpowiedź na pytanie: sezon śliwkowy

                                Dodaj komentarz

                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo