Dziewczyny, jestem ciekawa, czy próbujecie własnoręcznie robić deserki dla swoich maluchów sugerując sięnazwami gotowych słoiczków??
Bo te co są gotowe z bobowity lub gerbera owszem są wygodne ale jak tak porównać że kilo jabłek kosztuje 1,50, chrupki flipsy niecałe 2zł i z tego przygotuje jakieś 5 słoiczków pysznego deserku pt.”jabłuszko z kaszką kukurydzianą” to człowiekowi szkoda wydawać 3zł na jeden słoiczek skoro za te cenę mam ich aż 5 własnej roboty:)
Oczywiście ja wiem, że to ekologiczne i zdrowe co tam wkładają ale myślę, że tak do końca nie można wyjaławiać kubków smakowych naszych maluchów bo potem wyjda na podwórko, wezmą peta do buzi i alergia gotowa
Ja z tym jabłuszkiem to robie tak:
Obieram jabłko, kroję w ósemki, wkładam do garnuszka, zalewam odrobiną wody zeby się w niej poddusiły i zmiękły i jak jużsię rozlecą do wkładam do blendera, dodaje rozkruszone flipsy(zamiast kaszki kukurydzianej) i miksuje.Wychodzi pyszny deserek i moja mała wcina go i ogląda się na dokładki.
macie jakieś swoje przepisy zastepujące słoiczki??Chętnie skorzystam:)
56 odpowiedzi na pytanie: Smaczna alternatywa dla słoiczków- zapodajcie przepisy!!!
Zupki robię sama bo mój Kamilek ( 9 miesięcy) pluje słoiczkami i jada je w ostateczności 🙂
Gotuję marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, z mięskiem – na razie to pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona w kostkę), dodaję łyżeczkę oliwy. Wszystko ugotowane miksuję i gotowe, przed podaniem dodaję jakąś kaszkę – sinlac, ryżową labo manną, nie doprawiam niczym a smak je ok.
Często gotuję taką zupkę na 3-4 dni, przekładam do słoiczków i je wekuję i wstawiam do lodówki jak wystygną. Przed podaniem przegotowuję.
Z deserków robię tarte jabłka (na szklanej tarce) z bananem (rozgnieciony widelcem albo mikserem), do tego dodaję kaszkę i odrobinę wody) (sinlac, ryżowa, kukurydziana). Mały wcina te owoce aż mu kolorki wyskakują + uczestniczy w ich przygotowywaniu bo strasznie go ciekawi ta tarka i cały proces
Zupki też już gotuję.od dwóch dni ma z cielęciną i zero reakcji alergicznej Niech tak już zostanie. Do deserków się przymierzam,chętnie poczytam…
a ja poprosze przepisy na ugotowanie wsyzstkiego:deserkow, zupek itd.
P.s dzieki kudula juz przynajmniej wiem jak z jablkiem:)
Małe dziecko – Dania dla niemowląt
DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)
Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
1. MARCHEWKA
– marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
– kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2. BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
– kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
– pietruszka(kawałeczek)
– por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem (niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
– 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6. MUS JABŁKOWY
– 1 duże słodko-kwaśne jabłko
– sok jabłkowy klarowny
– kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
– 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
– marchew
– kalafior
– brokuł
– oliwa z oliwek
– kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem. Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.
DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)
1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
– ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
– seler
-pietruszka
– oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
– marchew
– ziemniak
– por
– mięso z królika(ok. 100 gram)
– kleik ryżowy
– olej sojowy
– pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
– groszek zielony
-olej sojowy
– por
– kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
5.KURCZAK Z JABŁKAMI
– marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
– świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
– masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
– mięso jagnięce(ok.150gram)
– por (kawałeczek białej części)
– groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
– pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
– kasza jaglana( 2 łyżki)
– olej sojowy (1 łyżeczka)
– kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
– sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem (groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
7.INDYK KALAREPKĄ
– marchew 250 gram
– mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
– olej sojowy lub oliwa z oliwek
– kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA
DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA,? ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.
1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
– marchew 1 duża
– kawałeczek kurczaka ok.100 gr
– ugotowany ryż 1 łyżka
– olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
– natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem (poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem (pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
– marchew 1 duża
– kawałeczek indyka ok. 100 gr
– kaszka kukurydziana 1 łyżka
– róża brokuła
– cebula? małej
– pietruszka kawałeczek
– olej sojowy
– natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.
