Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu
zagnieść szybko
ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut
MASA
pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki
wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)
A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)
Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka
Re: Snikers-pychotka
uuuuu… A co to za wyrodna rodzinka:-) taaakie ciasto im nie smakowało? 🙂
To na drugi raz upiecz im drozdżówke lub zwykłą babkę moze bedą bardziej zadowoleni:-)
A w ogóle to wyszło Ci to ciasto?
Re: Snikers-pychotka
Zdaję relację dopiero teraz bo forum nie chodziło:). Ciasto wyszło pyyycha!Mój mąż co to za ciastami nie przepada wrąbał po urodzinkach resztę sam:)).Rodzince również bardzo smakowało.Jeszcze raz PYYYCHA:)
Dorota i ANtoś(24.03.2005)
Re: Snikers-pychotka
Ciasto juz prawie zjedzone, jest extra!!! Zamiast orzechow (z lenistwa, bo nie chcialo mi sie łuskać) uzylam platkow migdalowych i naprawde rewelacja.
Rodzinka zachwycona.
Pozdrawiam
Nina
Re: Snikers-pychotka
ja z braku orzechów włoskich daje laskowe,bo mam w domu,ale to już nie to samo. Najbardziej mi jednak smakuje z włoskimi.A łuskane można dostać w paczuszkach. Cieszę się,że smakowało:-)
Re: Snikers-pychotka
na jakiej duzej blaszce to robisz? ja najchetniej piękę w tortownicy, zastanawiam sie czy z takiej samej ilosci robic czy mniejszej
ale nabralam ochoty na to ciacho
chyba jutro zrobie….
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Snikers-pychotka
Ja też najlepiej lubię piec w tortownicy,bo łatwo można wyjąć ciasto. Może pierwszy raz spróbuj zrobić z połowy składników i upiec w najmniejszej tortownicy. Chyba,że spodziewasz się gości,którzy pomogą wam zjeść to upiecz w normalnej.W zasadzie to ciasto może postać i kilka dni
Prosto się je robi, zawsze wychodzi i jest smaczne.Z początku robiłam je kilka razy pod rząd,aż się nażarłam i teraz mam spokój z powstrzymaniem apetytu:-)
Mysia 8.07.05
Re: Snikers-pychotka
dokladnie-nie ma problemu z wyjmowaniem, dlatego właśnie większość ciast piekę właśnie na tortownicy 🙂
wiesz Kotuś, dla mojej rodzinki to chyba z połowy nie wystarczy, bo my łasuchy straszliwe są….
a dla gości to chyba musialbym z podwójnej ilosci zrobić
muszę koniecznie wypróbować, bo mi apetytu strasznie narobiłaś.
Przy okazji chcialam zapytać czy nie masz przypadkiem przepisu na jakieś ciasto z czarna porzeczka i bitą śmietaną?
Jadłam taki torcik u szwagierki (kupny niestety) i bardzo mi smakował i zastanawiam się jakby tu coś takiego zrobic w sezonie porzeczkowym 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Snikers-pychotka
Beasia,nie wiem jaki to był typ ciasta tego o jadłaś,ale może taka zwykła szarlotka upieczona juz z porzeczkami.Ja to mam zrobione takie na gęsto w słoikach Ty mozesz wykorzystac dżem porzeczkowy lub po upieczeniu na szarlotkę położyć porzeczki i na wierzch bita smietana.
Napisz koniecznie,czy Ci wyszedł snikers 🙂
Mysia 8.07.05
Re: Snikers-pychotka
Jezu dobrze,że męża imieniny się zbliżaja bo jak znowu poczytałam o tym cieście to mi ślinka pociekła:)
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Snikers-pychotka
masz racje -z tym dżemem to swietny pomysł, na pewno dam znać jak ciasto zrobię, tylko nie wiem na który weekend 🙂
buziaki 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Snikers-pychotka
Wczoraj rozmawiałam z koleżanką mówiła,że ma przepis na takie ciasto z porzeczkami i bitą śmietana.Jak zdobędę ten przepis to Ci podrzucę na forum
Mysia 8.07.05
Re: Snikers-pychotka
no to czekam 🙂
a co do snikersa-zrobiłam, tydzień temu
no i powiem tak-na początku zastanawiałam sie czym sie tak zachwycacie :)…
a na drugi dzień ciasto było tak pyszne, że połkniete przez rodzinke w okamgnieniu… jejku jakie to pyszne, muszę jeszcze raz upiec
tylko ciężko mi było wyjac ciasto bez złamania 🙁
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Snikers-pychotka
A ja przepis na “snikersa” znalazlam szukajac “krowki” takie same skladniki, proporcje. Tylko nazwa inna. Pycha…
Ania i Natalka (04.05.04)
Re: Snikers-pychotka
a wiesz, ze ta nazwa lepiej pasuje :-),ponieważ krem ze śmietany i góra z mleka skondensowanego.
Re: Snikers-pychotka
A bo jak patrze i szukam przepisow na snikersa to bardzo podobne sa do tej krowki… Dla mnie to bedzie krowka 😀
Mniam, bardzo mi smakowalo,jeszcze troche w lodowce mam wiec po pracy…. 😀
Ania i Natalka (04.05.04)
Re: Snikers-pychotka
zrobilam dzisiaj po raz drugi i juz chlodzi sie w lodowce, ślinka mi cieknie na samą myśl
a i dzisiaj ciasto piękne-nic nie zlamałam 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Snikers-pychotka
musze kiedyś spróbować go zrobić, bo wyglada apetycznie 🙂
Re: Snikers-pychotka
Ja dzisiaj zrobiłam, ale nie podałas w przepisie, że ma byc mleczko zkondensowane słodzone a ja kupiłam niesłodzone. Sprawdziłam w innych przepisach na internecie i zawsze jest słodzone. No i jutro musze kupic słodzone.
Kama i mały Ktoś -31 październik
Re: Snikers-pychotka
a nie lepiej kupic gotowe mleko,juz ugotowane? mniej pracy:))
Ania i 20.09.2005
Re: Snikers-pychotka
nie wiedziałam,że jest taki gotowy karmel:-/
Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka