śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?

Wie ktoś jak się robi, żeby od razu nie klapła?
Wiem, że coś z żelatyną, ale jakie proporcje?

Różnych śmietan fixów i innych zagęstników nie przełknę…

17 odpowiedzi na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?

  1. ja na 1litr śmietany 30% daję 2 łyżki żelatyny,rozpuszczam w wodzie (na spodzie szklanki) a potem jak napęcznieje wlewam do takiej samej ilości wody ale gorącej rozpuszczam,studzę i dodaję do ubitej śmietany z cukrem waniliowym, zawsze sie udaje:)

    • , pewnie jeszcze , plus i jeszcze
      Niby wszystkie przepisy bardzo do siebie podobne, ale w detalach się różnią 😀

      • Zamieszczone przez Bep
        , pewnie jeszcze , plus i jeszcze
        Niby wszystkie przepisy bardzo do siebie podobne, ale w detalach się różnią 😀

        Zupełnie nie.
        Śmietanowiec jaki ja znam to cieniutkie ciasto a na to góra bitej śmietany z owocami (czasem jeszcze z bezami w środku).
        A to są przepisy na jakieś rozmoknięte placki 😉

        • Zamieszczone przez wioletta.w
          ja na 1litr śmietany 30% daję 2 łyżki żelatyny,rozpuszczam w wodzie (na spodzie szklanki) a potem jak napęcznieje wlewam do takiej samej ilości wody ale gorącej rozpuszczam,studzę i dodaję do ubitej śmietany z cukrem waniliowym, zawsze sie udaje:)

          Dzięki 🙂

          A jeszcze – czy trzeba cały czas wlodówce trzymać, czy da się chociaż na pół godziny na stół postawić?

          • Zamieszczone przez kurczak
            Zupełnie nie.
            Śmietanowiec jaki ja znam to cieniutkie ciasto a na to góra bitej śmietany z owocami (czasem jeszcze z bezami w środku).
            A to są przepisy na jakieś rozmoknięte placki 😉

            Ja też bym tego nie zrobiła 😉 Ale nazwa była śmietanowiec
            Najlepsze robi moja Mama – mlask. Puszysty biszkopt, ładnie nasączony i do tego dużo bitej śmietany delikatnie posłodzonej, mocno ubitej bez dodatków (tylko 36% ubijane na bardzo zimno 😉 ) i czasem dużo orzechów, czasem owoce. Zależy na co sezon. Normalnie meksyk. Śmietana z żelatyną to już nie to Ale o gustach się nie dyskutuje

            • Zamieszczone przez Bep
              Ja też bym tego nie zrobiła 😉 Ale nazwa była śmietanowiec
              Najlepsze robi moja Mama – mlask. Puszysty biszkopt, ładnie nasączony i do tego dużo bitej śmietany delikatnie posłodzonej, mocno ubitej bez dodatków (tylko 36% ubijane na bardzo zimno 😉 ) i czasem dużo orzechów, czasem owoce. Zależy na co sezon. Normalnie meksyk. Śmietana z żelatyną to już nie to Ale o gustach się nie dyskutuje

              A jak długo trzyma się taka śmietana bez dodatków?

              Bo mi klapie po jakiś 20 minutach… Tylko że nigdy nie próbowałam śmietany na placku zrobić – obserwowałam to co do kawy (lub lodów) czasem ubijam.

              Ja wiem, że z żelatyną to już nie to, ale i tak lepsze niż różne fixy…

              • Zamieszczone przez kurczak
                A jak długo trzyma się taka śmietana bez dodatków?

                Bo mi klapie po jakiś 20 minutach… Tylko że nigdy nie próbowałam śmietany na placku zrobić – obserwowałam to co do kawy (lub lodów) czasem ubijam.