3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
– marchew 1 duża
– kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
– ugotowany ryż 1 łyżka
– brokuł róża
– cebula?
– seler kawałeczek
– pietruszka 1 cała niewielka
– olej 1 łyżeczka
– natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
– marchew 1 szt.
– kurczak ok. 100 gr
– ryż 1 łyżka ugotowanego
– por kawałeczek
– pietruszka?
– olej 1 łyżeczka
– natka pietruszki do smaku
– koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
– marchew 1 szt.
– ziemniak 1 niewielki
– filet z indyka ok. 100 gram
– brukselka 3- 4 sztuki
– kaszka kukurydziana 1 łyżka
– olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
– pomidor sparzony, obrany, bez pestek
– filet z indyka ok. 100 gram
– marchew 1 duża
– por, seler po kawałeczku
– pietruszka?
– olej sojowy
– kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.
7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
– 1 duże jabłko
– 1 gruszka
– sok gruszkowy do smaku
– kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.
8. DESER JABŁKO-MORELA
– 1 duże jabłko
– 2 morele
– sok jabłkowy do smaku
– kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
– 2 gruszki
– sok gruszkowy klarowny
– kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
-? butelki soczku
– 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 50-60 ml wody
– ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.
11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
– 1 banan
– 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.
12. ZUPKA NA ROSOLE
-? marchwi
-? małego ziemniaka
– 2 róże kalafiora
-? pietruszki
-? pora
– 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
– 1łyżeczka płatków ryżowych
– mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.
ZUPKI
1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersią od 5 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 g wody.
1 porcja = 150 g
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład:? małej marchwi (40g), mały ziemniak (30g),? korzenia pietruszki (15g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a następnie łączymy z wywarem i kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelką od 5 m-ca)
Skład:? małej marchwi (50g), średni ziemniak (70g), łyżeczka kiełku ryżowego, 60g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody.
1 porcja = 180 g
Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.
4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? marchwi (30g),? ziemniaka (20g),? pietruszki (20g),? buraka (20g), łyżeczka świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.
5. Zupka jarzynowa z cielęciną (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 2 łyżki kleiku kukurydzianego, 20g cielęciny, 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g),? małego ziemniaka (20g),? małej pietruszki (20g), brokuły (20g), seler (10g), łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Przepis: warzywa myjemy,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.
6. Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład:? małej marchwi, mały ziemniak,? pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120 ml wody, 20 g cielęciny.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.
7. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? małej marchwi, mały ziemniak,? pietruszki, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120ml wody, 20g mięsa cielęcego.
Przepis: kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.
8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? małej marchwi (20g),? małego ziemniaka (20g),? małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej, łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100-120 ml wody.
Przepis; warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej, dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.
9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? marchwi (60g), ziemniak (50g), łyżeczka posiekanego pora (70g), łyżeczka kleiku kukurydzianego, łyżeczka masła, 100ml wody,? żółtka.
Przepis: marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy? oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
10. Zupa z brokułów (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 100ml wody, łyżka ugotowanych brokułów, łyżka nestle sinlac, łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.
Przepis: brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane, wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.
11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: 2 marchewki, pietruszka,? selera,? małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.
12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersią od 12 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej, 3g masła, łyżeczka cukru, 150ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy,cukier i zagotowujemy.
JARZYNKI
1. Papka z kalafiora lub brokuł (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł, łyżka mleka modyfikowanego następnego, łyżeczka świeżego masła.
Przepis: warzywa myjemy,płuczemy, wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy,dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki).
2. Papka z ziemniaków (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: ziemniak średniej wielkości (80g), mleko modyfikowane następne, 5g masła.
Przepis: ziemniaki czyścimy, cienko obieramy, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodając mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem lub pulpetem i jarzynką.
JARZYNKI Z MIĘSEM
1. Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład:? pietruszki (25g),? marchwi (15g), ziemniak, łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 ml wody, chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
2. Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? marchewki (25g),? małego ziemniaka,? pietruszki (9g),? małego pora (9g), 2 gałązki kalafiora (20g), łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, łyżeczka płatków ryżowych, 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania, 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy, sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.
3. Papka warzywna z kurczęciem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? marchewki,? ziemniaka, 2 różyczki brokuł, łyżeczka oleju sojowego, 20g surowego mięsa, 100 ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.
PRZECIERY OWOCOWE
1. 1. Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
2. Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład 😕 szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.
1. 3. Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).
Przepis: jagody myjemy,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.
2. 4. Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste),? łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.
Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.
5. Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 1/3 jabłka,? miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.
Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser? dodatek do biszkopta lub kaszy manny.
DESERY
1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.
2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:? szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy do wrzątku, dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.
4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.
5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.
6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego,? średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy? wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.
7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:? średniego jabłka,? średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.
8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 3 marchewki,? szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól,pieprz, łyżeczka mąki sojowej,? łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
Przepis: marchewkę, cebulę, czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.
9. Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu,? szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać? rozmąconego jajka.
deserki
kilka deserkow, ktore smakuja naszemu malenstwu (od 12 mies.+):
banan+truskawki-wszystko rozgniecione i wymieszane
tarte jablko z pokruszonym biszkoptem
tarte jablko z dodatkiem serka waniliowego
miekka gruszka pokrojona w male kawalki
rozgniecione maliny+jogurt naturalny
Agatka boska jesteś, dzięki:)
😮
Zyczę miłego gotowania
:Buziaki::Buziaki:Agatko!dzieki!!!!!!!
Witam, jestem nową osobą na forum i chciałabym się Was drogie Mamy poradzić jak uczyłyście swoje maluchy wcinać pierwsze zupki, deserki? Moja mała ma 5 m-cy i na razie nie za bardzo wie jak się do tego zabrać a właściwie to chyba ja nie mam sposóbu na przekonanie jej do czegoś poza mleczkiem. Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń za co z góry dziękuję:)
Monia
monia, musisz próbować po troszeczkę na łyżeczce i wreszcie załapie, ja zaczynałam od marchewki gotowanej i surowego jabłka, zobaczysz, że wreszcie się uda. A może dziecku nie smakuje ta zupka, spróbuj czegoś innego, hmm?
Mój deserek:
gotuje kaszę mannę (0.5 szklanki wody + duża łyżka i troszkę kaszy) dodaję surowe starte jabłko, albo danonka, z monte też pycha tylko jakoś tak temu nie ufam. Ostatnio dodałam też ciut miodu. Zajada się więc chyba mu smakuje.
Moje dziecko miało podobnie, ale szybko odkryłam, że jemu po prostu nie smakują zupki ze słoiczków… Jak sama gotowałam, to wcinał wszystko.
U nas sprawdził się na deser kisiel, najpierw gotowany na soku owocowym, a potem już normalny z torebki, tylko taki do gotowania. Ja ścieram do porcji kisielu jabłko, a w sezonie dodajemy inne owoce.
Gotowane jabłko lub gruszki też bardzo smakowały mojemu Mikołajowi, do dnia dzisiejszego jada ich bardzo dużo.
Dzięki Dziewczyny za odpowiedź:) Idąc za słowami mojej pani pediatry zaczęłam od podawania jednego rodzaju dań żeby sprawdzić czy nie ma alergi na coś,więc zaczęłam od jabłek, dzisiaj postanowiłam urozmaicić małej jedzonko i dałam jej jarzynki, zupełnie inaczej jadła, na widok łyżeczki sama buźkę otwierała, trochę nieporadnie ale widać że jej smakowało. Jak widać mój NAtulek jest wybredny i nie wszystko będze jadała. Pewnie tak jak u Redyny, może być tak że słoików nie będzie chciała.. zobaczymy.. Kolejny krok do przodu w temacie karmienia..
Pozdrawiam
Kurdulka..super temat:)
Majut, póki co, słoikowa.. Ale jak wyczaję jakieś ekologiczne warzywka..to zaczynam działać
Bardzo ciekawy wątek. Ja też z tych mam dzieci “niesłoiczkowych”, dlatego, często tu zaglądam:) Swoich przepisów nie wrzucam, bo w porównaniu z tymi co juz sa wklejone to mało wykwintne dania
Ja często korzystałam z tej stronki
Co do kisielków, pani doktor poradziła żeby samemu robić takie na soczkach typu bobofrut. Ok, tylko czy te soki nie tracą na wartości podczas gotowania? Robiłam takie starszej i nie zastanawiałam się,a teraz tyle pytań…
AGATKA ale mi zaimponowałaś wiedzą
może ty pracujesz w np. gerberze
a tak na serio to można ugorować większą porcję i zapasteryzować w słoiczkach, robicie tak a ile mogą stać takie słoiczki
Znasz odpowiedź na pytanie: Smaczna alternatywa dla słoiczków- zapodajcie przepisy!!!