SLEDZIE

Najbardziej zawsze mi smakowaly zwykle sledzie w oleju z duza iloscia cebulki. W tym roku mam ochote zrobic cos innego. Prosze o jakies przepisy na jakiekolwiek sledzie (czy to w smietanie czy czyms innym) bo w kuchni jestem raczej zielona.

Hmm, a moze znacie jakies salatki ze sledzi…

pozdrawiam goraco i swiatecznie

Dana&Gabi (23.09.03)

11 odpowiedzi na pytanie: SLEDZIE

ewapn Dodane ponad rok temu,

śledziki ze świerzym ogórkiem

śledziki =płaty wymoczone w wodzie układamy na talerzu, na to robimy warstwę:
pokrojonego drobniutko ogóreczka , cebulkę i majonez lub śmietana, mieszamy ….troszeczke doprawiamy do smaku solą, pieprzem- i to wszytko na te śledzie..
proste, ale naprawdę smakuje extra…

lea Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Ja kupuje sledzie solone, godzinke mocze w wodzie, potem zalewam wodą z octem, daje listek bobkowy, ze 2 – 3 ziela angielskie, cebuli duuuzo, pieprz, łyzka oliwy
i tak powinno postac ok. 24 godzin, choc po 3 dniach smakuje mi najbardziej

sledzie tak zrobione podaje na obiad postny – z zalewą (majonez, starte: jabłko, ogórek kiszony lub z octu, marchewka, por, smietana) pyyyycha
lub robie sałatkę
pokrojony sledzik, ogórek (jw.), groszek, gotowane ziemniaki, majonez, pieprz, sól, ew. czosnek
mniam mniam

Lea i Mateuszek (14.03.03)

rjotka Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Sama tych przepisów nie próbowałam bo nie lubie ryb ale wyglądają zachęcająco:

Śledzie w sosie winno – rodzynkowym
(4 porcje)

* 4 duże filety śledziowe
* Sos:

* 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
* 2 łyżki białego wytrawnego wina
* 3 łyżki rodzynek

* Zalewa:

* 1 cebula
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łyżki octu
* płaska łyżeczka musztardy
* cukier, zioła prowansalskie
* 3 plastry cytryny
* natka pietruszki do dekoracji

Filety moczyć w wodzie przez około 1 godzinę.
Majonez, wino i rodzynki połączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w
półplasterki. Oliwę, ocet, musztardę połączyć. Doprawić cukrem i
ziołami. Śledzie pokroić w paski. Zalewą zalać śledzie, dodać cebulę i
pozostawić na 1 godzinę. Śledzie osączyć z zalewy, ułożyć na półmisku,
polać sosem winno-rodzynkowym. Udekorować plasterkami cytryny i natką
pietruszki.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Wartość energetyczna

* Całość: 1860 kcal
* 1 porcja: 465 kcal

Śledzie wigilijne z miodem
(4 porcje)

* 4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
* 4 filety śledziowe (400 g)
* 1 łyżka octu
* 1 łyżka musztardy
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżka miodu
* pieprz

Śledzie moczyć 1 godzinę. Skropić octem, posmarować musztardą. Majonez
połączyć ze śmietaną, miodem i pieprzem. Śledzie zalać sosem
majonezowym.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Wartość energetyczna

* Całość 1458 kcal
* 1 porcja: 364 kcal

Asia & Gabrysia (24.02.2004)

magdzik Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Świetnie smakują śledzie, które leżakują troszkę w oleju z suszonymi śliwkami!!! Można też dorzucić i cebilkę to tego zestawu.

Pozdrawiamy,

Magda i Albercik ur. 8.09.03

iwonan Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

matiasy
czosnek
ogorki konserwowe lub kiszone
ziola prowansalskie
olej lub oliwa

matjasy kroimy w kawałki, sporo czosnku siekamy w drobną kosteczkę, ogórki kiszone lub konserwowe też, tylko trochę grubszą. W naczyniu układamy warstwę śledzi, posypujemy czosnkiem i ogórkami (ilość czosnku zależy od naszej do niego miłości) oraz ziołami prowansalskimi, no i tak aż do wyczerpania składników. Zalewamy olejem i czekamy. Podobno najlepsze są po 2-3 dniach , niestety tego nie wiem, bo oboje z mężem zawsze wykończymy je przed upływem tego terminu

lub najzwyczajniej w swiecie
matiasy kroimy na nieduze kawalki, przesypujemy pokrojaona cebulka, zalewamy oliwa, dodajemy troszke miodu. mieszamy dokladnie zeby miod sie rozprowadzil w oliwie o dstawiamy zeby sie wszystko „przeggryzko”. im dluzej tym lepiej.

do takich matjaskow najlepiej smakuja ziemniaczku ugotowane w mundurkach lub salatka ziemniaczana.

