Forum: Książka kucharska
sezon śliwkowy
ekhm…
popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga
niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
15 odpowiedzi na pytanie: sezon śliwkowy
To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀
Łatwe ciasto ze śliwkami
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– pół kostki margaryny
– szklanka cukru
– 4 duże jaja
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 kg węgierek
Wykonanie:
Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
Dobre jest, serio serio.
I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
(ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)
A przepis z sieci, np. stąd 😉
fenks 😀
mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂
To sypnij kruszonkę na wierzch 😀
to poprosze przepis na kruszonkę 😎
Proszzzzz
Przepis na jedną prostokątną blachę:
Składniki :
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło.
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Nie ma za co 😉
Ewka robię prawia takie samo ciasto szarlotkowe,a dla odmiany robiłam ze śliwkami.:)W moim przepisie jest cała kostka margaryny i 2 łyżeczki proszku.Żółtka ucieram z roztopioną margaryną,cukrem na końcu dodaję piane z białek. Ciasto wychodzi pyszne,a jeśli z kruszonką to jedynie drożdżówka ze śliwkami
No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂
Dziewczynki dodam inne ciacho:)Właśnie wyjęłam z piekarnika i już po konsumpcji, więc szczerze polecam, mniamniuśne jest:)A przepis znalazłam w necie..
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto jest znakomite, lekkie i puszyste. Ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.
Składniki:
* 1,5 szklanki mąki
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 0,5 (jak kto woli słodsze 0,75) szklanki cukru
* 0,5 kostki masła
* 200 ml mleka
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kaszy manny
* 1 łyżka octu
* ok. 15 śliwek pokrojonych w ćwiartki
* pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier
Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nie przerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną). Ćwiartki lub połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się ze złoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto “maziamy” lukrem 🙂
Ja nie miałam mąki ziemniaczanej więc dodałam (jak mi poradziła teściowa;)) 2 łyżki kisielu cytrynowego (może być budyń waniliowy:)A i nie dodawałam kaszy manny, bo też nie miałam.
Ale ciacho pyszotka:)
a jaki byłby przepis na tego pleśniaka?
a co do kruszonki to ja robię ze zwykłego cukru i margaryny nie rozpuszczam, też wychodzi i tak jest szybciej
ooo, ide cos wykombinowac z waszych przepisow
dziecko przynioslo ze sklepu (pod okiem ojca, he he) trzy kilo sliwek
dam znac, co wyszlo
a z pieczenia nigdy nie mialam dobryh ocen na zetpetach
ciasto z przepisu figi z uwzglednieniem uwag kotusia, plus kruszonka
bardzo bardzo bardzo dobre:)
i ladnie w domu pachnie:)
robię od lat
polecam
A ja dziś zrobiłam takie:
po 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
pół kostki margaryny
1/2 szkl. + 1.5 szkl. cukru
3/4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki
Margarynę ucieramy z cukrem (1/2 szkl.), dodajemy żółtka, mąkę i proszek, wykładamy na blachę, kładziemy śliwki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st. C (ja piekę ok. 20 minut). Z białek i reszty cukru ubijamy pianę, którą kładziemy na zarumienione ciasto i pieczemy ok. 5-8 minut. Wyciągamy i konsumujemy:).
A oto zdjęcie na zachętę, no mnie pozostało już tylko zdjęcie… mam jeszcze śliwki, to jutro coś znowu zmajstruję;).
hmmm, muszę kupić śliwki…
Znasz odpowiedź na pytanie: sezon śliwkowy