Snikers-pychotka

Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu

zagnieść szybko

ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

MASA

pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka

  1. Moja teściowa piecze jeszcze lepszy 😀 Niestety nie znam przepisu, ale chyba zapytam 😀

    • Zamieszczone przez dorothy23
      Moja teściowa piecze jeszcze lepszy 😀 Niestety nie znam przepisu, ale chyba zapytam 😀

      poproszę o przepis przetestujemy,ocenimy, zobaczymy zdamy relację:D

      • Mrzenka!!!!! Bububububuuuuuuuu…..
        Pisz mi szybko co źle zrobiłam 🙁 Od wczoraj snickers w lodówce i twardy jak kamień 🙁 Nie spliłam ciasta, 5 min było w piekarniku….
        Acha i nie radzę smarować obywdu blatów karmelem bo słodkie niemiłosiernie…

        • Zamieszczone przez beamama
          Mrzenka!!!!! Bububububuuuuuuuu…..
          Pisz mi szybko co źle zrobiłam 🙁 Od wczoraj snickers w lodówce i twardy jak kamień 🙁 Nie spliłam ciasta, 5 min było w piekarniku….
          Acha i nie radzę smarować obywdu blatów karmelem bo słodkie niemiłosiernie…

          Beatka to ciasto jest z początku dosc twardehmmm,ale na drugi dzień juz zaczyna mięknąc staje się kruche i dlatego snickersa lepeij upiec dzień wcześniej.Jesli się niecierpliwisz mozna byłoby placki nasaczyć.A do ciasta dodaję o wiele mniej cukru niż w przepisie i wtedy jest nie za słodkie,a wtedy można posmarować karmelem 2 placki. Mam przepis tez na ciasto królewskie,które również robi się z kruchych placków.W pierwszy drugi dzień jest też suche,a pózniej nabiera wilgoci od kremu i jest przepyszne.:)Ostatnio stało u mnie w lodówce tydzień czasu i było pyszne.Konsystencja ciasta rozpływała się w ustach

          • Dziś dzień 3, dalej twarde 🙁 Myślę, że chyba miałam za wysoką temp w piekarniku i po prostu wyschło 🙁

            • też tak myślę.;)ja pieke w niskiej temp i bardzo pilnuje, zeby tylko nie przesuszyc,bo nie raz przesuszyłam,a za pierwszym razem na weselu jadłam tak idealne ciasto,więc uparłam się,żeby takie zrobić 🙂
              JoannieR też za pierwszym razem nie wyszło:(

              • Zamieszczone przez nelly21
                REWELACJA!
                zrobilam wczoraj wieczorem, nie dosc ze robi sie migiem, to jeszcze pycha, wogole nie jest slodki:)
                maz mnie wyganiala wczoraj o polnocy ze swieconka by moc zjesc ciacho:)

                😀
                nie zjadłabym za słodkiego ciasta:)

                • Kupiłam już taki gotowy.
                  Ile mam go gotować, zeby zmienił konsystencje na rzadką? Bo chyba nie 1.5 godziny? hmmm

                  • Zamieszczone przez koralka
                    Kupiłam już taki gotowy.
                    Ile mam go gotować, zeby zmienił konsystencje na rzadką? Bo chyba nie 1.5 godziny? hmmm

                    ta masa jest już gotowa do użycia, nie trzeba jej gotować, bezpośrednio na ciacho i gotowe 🙂

                    • Zamieszczone przez Beasia
                      ta masa jest już gotowa do użycia, nie trzeba jej gotować, bezpośrednio na ciacho i gotowe 🙂

                      Hmmm, ale ona gesta jest. :/

                      • zrobilam :). Pyszne. Cholera jestem na diecie i ciagle laze do lodowki i podjadam polewe :D.

                        • Zamieszczone przez kotuś

                          A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

                          Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

                          u mnie to ciasto nazywa się toffi

                          • Zamieszczone przez Beasia
                            ta masa jest już gotowa do użycia, nie trzeba jej gotować, bezpośrednio na ciacho i gotowe 🙂

                            No właśnie kiedyś kupiłam kilka puszek tego i dość długo męczyłam. Osobiście wolę to gotowane mleko 🙂 No jakiś taki lepszy smak dla mnei ma 🙂

                            A samą masę, czy to gotowy kajmak czy z gotowanego mleka, polecam zmiksować z odrobiną masła. Jest wtedy delikatniejszy, łatwiej się rozsmarowuje na cieście 🙂

                            • Zamieszczone przez koralka
                              Hmmm, ale ona gesta jest. :/

                              Zmiksuj z miękkim masłem 🙂

                              • Zamieszczone przez JoannaR

                                A samą masę, czy to gotowy kajmak czy z gotowanego mleka, polecam zmiksować z odrobiną masła. Jest wtedy delikatniejszy, łatwiej się rozsmarowuje na cieście 🙂

                                dobry pomysł Asiu:)

                                • Zamieszczone przez kotuś
                                  dobry pomysł Asiu:)

                                  😮
                                  Zapożyczyłam od koleżanki 🙂

                                  • zrobilam 😉 niestety nawet w polowie nie wygladalo tak jak ta pychotka na zdjeciu- ma sie ten talent 😉 Ale smaczne bylo:)

                                    • Zrobiłam na święta. Ciasto jest przepyszne. Rodznka nie mogła się najeść. Na Sylwestra muszę zrobić kolejne. Mniam.

                                      • kotus dzieki za przepis

                                        zrobilam na swieta i o dziwo – zeszeł pierwszy ten snikersik… Nawet przed sernikiem który zawsze miał najwiecej chetnych

                                        wyszedł mniam…choc spieprzyłam troche bo smietana pieknie ubita – zwazyła mi sie po dodaniu zelatyny – czego nie było czuc w sumie juz po zastygnieciu 🙂

                                        aha ja sypałam orzechami tez w srodku….takimi orzechami zapiekanymi w cukrze – drobinkami orzechów na chrupko….

                                        • Ja również skorzystałem – bardzo smaczne.
                                          Faktycznie – trzeba uważać przy tej śmietanie, ale właśnie zauważyłem, że o ubijaniu śmietany jest osobny wątek 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general