Forum: Książka kucharska
śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?
Wie ktoś jak się robi, żeby od razu nie klapła?
Wiem, że coś z żelatyną, ale jakie proporcje?
Różnych śmietan fixów i innych zagęstników nie przełknę…
Wie ktoś jak się robi, żeby od razu nie klapła?
Wiem, że coś z żelatyną, ale jakie proporcje?
Różnych śmietan fixów i innych zagęstników nie przełknę…
Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...
Czytaj dalej →Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...
Czytaj dalej →Od kiedy można podawać maluchom naleśniki? Czy jest jakiś specjalny skład ciasta? Proszę o przepisy. Jakie nadzienie dla malucha? Moja niunia zaczęła 11 miesiąc życia.
Czytaj dalej →Mam ogromny problem. Zaadoptowaliśmy dwa miesiące temu dwa kociaki. Teraz mają ok 5 m-cy. To kotka i kocurek. Wiele już się nauczyliśmy (myślę tu o nas i o kotach), bo...
Czytaj dalej →W czwartek miałam laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego – przyjęcie we wtorek, odwleczenie zabiegu przez nagły przypadek i w czwartek się wreszcie udało, tylko czy “udało” to właściwe słowo… Na salę...
Czytaj dalej →Czy podajecie oczywiście dorosłym alkohol na urodzinach swoich dzieci?? Ja przyznam, że nie podaję. Na imieninach/urodzinach moich i męża tak, ale na dzieci nie zamierzam. Goście moi wiedzą jaki mam...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty itp. No trudno trzeba...
Czytaj dalej →Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...
Czytaj dalej →Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...
Czytaj dalej →Mam taki problem i myślę, że mi pomożecie: jestem w ciąży i to bliźniaczej i nie mam pomysłu na imiona. Jest kilka, które takich, które przypadły mi do gustu np.:...
Czytaj dalej →Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...
Czytaj dalej →Asthenozoospermia a zajście w ciążę: Mój mąż odebrał wyniki badania nasienia. Ilość 3,5 ml Zabarwienie: żółto-szare Lepkość: prawidłowa Homogenizacja: 30 min. Badania mikroskopowe: Liczba plemników w 1ml nasienia: 28.000.000 Po...
Czytaj dalej →Wróciłam z pierwszej wizyty u prowadzącej ciążę położnej i nadal nic nie wiem… Próbowała usłyszeć bicie serca płodu, byłam przekonana, że na tym etapie już wyraźnie będzie słychać, a tu...
Czytaj dalej →Jestem 4 dni po porodzie i mam problem z wypróżnieniem. Bardzo popękałam, z tego co mówiła lekarka, blisko odbytu i mam okropny lęk. Narazie biorę czopki, ale skutek jest mierny,...
Czytaj dalej →
17 odpowiedzi na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?
ja na 1litr śmietany 30% daję 2 łyżki żelatyny,rozpuszczam w wodzie (na spodzie szklanki) a potem jak napęcznieje wlewam do takiej samej ilości wody ale gorącej rozpuszczam,studzę i dodaję do ubitej śmietany z cukrem waniliowym, zawsze sie udaje:)
, pewnie jeszcze , plus i jeszcze
Niby wszystkie przepisy bardzo do siebie podobne, ale w detalach się różnią 😀
Zupełnie nie.
Śmietanowiec jaki ja znam to cieniutkie ciasto a na to góra bitej śmietany z owocami (czasem jeszcze z bezami w środku).
A to są przepisy na jakieś rozmoknięte placki 😉
Dzięki 🙂
A jeszcze – czy trzeba cały czas wlodówce trzymać, czy da się chociaż na pół godziny na stół postawić?
Ja też bym tego nie zrobiła 😉 Ale nazwa była śmietanowiec
Najlepsze robi moja Mama – mlask. Puszysty biszkopt, ładnie nasączony i do tego dużo bitej śmietany delikatnie posłodzonej, mocno ubitej bez dodatków (tylko 36% ubijane na bardzo zimno 😉 ) i czasem dużo orzechów, czasem owoce. Zależy na co sezon. Normalnie meksyk. Śmietana z żelatyną to już nie to Ale o gustach się nie dyskutuje
A jak długo trzyma się taka śmietana bez dodatków?
Bo mi klapie po jakiś 20 minutach… Tylko że nigdy nie próbowałam śmietany na placku zrobić – obserwowałam to co do kawy (lub lodów) czasem ubijam.
Ja wiem, że z żelatyną to już nie to, ale i tak lepsze niż różne fixy…
Długo. Bardzo. Jak stoi to potrafi się z zewnątrz zrobić taka skorupka (ale nie opadnie), ale to jak ciasto jest stare – ze 3-4 dni… Czyli prawie niejadalne
Tylko śmietana 36%, bardzo zimna (mama wkłada do zamrażarki na pół godziny, godzinę), pod koniec ubijania łyżka pudru, albo cukier waniliowy. Na pół litra śmietany Beza jak chcesz, żeby był wysoki, a nie chcesz wkładać drugiej warstwy biszkopta. No i owoce raczej na górę i raczej umoczone w galaretce, żeby soku nie puściły. Bo jak owoce puszczą sok to kicha. Wtedy śmietana opadnie… Z orzechami nie ma tego bólu. I można kaimakiem i rozpuszczoną, tężejącą czekoladą polać
Moja mama robi 3 warstwy biszkopta (robiła z bezą, ale za słodkie), 3 warstwy śmietany. Wysokość min 10 do 12 cm. Dużo śmietany na wierzch i boki
Ożeż… ślinotoku dostałam ;)…
Dobry pomysł z tym obtoczeniem owoców galaretką – nie wpadła bym na to.
spokojnie:)z żelatyną śmietana nie rozpłynie się,nie jest też jej za dużo i nie tworzy się taka “guma” fajnie sie kroi,poprostu jest ok
o ile śmietana ubije sie dobrze,bo jeśli nie chce mi sie ubić nie dodaje żelatyny tylko wyrzucam i biorę nastepną… No czasem zdarzy się że nie chce się ubić:(musi być mocno schłodzona i kupuję kilka dni przed robieniem,trzymam u siebie w lodówce bo w sklepach to różnie bywa
Taki?
Pyszne to 😀
Ja też nic do śmietany nie daje
Z żelatyną to już nie to
Z bezą robię na krótko przed podaniem
Jak dasz śmietanę na jakaś tłustszą masę albo na wierzch tortu posmarowanego jakąś maślaną masą lub do środka ciasta to pobędzie dłużnej – ja robię z przepisów ze strony którą podałam i śmietana wytrzymuje 2 dni spokojnie
ja żelatyny nie czuję…zależy ile sie jej doda i jak się to zrobi:)
ja jeszcze tylko dodam, że super jest “żelatyna extra klarowna” dr Oetkera
przy stosowaniu zwykłej czasem mi sie takie grudki robiły, a z ta nie ma problemu
polecam śmietanę “ramę 33%” świetnie się ubia,nie trzeba żadnych dodatków(ewent. trochę mleka,żeby była lżejsza)jest puszysta itd…:D
z 1 litra śmietany po ubiciu wychodzi ok.2.5l-starcza na duży tort 😉
na stole może stać ok.2 godz. i nic się z nią nie dzieje 🙂
to ja znam podobną Decor,też wychodzi jej bardzo dużo z 1litra,ale powiem szczerze wolę smak takiej kremówki… A jeszcze lepsza jest z mleczarni w buteleczce:) i super się ubija
jak dla mnie to najsmaczniejsza 30% śmietanka w kubeczku Piątnicy (produkowana dla biedronki) i śmietanka Milk Land (kupuję w tesco), obie są pyszne i maja krótkie terminy ważności, więc mam nadzieję, że przez to mało konserwantów 🙂
Jeszcze inne…
Muszę popytać po rodzinie, bo chyba któraś ciotka miała przepis, ale nie pamiętam która…
To było ciastko na jakimś spodzie (biszkopt? kruche?), na to były ułożone małe bezy (takie sklepowe) i owoce i to zalane bitą śmietaną nie słodzoną. Musiało to trochę postać (przynajmniej dobę) i potem jak się jadło to było niesamowite, bo były takie pomieszane smaki: nie słodzona śmietana + kwaskowe owoce + słodka, rozmoknięta beza. Ta rozmoknięta beza lekko się ciągnęła – właściwie jak się nie wiedziało, to trudno było poznać, że to beza, smakowało jak grudka kremu…
Ale pavlovą też muszę spróbować 🙂 – nie jadłam :(…
coś podobnego robiłam…biszkopt,bita śmietana,owoce (wiśnie) znów bita śmietana,na to całe bezy i polane zygzaki polewą:)wychodzi bardzo wysokie i przede wszystkim pyszne
Znasz odpowiedź na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?