śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?
Wie ktoś jak się robi, żeby od razu nie klapła?
Wiem, że coś z żelatyną, ale jakie proporcje?
Różnych śmietan fixów i innych zagęstników nie przełknę…
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Życzenia wielkanocne dla rodziców od wychowawcy. Czego życzyć na święta?
Zabawki z filmów i bajek, które dzieci uwielbiają – idealne prezent na Dzień Dziecka
Od kiedy przerwa wielkanocna w szkole 2024? Uczniów czeka niebawem sporo odpoczynku. Wielkanoc to dopiero początek
Quiz wielkanocny. Sprawdź, jak dużo wiesz o tych świętach. Nie będzie łatwo!
Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
17 odpowiedzi na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?
ja na 1litr śmietany 30% daję 2 łyżki żelatyny,rozpuszczam w wodzie (na spodzie szklanki) a potem jak napęcznieje wlewam do takiej samej ilości wody ale gorącej rozpuszczam,studzę i dodaję do ubitej śmietany z cukrem waniliowym, zawsze sie udaje:)
, pewnie jeszcze , plus i jeszcze
Niby wszystkie przepisy bardzo do siebie podobne, ale w detalach się różnią 😀
Zupełnie nie.
Śmietanowiec jaki ja znam to cieniutkie ciasto a na to góra bitej śmietany z owocami (czasem jeszcze z bezami w środku).
A to są przepisy na jakieś rozmoknięte placki 😉
Dzięki 🙂
A jeszcze – czy trzeba cały czas wlodówce trzymać, czy da się chociaż na pół godziny na stół postawić?
Ja też bym tego nie zrobiła 😉 Ale nazwa była śmietanowiec
Najlepsze robi moja Mama – mlask. Puszysty biszkopt, ładnie nasączony i do tego dużo bitej śmietany delikatnie posłodzonej, mocno ubitej bez dodatków (tylko 36% ubijane na bardzo zimno 😉 ) i czasem dużo orzechów, czasem owoce. Zależy na co sezon. Normalnie meksyk. Śmietana z żelatyną to już nie to Ale o gustach się nie dyskutuje
A jak długo trzyma się taka śmietana bez dodatków?
Bo mi klapie po jakiś 20 minutach… Tylko że nigdy nie próbowałam śmietany na placku zrobić – obserwowałam to co do kawy (lub lodów) czasem ubijam.
Ja wiem, że z żelatyną to już nie to, ale i tak lepsze niż różne fixy…
Długo. Bardzo. Jak stoi to potrafi się z zewnątrz zrobić taka skorupka (ale nie opadnie), ale to jak ciasto jest stare – ze 3-4 dni… Czyli prawie niejadalne
Tylko śmietana 36%, bardzo zimna (mama wkłada do zamrażarki na pół godziny, godzinę), pod koniec ubijania łyżka pudru, albo cukier waniliowy. Na pół litra śmietany Beza jak chcesz, żeby był wysoki, a nie chcesz wkładać drugiej warstwy biszkopta. No i owoce raczej na górę i raczej umoczone w galaretce, żeby soku nie puściły. Bo jak owoce puszczą sok to kicha. Wtedy śmietana opadnie… Z orzechami nie ma tego bólu. I można kaimakiem i rozpuszczoną, tężejącą czekoladą polać
Moja mama robi 3 warstwy biszkopta (robiła z bezą, ale za słodkie), 3 warstwy śmietany. Wysokość min 10 do 12 cm. Dużo śmietany na wierzch i boki
Ożeż… ślinotoku dostałam ;)…
Dobry pomysł z tym obtoczeniem owoców galaretką – nie wpadła bym na to.
spokojnie:)z żelatyną śmietana nie rozpłynie się,nie jest też jej za dużo i nie tworzy się taka “guma” fajnie sie kroi,poprostu jest ok
o ile śmietana ubije sie dobrze,bo jeśli nie chce mi sie ubić nie dodaje żelatyny tylko wyrzucam i biorę nastepną… No czasem zdarzy się że nie chce się ubić:(musi być mocno schłodzona i kupuję kilka dni przed robieniem,trzymam u siebie w lodówce bo w sklepach to różnie bywa
Taki?
Pyszne to 😀
Ja też nic do śmietany nie daje
Z żelatyną to już nie to
Z bezą robię na krótko przed podaniem
Jak dasz śmietanę na jakaś tłustszą masę albo na wierzch tortu posmarowanego jakąś maślaną masą lub do środka ciasta to pobędzie dłużnej – ja robię z przepisów ze strony którą podałam i śmietana wytrzymuje 2 dni spokojnie
ja żelatyny nie czuję…zależy ile sie jej doda i jak się to zrobi:)
ja jeszcze tylko dodam, że super jest “żelatyna extra klarowna” dr Oetkera
przy stosowaniu zwykłej czasem mi sie takie grudki robiły, a z ta nie ma problemu
polecam śmietanę “ramę 33%” świetnie się ubia,nie trzeba żadnych dodatków(ewent. trochę mleka,żeby była lżejsza)jest puszysta itd…:D
z 1 litra śmietany po ubiciu wychodzi ok.2.5l-starcza na duży tort 😉
na stole może stać ok.2 godz. i nic się z nią nie dzieje 🙂
to ja znam podobną Decor,też wychodzi jej bardzo dużo z 1litra,ale powiem szczerze wolę smak takiej kremówki… A jeszcze lepsza jest z mleczarni w buteleczce:) i super się ubija
jak dla mnie to najsmaczniejsza 30% śmietanka w kubeczku Piątnicy (produkowana dla biedronki) i śmietanka Milk Land (kupuję w tesco), obie są pyszne i maja krótkie terminy ważności, więc mam nadzieję, że przez to mało konserwantów 🙂
Jeszcze inne…
Muszę popytać po rodzinie, bo chyba któraś ciotka miała przepis, ale nie pamiętam która…
To było ciastko na jakimś spodzie (biszkopt? kruche?), na to były ułożone małe bezy (takie sklepowe) i owoce i to zalane bitą śmietaną nie słodzoną. Musiało to trochę postać (przynajmniej dobę) i potem jak się jadło to było niesamowite, bo były takie pomieszane smaki: nie słodzona śmietana + kwaskowe owoce + słodka, rozmoknięta beza. Ta rozmoknięta beza lekko się ciągnęła – właściwie jak się nie wiedziało, to trudno było poznać, że to beza, smakowało jak grudka kremu…
Ale pavlovą też muszę spróbować 🙂 – nie jadłam :(…
coś podobnego robiłam…biszkopt,bita śmietana,owoce (wiśnie) znów bita śmietana,na to całe bezy i polane zygzaki polewą:)wychodzi bardzo wysokie i przede wszystkim pyszne
Znasz odpowiedź na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?