Snikers-pychotka

Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu

zagnieść szybko

ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

MASA

pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka

  1. zamiast cukru waniliowego mozesz kupic heksa vanilla extract

    to mleko jest bez cukru
    ale 2% tluszczu to troche chude 😉
    znalazłam tez pare innych

    nudzi mi sie z rana 😀

    • Zamieszczone przez dorotka1
      zamiast cukru waniliowego mozesz kupic heksa vanilla extract

      to mleko jest bez cukru
      ale 2% tluszczu to troche chude 😉
      znalazłam tez pare innych

      nudzi mi sie z rana 😀

      Dzieki Dorotka, myslalam ze ten cukier waniliowy ma byc slodki, a extract chyba nie jest, na pewno go w domu znajde bo maz jak lody robi to go dodaje.

      Evaporated milk stal obok tych slodkich condensed ale nie wiedzialam czy to to samo. Nastepnym razem sprobuje. 😉

      • u nas sie przyjelo uzywac cukru waniliowego
        albo takiego aromatyzowanego vanilina czyli waniliopodobnego

        ale teraz mozna kupic tez ekstrakty z naturalnej wanilii albo tez waniliny
        ja osobiście lubię ekstraktu używać
        bo
        .
        .
        ..

        na spirytusie 😀

        tylko trzeba pamiętać ze ekstraktu nie dodajemy do piany z białek jeśli jest w przepisie cukier waniliowy do białek to ekstrakt lejemy do części z tłuszczem raczej

        chyba ze ciasto pt wszystko do jednego gara i beltamy to wtedy nie ma znaczenia

        • Zamieszczone przez kotuś
          Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

          SKŁADNIKI:

          3 szklanki mąki
          15 dag margaryny
          2 jaja
          pół szklanki cukru
          2 łyzeczki sody
          2 łyzki miodu

          zagnieść szybko

          ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

          MASA

          pół litra smietany 30%
          i 250 ml 36%
          3 łyzeczki zelatyny
          1 cukier waniliowy
          1 łyzeczka cukru
          Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

          wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
          Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

          A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

          Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

          muszę wypróbować. ja zawsze robiłam taki zestaw, lecz piekłam do tego biszkopt i po karmelu posypywałam prażonymi płatkami migdałów. reszta bez zmian, też jest przepyszne.
          ale to ciasto na miodzie… mniam już mi ślinka cieknie

          • a jak to jest z gotowaniem tego mleka? To otworzyc zaraz po ugotowaniu Nie wybuchnie nic?
            Bo chyba jeszcze cieple trzeba rozlac?

            • Zamieszczone przez Reginka
              a jak to jest z gotowaniem tego mleka? To otworzyc zaraz po ugotowaniu Nie wybuchnie nic?
              Bo chyba jeszcze cieple trzeba rozlac?

              lepiej poczekać aż ostygnie bo może wybuchnąć, nie trzeba ciepłego rozlewać

              • Zamieszczone przez kasia.
                lepiej poczekać aż ostygnie bo może wybuchnąć, nie trzeba ciepłego rozlewać

                teraz można kupić już ugotowane to mleko w puszce w bardzo podobnej cenie i też jest ok. więc nie trzeba gotować i bać sie ze cokolwiek wybuchnie 😀

                • a jak to sie nazywa?

                  • Zamieszczone przez Reginka
                    a jak to sie nazywa?

                    bodajże masa krówkowa czy coś takiego, raz to tylko miałam, wolę to gotowane

                    • a w jakiej temperaturze piec to ciasto? bo ja amator i sie nie znam

                      juz doczytałam że pieczesz w 160 C

                      wypróbuję w tym tygodniu bo dzieć ma urodziny. jak nie na jutro to na sobotę go zrobie.
                      dzieki

                      • Witam, odkopuję przepis. Wszystko zakupiłam, tylko o sodzie zapomniałam:( Czy można bez? Ja laik i nie wiem co robić….

                        • Zamieszczone przez Magda.
                          Witam, odkopuję przepis. Wszystko zakupiłam, tylko o sodzie zapomniałam:( Czy można bez? Ja laik i nie wiem co robić….

                          Magdo,bez nie można,ale jesli masz proszek do pieczenia to spróbuj z proszkiem. Nie robiłam,ale myslę,że wyjdzie,bo jeśli nie dasz środka spulchniającego to wyjdzie Ci typowa podeszwa;)
                          życzę dobrego wypieku:)
                          ja się zaraz zabieramn za pączki:)

                          • a ile tego proszku?

                            Dzięki za odpowiedz:)

                            • Zamieszczone przez Magda.
                              a ile tego proszku?

                              Dzięki za odpowiedz:)

                              juz pewnie za późno…proszku tyle samo co sody 😉

                              • Witam, zrobiłam jednak z sodą wczoraj, po pół godzinie w lodówce mąż wyczaił ciacho i już jadł:D Mówi że pyszne! Mimo że mi się troche zgrudkowała żelatyna w kremie 🙁 Ale nastepnym razem będzie lepiej.
                                Naprawde super ciacho ale sie można tak zasłodzić że

                                • Zamieszczone przez Magda.
                                  Witam, zrobiłam jednak z sodą wczoraj, po pół godzinie w lodówce mąż wyczaił ciacho i już jadł:D Mówi że pyszne! Mimo że mi się troche zgrudkowała żelatyna w kremie 🙁 Ale nastepnym razem będzie lepiej.
                                  Naprawde super ciacho ale sie można tak zasłodzić że

                                  cieszę się,że szybko poszło:-)
                                  Magdza ja dodaję mniej cukru do ciasta.Śmietana jest mało słodka,tylko ten karmel dodaje słodkosci,więc w takim wydaniu mozna zjeśc od razu pół blachy

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka

                                  Dodaj komentarz

                                  Angina u dwulatka

                                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                  Czytaj dalej →

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general