Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu
zagnieść szybko
ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut
MASA
pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki
wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)
A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)
Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka
Moja teściowa piecze jeszcze lepszy 😀 Niestety nie znam przepisu, ale chyba zapytam 😀
poproszę o przepis przetestujemy,ocenimy, zobaczymy zdamy relację:D
Mrzenka!!!!! Bububububuuuuuuuu…..
Pisz mi szybko co źle zrobiłam 🙁 Od wczoraj snickers w lodówce i twardy jak kamień 🙁 Nie spliłam ciasta, 5 min było w piekarniku….
Acha i nie radzę smarować obywdu blatów karmelem bo słodkie niemiłosiernie…
Beatka to ciasto jest z początku dosc twardehmmm,ale na drugi dzień juz zaczyna mięknąc staje się kruche i dlatego snickersa lepeij upiec dzień wcześniej.Jesli się niecierpliwisz mozna byłoby placki nasaczyć.A do ciasta dodaję o wiele mniej cukru niż w przepisie i wtedy jest nie za słodkie,a wtedy można posmarować karmelem 2 placki. Mam przepis tez na ciasto królewskie,które również robi się z kruchych placków.W pierwszy drugi dzień jest też suche,a pózniej nabiera wilgoci od kremu i jest przepyszne.:)Ostatnio stało u mnie w lodówce tydzień czasu i było pyszne.Konsystencja ciasta rozpływała się w ustach
Dziś dzień 3, dalej twarde 🙁 Myślę, że chyba miałam za wysoką temp w piekarniku i po prostu wyschło 🙁
też tak myślę.;)ja pieke w niskiej temp i bardzo pilnuje, zeby tylko nie przesuszyc,bo nie raz przesuszyłam,a za pierwszym razem na weselu jadłam tak idealne ciasto,więc uparłam się,żeby takie zrobić 🙂
JoannieR też za pierwszym razem nie wyszło:(
😀
nie zjadłabym za słodkiego ciasta:)
Kupiłam już taki gotowy.
Ile mam go gotować, zeby zmienił konsystencje na rzadką? Bo chyba nie 1.5 godziny? hmmm
ta masa jest już gotowa do użycia, nie trzeba jej gotować, bezpośrednio na ciacho i gotowe 🙂
Hmmm, ale ona gesta jest. :/
zrobilam :). Pyszne. Cholera jestem na diecie i ciagle laze do lodowki i podjadam polewe :D.
u mnie to ciasto nazywa się toffi
No właśnie kiedyś kupiłam kilka puszek tego i dość długo męczyłam. Osobiście wolę to gotowane mleko 🙂 No jakiś taki lepszy smak dla mnei ma 🙂
A samą masę, czy to gotowy kajmak czy z gotowanego mleka, polecam zmiksować z odrobiną masła. Jest wtedy delikatniejszy, łatwiej się rozsmarowuje na cieście 🙂
Zmiksuj z miękkim masłem 🙂
dobry pomysł Asiu:)
😮
Zapożyczyłam od koleżanki 🙂
zrobilam 😉 niestety nawet w polowie nie wygladalo tak jak ta pychotka na zdjeciu- ma sie ten talent 😉 Ale smaczne bylo:)
Zrobiłam na święta. Ciasto jest przepyszne. Rodznka nie mogła się najeść. Na Sylwestra muszę zrobić kolejne. Mniam.
kotus dzieki za przepis
zrobilam na swieta i o dziwo – zeszeł pierwszy ten snikersik… Nawet przed sernikiem który zawsze miał najwiecej chetnych
wyszedł mniam…choc spieprzyłam troche bo smietana pieknie ubita – zwazyła mi sie po dodaniu zelatyny – czego nie było czuc w sumie juz po zastygnieciu 🙂
aha ja sypałam orzechami tez w srodku….takimi orzechami zapiekanymi w cukrze – drobinkami orzechów na chrupko….
Ja również skorzystałem – bardzo smaczne.
Faktycznie – trzeba uważać przy tej śmietanie, ale właśnie zauważyłem, że o ubijaniu śmietany jest osobny wątek 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka