shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

przepis pojawil sie ktoregos dnia w tajemniczy sposob, zapewne w wyniku guglowej kalkulacji tego, co moge polubic, jako reklama internetowa

to potrawa z polnocnej afryki, z roznymi wariacjami na bliskim wschodzie
ta ponizej, to wariacja z izraela

3 lyzki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakosci, autentycznie robi roznice)
1 sredniej wielkosci cebula pokrojona na cieniutkie polksiezyce
1 czerwona papryka, wydrazona i pokrojona na cienitkie paseczki
3 zabki czosnku drobno posiekane
1 lyzeczka kminu (nie kminku, tylko mielonego kminu rzymskiego)
1 lyzeczka czerwonej papryki
szczypta cayenne (lub wiecej do smaku)
1 puszka pomidorow, najlepiej w calosci, w sosie pomidorowym (tzreba je mniej wiecej pokroic na mniejsze kawalki)
sol i pieprz do smaku
ok 150 g pokruszonej fety albo sera koziego
5-6 jaj
posiekana swieza kolendra

rozgrzac piekarnik do 180 stopni

najlepiej uzywac zeliwnej patelni o grubym dnie, ale robilam tez w zwyczajnej i nie jest zle — wazne, zeby nie miala plastikowych elementow, bo calosc trzeba na koniec wstawic do piekarnika)

na oliwie zeszklic cebule, czosnek i papryke do miekkosci (ale nie maja sie ani przypalic, ani rozpadac); dodac kmin, papryke, caynne i dusic chwile (nie musi miec pzykrycia); dodac pomidory (z sosem), doprawic sola i pieprzem i dusic az sie sos pomidorowy zredukuje (okolo 10-12 minut)

kiedy sos jest juz dosc gesty, naezy zdjac go z grzejnika, delikatnie wmieszac fete, zrobic “dolki” w sosie i wbic do nich jajka — zwykle mam dosc miejsca na 4-5 duzych jaj; dosolic i dopieprzyc do smaku

calosc wstawic do piekarnika na 7-12 minut – w zaleznosci od tego, ajk bardzo sciete jaja lubimy. sama lubie jaja raczej malo sciete, ale te 7 minut to dla mnie troche za malo.
przed podaniem odstawic na moment (jaja jeszcze wowczas dochodza, o czym warto pamietac!), posypac kolendra przed podaniem

to ostatnio moje ulubione sute sniadanie niedzielne, ale potrawa moze spokojnie sluzyc jako pelnowartosciowy obiad.

2 odpowiedzi na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

  1. mmmm, to musi być pyszne

    • tak tak, wiem o czym nam mówisz, to rzeczywiście bardzo smaczne danie, rekomenduję wszystkim spróbować )))

      Znasz odpowiedź na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

      Dodaj komentarz

      Mozarella w ciąży

      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

      Czytaj dalej →

      Ile kosztuje żłobek?

      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

      Czytaj dalej →

      Dziewczyny po cc – dreny

      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

      Czytaj dalej →

      Meskie imie miedzynarodowe.

      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

      Czytaj dalej →

      Wielotorbielowatość nerek

      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

      Czytaj dalej →

      Ruchome kolano

      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

      Czytaj dalej →
      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo
      Enable registration in settings - general