smacznego

Pozdrawiam.IwonaN

marzena1 Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

prosze powiedz jakie proporcje składników, ile sledzi, ogórka itp. z góry dziekuję pozdrawiam

marzena i asia

iwonan Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Marzena, ja zawsze „na oko” biore wszystkie skladniki. Mozesz np wziasc 5 matiasow, kazdy pokroic na 3 czesci (zalezy jakie duze te platy sa), 2-3 ogorki (tez zalezy od wielkosci). Musisz te sledziki dokladnie przelozyc czosnkiem i ogorkiem, posypac ziolami i zalac oliwa tak zeby wszystko dokladnie przykryla.
W trakcie przygotowywania ocenisz fachowym okiem czy wszystkiego jest dosc:))
Jesli zrobisz to mam nadzieje, ze dasz znac czy ci smakowalo, czy tez niezbyt przypadly ci do smaku 🙂

Pozdrawiam.IwonaN

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Iwonko!
Zrobilam ta salatke. No i wyszlaby super gdyby nie pewnien szkopul. Otoz ja sledzi nie jem, bo zle sie po nich czuje i w zwiazku z tym nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia. Nie wiedzialm ze trzeba je przeplukac. Wyszlo to wszystko koszmarnie slone ( ja nawet nie probowalam, bo od sledzi mnie odrzuca , ale moj maz bardzo lubi i chcialam mu zrobic przyjemnosc). Mowil, ze bylaby pyszna gdyby to nie bylo takie slone. Tak sobie mysle, ze ogorki tez sa solone i to wszystko sie skumulowalo…..Powiedz, czy Ty zawsze moczysz sledzie, czy tylko pluczesz? Co trzeba zrobic zeby to bylo jadalne? ( kupilam matiasy w oleju)

Ciku i Kacperek
10 luty 2004

iwonan Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Ciku.
Nigdy nie kupowalam matiasow w oleju, a zawsze takie w slonej wodzie.
Zawsze je ok godzinki, czasem dluzej, mocze w wodzie. Ogorki kiszone rzeczywiscie czasem sie trafia bardzo slone, jesli zrobisz z korniszonami (sa takie slodko-kwasne) to calosc bedzie miala delikatniejszy smak.
Jesli sie jeszcze kiedys zdecydujesz zrobic te sledziki to daj znac czy bylo zjadliwe.

Ten drugi moj przepis z oliwa, cebulka i miodem tez jest pycha (a do tego ziemniaczki gotowane w mundurkach i z maselkiem-mniam mniam)

Pamietaj o wymoczeniu sledzi.

P.S. Czy ten olej w ktorym byly sledzie kupione nie byl czasem jakos przyprawiany? Moze to tez mialo wplyw na smak calosci?

Pozdrawiam.IwonaN

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Iwonko nie sadze, zeby ten olej w ktorym kupilam sledzie byl czyms przyprawiany, ale opakowania juz nie mam i nie moge teraz sprawdzic. Jak nastepnym razem wyjda ok to Ci napisze. Papa

Ciku i Kacperek
10 luty 2004

dudeinka Dodane ponad rok temu,

Re: SLEDZIE

Heja Cikus! Z tej strony Dudeina (musialam zmienic nicka, ale to ja).
Wlasnie przeczytalam , ze Twoj mezus lubi sledzie i mam dla Ciebie, a wlasciwie dla Niego super przepis. Otoz: Sledziki mocze i potem kroje tak…dowolnie w mae kawaleczki. Nastepnie przygotowuje sobie cebulke, pokrojona w kosteczke, ogorki kiszone, tez kosteczka i buraczki starkowane na duzych oczkach (ja kupuje buraczki w puszce, cale, albo talaki). No i koncowka, wszystko przekladamy jak nam sie podoba. Ja przewaznie zaczynam od warstwy buraczkow, potem cebulka, ogorek i sledziki i tak kilka razy. Na sam koniec spryskuje to wszystko cytrynka i zalewam olejem. PYCHOTKA!!! Mezus napewno doceni. Acha, najlepsze jest tak po kilku godzinkach w lodoweczce.

Pozdrowionka

Ania i Alicja (12 marzec 2004)

Znasz odpowiedź na pytanie: SLEDZIE?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
w czym prać?
jeszcze nie jestem mama, dlatego chcialam sie poradzic tych bardziej doswiadczonych. robie juz pranie rzeczy dla maluszka, ale nie jestem do konca przekonana czy dobrze robie. piore w proszku jelp.
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Mamy majowe ile waza wasze dzieci?
Bo moj chyba troszke przymalo... spadl na 5 centyl.. je srednio ale ostatnio juz okolo 100g zupki i 100g jablek czasami pare lykow soczku bo nie lubi ogolnie... a tak
Czytaj dalej