Śledzie na milion sposobów

piszta tu coś 🙂

ja śledzie uwielbiam

w tym roku robię:

  • z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

pokrojone sledzie przekladamy warstwami prażonych orzechów i suszonych śliwek, każdą warstwę skrapiamy octem winnym- białym- zalewamy oliwa/olejem, można dodac trochę jakiegoś oleju z orzechów albo- ja tak robię- ten czarny jak smoła olej z pestek dyni, ale tego to tylko trochę…

  • w winnej zalewie octowej- od ciotki ze Szwecji

zagotować wodę, dodac do niej pokrojoną fioletową cebulę, czerwone wino wytrawne, czerwony ocet winny, dużo goździków, ziele angielskie i liść laurowy, sporo cukru, najlepiej brązowego- to ma byc slodkokwaśne, no taki słaby grzaniec… z octem..

jak ostygnie- zalewamy tym pokrojone śledzie

oczywiście i jedno i drugie trzeba tak ze 3 dni przed wigilią zrobić-postac muszą

13 odpowiedzi na pytanie: Śledzie na milion sposobów

aborka Dodane ponad rok temu,

dostaląm wczoraj od pacjentki w aptece

sledzie z rodzynkami

4 srednie cebule w talarki
2 łyzeczki koncentratu pomidorowego
100g rodzynek – namoczyc w wodzie
1 łyz. cukru
sok z 1/2 cytryny.

cebule zeszklic na oleju, (ale nie smazyc) do tego dodac reszte składników. Potem połozyc na śledzie. powinno kilka godz. stac.

śledzie ze sliwkami w occie

śledzie namoczyc w occie ze sliwek. a potem podawac obłozone śliwkami z octu 🙂

śledź z cebulką i ogórkiem kwaszonym

sledzik (jak Lisnera to moczyc nie trzeba) kroimy w kawałki. i posypujemy cebulką, ogórkiem (kwaszony lub z octu), grzybkami z octu. Posypac pieprzem, polac olejem, pokropic cytryną.
W wersi wykwintnej na talerzu robimy paski z tych posypek.
w wersji domowej wrzucam do pojemnika po kapuscie kwaszonej warstwami – sledz, cebula, starty ogórek. Na koniec polewam oliwą. Po 2-3 dniach są cudne… tylko wtedy jest ich mało 🙂

maduxia Dodane ponad rok temu,

mam chrapkę na te ze śliwkami- mam takie supersliwki w occie by moja mama, takie slodkie, poskrecane, jak cukierki….

no będzie pysznie :Wow!:

malina Dodane ponad rok temu,

proszę bardzo 🙂

nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) mniam a jak poleżą w lodówce

nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę

nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę

kiuik Dodane ponad rok temu,

sałatka sledziowa?

O super wątek…
czekam na przepis na fajna sałatkę ze sledziami (np i ziemniaczkami) 🙂

kasia Dodane ponad rok temu,

śledzie w curry

cebulkę siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, śmietaną 18%, trochę musztardy francuskiej, przyprawa curry
do tego dodajemy pokrojone płaty śledziowe w occie

ja wszystko daje na oko

julianne Dodane ponad rok temu,

To ja wam podam przepis nie tyle na śledzie, co na tatar z łososia, mój ulubiony:
100 łososia surowego (takiego wcześniej zamrożonego) lub wędzonego
cebula
2 korniszony
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
ewentualnie łyżkę kaparów (ale niekoniecznie)
Łososia rozdrobnić widelcem, pokroić w kostkę cebulę i korniszony, dodać koperek, sok z cytryny, oliwę sól i pieprz. Schłodzić w lodówce. Jeśli dodacie surową rybę, to trzeba tatara zjeść tego samego dnia. Smacznego:)

kotus Dodane ponad rok temu,

My uwielbiamy sledzie z curry z ananasami.Dziewczyny sie nimi zajadaja jak rzadko sledziami.Kiedyś można było takie kupic z lisnera(?) bardzo szybko je wycofali,wiec zaczęłam sama robic wg swojego smaku