                Ja wiem, że z żelatyną to już nie to, ale i tak lepsze niż różne fixy…

                Długo. Bardzo. Jak stoi to potrafi się z zewnątrz zrobić taka skorupka (ale nie opadnie), ale to jak ciasto jest stare – ze 3-4 dni… Czyli prawie niejadalne
                Tylko śmietana 36%, bardzo zimna (mama wkłada do zamrażarki na pół godziny, godzinę), pod koniec ubijania łyżka pudru, albo cukier waniliowy. Na pół litra śmietany Beza jak chcesz, żeby był wysoki, a nie chcesz wkładać drugiej warstwy biszkopta. No i owoce raczej na górę i raczej umoczone w galaretce, żeby soku nie puściły. Bo jak owoce puszczą sok to kicha. Wtedy śmietana opadnie… Z orzechami nie ma tego bólu. I można kaimakiem i rozpuszczoną, tężejącą czekoladą polać
                Moja mama robi 3 warstwy biszkopta (robiła z bezą, ale za słodkie), 3 warstwy śmietany. Wysokość min 10 do 12 cm. Dużo śmietany na wierzch i boki

                • Zamieszczone przez Bep
                  Długo. Bardzo. Jak stoi to potrafi się z zewnątrz zrobić taka skorupka (ale nie opadnie), ale to jak ciasto jest stare – ze 3-4 dni… Czyli prawie niejadalne
                  Tylko śmietana 36%, bardzo zimna (mama wkłada do zamrażarki na pół godziny, godzinę), pod koniec ubijania łyżka pudru, albo cukier waniliowy. Na pół litra śmietany Beza jak chcesz, żeby był wysoki, a nie chcesz wkładać drugiej warstwy biszkopta. No i owoce raczej na górę i raczej umoczone w galaretce, żeby soku nie puściły. Bo jak owoce puszczą sok to kicha. Wtedy śmietana opadnie… Z orzechami nie ma tego bólu. I można kaimakiem i rozpuszczoną, tężejącą czekoladą polać
                  Moja mama robi 3 warstwy biszkopta (robiła z bezą, ale za słodkie), 3 warstwy śmietany. Wysokość min 10 do 12 cm. Dużo śmietany na wierzch i boki

                  Ożeż… ślinotoku dostałam ;)…

                  Dobry pomysł z tym obtoczeniem owoców galaretką – nie wpadła bym na to.

                  • Zamieszczone przez kurczak
                    Dzięki 🙂

                    A jeszcze – czy trzeba cały czas wlodówce trzymać, czy da się chociaż na pół godziny na stół postawić?

                    spokojnie:)z żelatyną śmietana nie rozpłynie się,nie jest też jej za dużo i nie tworzy się taka “guma” fajnie sie kroi,poprostu jest ok
                    o ile śmietana ubije sie dobrze,bo jeśli nie chce mi sie ubić nie dodaje żelatyny tylko wyrzucam i biorę nastepną… No czasem zdarzy się że nie chce się ubić:(musi być mocno schłodzona i kupuję kilka dni przed robieniem,trzymam u siebie w lodówce bo w sklepach to różnie bywa

                    • Zamieszczone przez kurczak
                      Zupełnie nie.
                      Śmietanowiec jaki ja znam to cieniutkie ciasto a na to góra bitej śmietany z owocami (czasem jeszcze z bezami w środku).
                      A to są przepisy na jakieś rozmoknięte placki 😉

                      Taki?

                      Pyszne to 😀

                      Ja też nic do śmietany nie daje
                      Z żelatyną to już nie to
                      Z bezą robię na krótko przed podaniem

                      Jak dasz śmietanę na jakaś tłustszą masę albo na wierzch tortu posmarowanego jakąś maślaną masą lub do środka ciasta to pobędzie dłużnej – ja robię z przepisów ze strony którą podałam i śmietana wytrzymuje 2 dni spokojnie

                      • ja żelatyny nie czuję…zależy ile sie jej doda i jak się to zrobi:)

                        • ja jeszcze tylko dodam, że super jest “żelatyna extra klarowna” dr Oetkera
                          przy stosowaniu zwykłej czasem mi sie takie grudki robiły, a z ta nie ma problemu

