Umyć filety śledziowe, pokroić je na małe dzwonki. Zalać octem ze śliwek i odstawić do lodówki na kilka dni.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, następnie kawałki śledzi. Każdą, porcję udekorować majonezem (najwygodniej za pomocą szprycy) i połówką śliwki. Spiąć szpadką.
Danie ozdobić pokrojonymi na cząstki pomidorami lub paseczkami papryki.
nie robiłam ale jedłam w wykonaniu cioci. śledz jest rózowy, ciocia dawała ze sliwką z octu ale bez pomidora i majonezu. Było pycha.
wrzucajcie własne sledzie 🙂
P. S. Wiecie może, ile mogą stać śledzie w oleju?
5 odpowiedzi na pytanie: Sledzie
śledzie takie z materacyka odcedzic z tego w czym są
pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski,
na to cebulka drobno pokrojona,
do tego dodać oliwy z oliwek 3 łyżki i 1 łyżke octu
( balsamico może być więcej troszkę),
wymieszac i odstwic do przegryzienia
można dodac fasoli z puszki po uprzednim odcedzeniu
i wtedy dodać majeranku i ząbek czosnku
lub ogórków kiszonych drobno pokrojonych
szybkie przegryzanie:
postawić na ciepłym kaloryferze pod przykryciem
jak ciasto drożdźowe do rośnięcia tak na 30-60 minut a potem do lodówki
jak kaloryfer nieodstępny można nagrzać mikrofalę (ja wciskam start na 2-3 minuty) i potem wstawić śledziki bez przykrycia. szybko dochodzą.
mam jeszcze jedne śledzie w zanadrzu ale to potem.
Śledzie marynowane (5 filetów) kroimy w paseczki takie 2 cm. W miseczce układamy warstwowo:
-śledzie
-czosnek w plasterkach
-cebulka w kostkę
-warstwa oliwki z oliwek
i tak warstwami dopóki nam się śledzie nie skończą.
Do lodówki na 2 dni – i potem zażeramy się bo pyszne są 😀
śledzie “pod pierzynką”
-śledzie pokorjone na kawłaki 2x2cm (mogą być Lisnera z oleju)
-4-6 jaj (zależnie od ilości śledzia) ugotowanych na twardo
-2 cebule średniej wielkości pokrojone w drobną kostkę
– 4-6 ziemniaków ugotowanych w łupinach (nie mogą się rozpadać)
ewentualnie starty na małych oczkach żółty ser
majonez, sól, pieprz, curry
Kawałki śledzia układamy w szklanej salaterce/misce z płaskim dnem w dwóch warstwach (lub 3 zależnie od wielkości miski i ilości śledzi) przekładając warstwy posiekaną cebulką
Z 3 jaj delikatnie wyjmujemy żółtko i odkładamy na “później”, resztę kroimy w kostkę, ziemniaki obrane kroimy w kostkę 1x1cm – mieszamy z jajkami i doprawiamy (sól, pieprz, może być curry jeśli ktoś lubi).
Wymieszane jaja z ziemniakami kładziemy na śledzie, na to dajemy warstwę majonezu (grubość zależy od tego jak kto lubi), ewentualnie majonez można wymieszać z ziemniakami i jajkiem (wtedy nie robi się tej warstwy majonezowej). Odłożone żółtka ścieramy na tarce nad majonezową warstwą, tak żeby była cała przykryta, można ozdobić zieleniną (szczypior lub pietrucha)- ładny kontrast. Ewentualnie można jaja całe pokroić i zamiast żółtka na wierzchu posypać starty żółty serek, ale zółtko ładniej wygląda :).
Musi postać chwilę w chłodzie, żeby się przegryzło
te wydają się niezłe…
No brzmi apetycznie 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Sledzie