przepis pojawil sie ktoregos dnia w tajemniczy sposob, zapewne w wyniku guglowej kalkulacji tego, co moge polubic, jako reklama internetowa
to potrawa z polnocnej afryki, z roznymi wariacjami na bliskim wschodzie
ta ponizej, to wariacja z izraela
3 lyzki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakosci, autentycznie robi roznice)
1 sredniej wielkosci cebula pokrojona na cieniutkie polksiezyce
1 czerwona papryka, wydrazona i pokrojona na cienitkie paseczki
3 zabki czosnku drobno posiekane
1 lyzeczka kminu (nie kminku, tylko mielonego kminu rzymskiego)
1 lyzeczka czerwonej papryki
szczypta cayenne (lub wiecej do smaku)
1 puszka pomidorow, najlepiej w calosci, w sosie pomidorowym (tzreba je mniej wiecej pokroic na mniejsze kawalki)
sol i pieprz do smaku
ok 150 g pokruszonej fety albo sera koziego
5-6 jaj
posiekana swieza kolendra
rozgrzac piekarnik do 180 stopni
najlepiej uzywac zeliwnej patelni o grubym dnie, ale robilam tez w zwyczajnej i nie jest zle — wazne, zeby nie miala plastikowych elementow, bo calosc trzeba na koniec wstawic do piekarnika)
na oliwie zeszklic cebule, czosnek i papryke do miekkosci (ale nie maja sie ani przypalic, ani rozpadac); dodac kmin, papryke, caynne i dusic chwile (nie musi miec pzykrycia); dodac pomidory (z sosem), doprawic sola i pieprzem i dusic az sie sos pomidorowy zredukuje (okolo 10-12 minut)
kiedy sos jest juz dosc gesty, naezy zdjac go z grzejnika, delikatnie wmieszac fete, zrobic “dolki” w sosie i wbic do nich jajka — zwykle mam dosc miejsca na 4-5 duzych jaj; dosolic i dopieprzyc do smaku
calosc wstawic do piekarnika na 7-12 minut – w zaleznosci od tego, ajk bardzo sciete jaja lubimy. sama lubie jaja raczej malo sciete, ale te 7 minut to dla mnie troche za malo.
przed podaniem odstawic na moment (jaja jeszcze wowczas dochodza, o czym warto pamietac!), posypac kolendra przed podaniem
to ostatnio moje ulubione sute sniadanie niedzielne, ale potrawa moze spokojnie sluzyc jako pelnowartosciowy obiad.
2 odpowiedzi na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)
mmmm, to musi być pyszne
tak tak, wiem o czym nam mówisz, to rzeczywiście bardzo smaczne danie, rekomenduję wszystkim spróbować )))
Znasz odpowiedź na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)