                          • polecam śmietanę “ramę 33%” świetnie się ubia,nie trzeba żadnych dodatków(ewent. trochę mleka,żeby była lżejsza)jest puszysta itd…:D
                            z 1 litra śmietany po ubiciu wychodzi ok.2.5l-starcza na duży tort 😉
                            na stole może stać ok.2 godz. i nic się z nią nie dzieje 🙂

                            • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                              polecam śmietanę “ramę 33%” świetnie się ubia,nie trzeba żadnych dodatków(ewent. trochę mleka,żeby była lżejsza)jest puszysta itd…:D
                              z 1 litra śmietany po ubiciu wychodzi ok.2.5l-starcza na duży tort 😉
                              na stole może stać ok.2 godz. i nic się z nią nie dzieje 🙂

                              to ja znam podobną Decor,też wychodzi jej bardzo dużo z 1litra,ale powiem szczerze wolę smak takiej kremówki… A jeszcze lepsza jest z mleczarni w buteleczce:) i super się ubija

                              • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                                polecam śmietanę “ramę 33%” świetnie się ubia,nie trzeba żadnych dodatków(ewent. trochę mleka,żeby była lżejsza)jest puszysta itd…:D
                                z 1 litra śmietany po ubiciu wychodzi ok.2.5l-starcza na duży tort 😉
                                na stole może stać ok.2 godz. i nic się z nią nie dzieje 🙂

                                jak dla mnie to najsmaczniejsza 30% śmietanka w kubeczku Piątnicy (produkowana dla biedronki) i śmietanka Milk Land (kupuję w tesco), obie są pyszne i maja krótkie terminy ważności, więc mam nadzieję, że przez to mało konserwantów 🙂

                                • Zamieszczone przez ciapa
                                  Taki?

                                  Pyszne to 😀

                                  Jeszcze inne…
                                  Muszę popytać po rodzinie, bo chyba któraś ciotka miała przepis, ale nie pamiętam która…

                                  To było ciastko na jakimś spodzie (biszkopt? kruche?), na to były ułożone małe bezy (takie sklepowe) i owoce i to zalane bitą śmietaną nie słodzoną. Musiało to trochę postać (przynajmniej dobę) i potem jak się jadło to było niesamowite, bo były takie pomieszane smaki: nie słodzona śmietana + kwaskowe owoce + słodka, rozmoknięta beza. Ta rozmoknięta beza lekko się ciągnęła – właściwie jak się nie wiedziało, to trudno było poznać, że to beza, smakowało jak grudka kremu…

                                  Ale pavlovą też muszę spróbować 🙂 – nie jadłam :(…

                                  • Zamieszczone przez kurczak
                                    Jeszcze inne…
                                    Muszę popytać po rodzinie, bo chyba któraś ciotka miała przepis, ale nie pamiętam która…

                                    To było ciastko na jakimś spodzie (biszkopt? kruche?), na to były ułożone małe bezy (takie sklepowe) i owoce i to zalane bitą śmietaną nie słodzoną. Musiało to trochę postać (przynajmniej dobę) i potem jak się jadło to było niesamowite, bo były takie pomieszane smaki: nie słodzona śmietana + kwaskowe owoce + słodka, rozmoknięta beza. Ta rozmoknięta beza lekko się ciągnęła – właściwie jak się nie wiedziało, to trudno było poznać, że to beza, smakowało jak grudka kremu….

                                    coś podobnego robiłam…biszkopt,bita śmietana,owoce (wiśnie) znów bita śmietana,na to całe bezy i polane zygzaki polewą:)wychodzi bardzo wysokie i przede wszystkim pyszne

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: śmietana na tort śmietanowy/śmietanowiec itp.?

                                    Dodaj komentarz

                                    Czy mechacenie podlega reklamacji?

                                    Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...

                                    Czytaj dalej →

                                    W majtkach czy bez?

                                    Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...

                                    Czytaj dalej →

                                    Imię Nataniel – zbyt dziwne?

                                    Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...

                                    Czytaj dalej →

                                    Gdzie zrobić obdukcję?

                                    Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...

                                    Czytaj dalej →

                                    Niepokoje w rozwoju rocznego dziecka

                                    Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general