SLEDZIE

Najbardziej zawsze mi smakowaly zwykle sledzie w oleju z duza iloscia cebulki. W tym roku mam ochote zrobic cos innego. Prosze o jakies przepisy na jakiekolwiek sledzie (czy to w smietanie czy czyms innym) bo w kuchni jestem raczej zielona.

Hmm, a moze znacie jakies salatki ze sledzi…

pozdrawiam goraco i swiatecznie

Dana&Gabi (23.09.03)

11 odpowiedzi na pytanie: SLEDZIE

  1. śledziki ze świerzym ogórkiem

    śledziki =płaty wymoczone w wodzie układamy na talerzu, na to robimy warstwę:
    pokrojonego drobniutko ogóreczka, cebulkę i majonez lub śmietana, mieszamy….troszeczke doprawiamy do smaku solą, pieprzem- i to wszytko na te śledzie..
    proste, ale naprawdę smakuje extra…

    • Re: SLEDZIE

      Ja kupuje sledzie solone, godzinke mocze w wodzie, potem zalewam wodą z octem, daje listek bobkowy, ze 2 – 3 ziela angielskie, cebuli duuuzo, pieprz, łyzka oliwy
      i tak powinno postac ok. 24 godzin, choc po 3 dniach smakuje mi najbardziej

      sledzie tak zrobione podaje na obiad postny – z zalewą (majonez, starte: jabłko, ogórek kiszony lub z octu, marchewka, por, smietana) pyyyycha
      lub robie sałatkę
      pokrojony sledzik, ogórek (jw.), groszek, gotowane ziemniaki, majonez, pieprz, sól, ew. czosnek
      mniam mniam

      • Re: SLEDZIE

        Sama tych przepisów nie próbowałam bo nie lubie ryb ale wyglądają zachęcająco:

        Śledzie w sosie winno – rodzynkowym
        (4 porcje)

        * 4 duże filety śledziowe
        * Sos:

        * 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
        * 2 łyżki białego wytrawnego wina
        * 3 łyżki rodzynek

        * Zalewa:

        * 1 cebula
        * 6 łyżek oliwy z oliwek
        * 2 łyżki octu
        * płaska łyżeczka musztardy
        * cukier, zioła prowansalskie
        * 3 plastry cytryny
        * natka pietruszki do dekoracji

        Filety moczyć w wodzie przez około 1 godzinę.
        Majonez, wino i rodzynki połączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w
        półplasterki. Oliwę, ocet, musztardę połączyć. Doprawić cukrem i
        ziołami. Śledzie pokroić w paski. Zalewą zalać śledzie, dodać cebulę i
        pozostawić na 1 godzinę. Śledzie osączyć z zalewy, ułożyć na półmisku,
        polać sosem winno-rodzynkowym. Udekorować plasterkami cytryny i natką
        pietruszki.

        Czas przygotowania: 20 minut
        Czas oczekiwania: 2 godziny
        Wartość energetyczna

        * Całość: 1860 kcal
        * 1 porcja: 465 kcal

        Śledzie wigilijne z miodem
        (4 porcje)

        * 4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
        * 4 filety śledziowe (400 g)
        * 1 łyżka octu
        * 1 łyżka musztardy
        * 2 łyżki śmietany
        * 1 łyżka miodu
        * pieprz

        Śledzie moczyć 1 godzinę. Skropić octem, posmarować musztardą. Majonez
        połączyć ze śmietaną, miodem i pieprzem. Śledzie zalać sosem
        majonezowym.

        Czas przygotowania: 15 minut
        Czas oczekiwania: 1 godzina
        Wartość energetyczna

        * Całość 1458 kcal
        * 1 porcja: 364 kcal

        Asia & Gabrysia (24.02.2004)

        • Re: SLEDZIE

          Świetnie smakują śledzie, które leżakują troszkę w oleju z suszonymi śliwkami!!! Można też dorzucić i cebilkę to tego zestawu.

          ,

          • Re: SLEDZIE

            matiasy
            czosnek
            ogorki konserwowe lub kiszone
            ziola prowansalskie
            olej lub oliwa

            matjasy kroimy w kawałki, sporo czosnku siekamy w drobną kosteczkę, ogórki kiszone lub konserwowe też, tylko trochę grubszą. W naczyniu układamy warstwę śledzi, posypujemy czosnkiem i ogórkami (ilość czosnku zależy od naszej do niego miłości) oraz ziołami prowansalskimi, no i tak aż do wyczerpania składników. Zalewamy olejem i czekamy. Podobno najlepsze są po 2-3 dniach, niestety tego nie wiem, bo oboje z mężem zawsze wykończymy je przed upływem tego terminu

            lub najzwyczajniej w swiecie
            matiasy kroimy na nieduze kawalki, przesypujemy pokrojaona cebulka, zalewamy oliwa, dodajemy troszke miodu. mieszamy dokladnie zeby miod sie rozprowadzil w oliwie o dstawiamy zeby sie wszystko “przeggryzko”. im dluzej tym lepiej.

            do takich matjaskow najlepiej smakuja ziemniaczku ugotowane w mundurkach lub salatka ziemniaczana.

            smacznego

            Pozdrawiam.IwonaN

            • Re: SLEDZIE

              prosze powiedz jakie proporcje składników, ile sledzi, ogórka itp. z góry dziekuję pozdrawiam

              marzena i asia

              • Re: SLEDZIE

                Marzena, ja zawsze “na oko” biore wszystkie skladniki. Mozesz np wziasc 5 matiasow, kazdy pokroic na 3 czesci (zalezy jakie duze te platy sa), 2-3 ogorki (tez zalezy od wielkosci). Musisz te sledziki dokladnie przelozyc czosnkiem i ogorkiem, posypac ziolami i zalac oliwa tak zeby wszystko dokladnie przykryla.
                W trakcie przygotowywania ocenisz fachowym okiem czy wszystkiego jest dosc:))
                Jesli zrobisz to mam nadzieje, ze dasz znac czy ci smakowalo, czy tez niezbyt przypadly ci do smaku 🙂

                Pozdrawiam.IwonaN

                • Re: SLEDZIE

                  Iwonko!
                  Zrobilam ta salatke. No i wyszlaby super gdyby nie pewnien szkopul. Otoz ja sledzi nie jem, bo zle sie po nich czuje i w zwiazku z tym nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia. Nie wiedzialm ze trzeba je przeplukac. Wyszlo to wszystko koszmarnie slone ( ja nawet nie probowalam, bo od sledzi mnie odrzuca, ale moj maz bardzo lubi i chcialam mu zrobic przyjemnosc). Mowil, ze bylaby pyszna gdyby to nie bylo takie slone. Tak sobie mysle, ze ogorki tez sa solone i to wszystko sie skumulowalo….. Powiedz, czy Ty zawsze moczysz sledzie, czy tylko pluczesz? Co trzeba zrobic zeby to bylo jadalne? ( kupilam matiasy w oleju)

                  10 luty 2004

                  • Re: SLEDZIE

                    Ciku.
                    Nigdy nie kupowalam matiasow w oleju, a zawsze takie w slonej wodzie.
                    Zawsze je ok godzinki, czasem dluzej, mocze w wodzie. Ogorki kiszone rzeczywiscie czasem sie trafia bardzo slone, jesli zrobisz z korniszonami (sa takie slodko-kwasne) to calosc bedzie miala delikatniejszy smak.
                    Jesli sie jeszcze kiedys zdecydujesz zrobic te sledziki to daj znac czy bylo zjadliwe.

                    Ten drugi moj przepis z oliwa, cebulka i miodem tez jest pycha (a do tego ziemniaczki gotowane w mundurkach i z maselkiem-mniam mniam)

                    Pamietaj o wymoczeniu sledzi.

                    P. S. Czy ten olej w ktorym byly sledzie kupione nie byl czasem jakos przyprawiany? Moze to tez mialo wplyw na smak calosci?

                    Pozdrawiam.IwonaN

                    • Re: SLEDZIE

                      Iwonko nie sadze, zeby ten olej w ktorym kupilam sledzie byl czyms przyprawiany, ale opakowania juz nie mam i nie moge teraz sprawdzic. Jak nastepnym razem wyjda ok to Ci napisze. Papa

                      10 luty 2004

                      • Re: SLEDZIE

                        Heja Cikus! Z tej strony Dudeina (musialam zmienic nicka, ale to ja).
                        Wlasnie przeczytalam, ze Twoj mezus lubi sledzie i mam dla Ciebie, a wlasciwie dla Niego super przepis. Otoz: Sledziki mocze i potem kroje tak…dowolnie w mae kawaleczki. Nastepnie przygotowuje sobie cebulke, pokrojona w kosteczke, ogorki kiszone, tez kosteczka i buraczki starkowane na duzych oczkach (ja kupuje buraczki w puszce, cale, albo talaki). No i koncowka, wszystko przekladamy jak nam sie podoba. Ja przewaznie zaczynam od warstwy buraczkow, potem cebulka, ogorek i sledziki i tak kilka razy. Na sam koniec spryskuje to wszystko cytrynka i zalewam olejem. PYCHOTKA!!! Mezus napewno doceni. Acha, najlepsze jest tak po kilku godzinkach w lodoweczce.

                        Pozdrowionka

                        Ania i Alicja (12 marzec 2004)

                        Znasz odpowiedź na pytanie: SLEDZIE

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general