Śledzie z zalewy octowej (ja robie sama bo w tych kupowanych jest za dużo octu i aspartam)
ananasy
majonez
gesty jogurt(bałkański)
duzo curry
można dodac jeszcze ewentualnie ogórki konserwowe i cebulke wcześniej namoknięta w occie

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiuik:O super wątek…
czekam na przepis na fajna sałatkę ze sledziami (np i ziemniaczkami) 🙂

w śledziach „pod pierzynka” (z buraczkami) są ziemniaki znaczy sledzie sa przekładane buraczkami,ziemniakami,cebula,ogórkiem,jajkiem

aborka Dodane ponad rok temu,

podnosze.

kolezanka robi sledzie po grecku.

matiasy solone, lekko moczone przekłada sie duszona marchewka z cebulka. marchewki sie nie sli więc wyciąga sól ze sledzia. podobno dobre

maduxia Dodane ponad rok temu,

ja robię w tym roku z pieczonymi orzechami i śliwkami suszonymi, pod pierzynką, wersja z buraczkami bez marchewki, oraz w miodzie z musztardą francuską

gobin Dodane ponad rok temu,

u mnie standart
śledzie matiasy,
cebula,
oliwa, ocet

śledzie moczę tyle ile trzeba.
cebula w kostkę, przelewam gorącą wodą, odstawiam na studzenie.
Dzięki temu cebula nie jest gorzka i nie jest ostra.
potem przekładam cebula śledzie pokrojone w romby.
Zalewam oliwą z odrobiną octu

Śledzie w pierzynce.
matiasy, cebula, jajko, burak ugotowany, majonez

matiasy pokrojone kładę na owalnym talerzu, na to burak w kostkę, śledź, cebula, śledź, jajko majonez – smacznego,
Można dodać marchewkę, zrobić bez buraka, albo bez jajka

ztforka Dodane ponad rok temu,

Ja zrobiłam śledzie w occie – ocet spirytusowy gotuję z wodą w proporcji 1:2,5 do tego łyżeczka soli, dwie cukru, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i 2 listki laurowe (gotuje chwilę i studzę na balkonie), matjasy kroję, cebulę siekam, układam warstwami w misce i zalewam ostudzonym octem.

Śledzie smażone w occie – odmoczone matjasy obtaczam w mące, smażę na złoty kolor, przekładam do miski zalewam octem (takim samym jak wcześniej).

Śledzie w śmietanie – matjas + ogórek konserwowy, jabłko kwaśne, por – drobno posiekane, sól + pieprz, śmietana

Sałatka śledziowa – matjas odmoczony (4-6 szt), ogórek kiszony (3 szt), ziemniaki (4 szt), jabłko kwaśne(1 szt), cebula (1 szt mała), kroję w kostkę, doprawiam pieprzem, do tego majonez+śmietana (do każdej sałatki dodaję majonez ze śmietaną pół na pół, bo nie lubię za tłusto).

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:ja robię w tym roku z pieczonymi orzechami i śliwkami suszonymi, pod pierzynką, wersja z buraczkami bez marchewki, oraz w miodzie z musztardą francuską
zrobiłam, spróbowałam. pycha 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Śledzie na milion sposobów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie i uroda
zgubiona tabletka anty
ja tam zielona jestem w tych sprawach łykam novynette - od niedawna ale dziś zauważyłam, że nie ma jednej tabletki tam gdzieś z któregoś dnia w moim obecnym opakowaniu - po
Czytaj dalej
ORGANIZACYJNE
czy to aktualne czy jakis blad?
[URL]http://forum.dziecko-info.com/showpost.php?p=1410127&postcount=30[/URL] pytam bo dziwna data no i Poli dawno nie bylo.
Czytaj dalej