Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu
zagnieść szybko
ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut
MASA
pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki
wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)
A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)
Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.
Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka
zamiast cukru waniliowego mozesz kupic heksa vanilla extract
to mleko jest bez cukru
ale 2% tluszczu to troche chude 😉
znalazłam tez pare innych
nudzi mi sie z rana 😀
Dzieki Dorotka, myslalam ze ten cukier waniliowy ma byc slodki, a extract chyba nie jest, na pewno go w domu znajde bo maz jak lody robi to go dodaje.
Evaporated milk stal obok tych slodkich condensed ale nie wiedzialam czy to to samo. Nastepnym razem sprobuje. 😉
u nas sie przyjelo uzywac cukru waniliowego
albo takiego aromatyzowanego vanilina czyli waniliopodobnego
ale teraz mozna kupic tez ekstrakty z naturalnej wanilii albo tez waniliny
ja osobiście lubię ekstraktu używać
bo
.
.
..
na spirytusie 😀
tylko trzeba pamiętać ze ekstraktu nie dodajemy do piany z białek jeśli jest w przepisie cukier waniliowy do białek to ekstrakt lejemy do części z tłuszczem raczej
chyba ze ciasto pt wszystko do jednego gara i beltamy to wtedy nie ma znaczenia
muszę wypróbować. ja zawsze robiłam taki zestaw, lecz piekłam do tego biszkopt i po karmelu posypywałam prażonymi płatkami migdałów. reszta bez zmian, też jest przepyszne.
ale to ciasto na miodzie… mniam już mi ślinka cieknie
a jak to jest z gotowaniem tego mleka? To otworzyc zaraz po ugotowaniu Nie wybuchnie nic?
Bo chyba jeszcze cieple trzeba rozlac?
lepiej poczekać aż ostygnie bo może wybuchnąć, nie trzeba ciepłego rozlewać
teraz można kupić już ugotowane to mleko w puszce w bardzo podobnej cenie i też jest ok. więc nie trzeba gotować i bać sie ze cokolwiek wybuchnie 😀
a jak to sie nazywa?
bodajże masa krówkowa czy coś takiego, raz to tylko miałam, wolę to gotowane
a w jakiej temperaturze piec to ciasto? bo ja amator i sie nie znam
juz doczytałam że pieczesz w 160 C
wypróbuję w tym tygodniu bo dzieć ma urodziny. jak nie na jutro to na sobotę go zrobie.
dzieki
Witam, odkopuję przepis. Wszystko zakupiłam, tylko o sodzie zapomniałam:( Czy można bez? Ja laik i nie wiem co robić….
Magdo,bez nie można,ale jesli masz proszek do pieczenia to spróbuj z proszkiem. Nie robiłam,ale myslę,że wyjdzie,bo jeśli nie dasz środka spulchniającego to wyjdzie Ci typowa podeszwa;)
życzę dobrego wypieku:)
ja się zaraz zabieramn za pączki:)
a ile tego proszku?
Dzięki za odpowiedz:)
juz pewnie za późno…proszku tyle samo co sody 😉
Witam, zrobiłam jednak z sodą wczoraj, po pół godzinie w lodówce mąż wyczaił ciacho i już jadł:D Mówi że pyszne! Mimo że mi się troche zgrudkowała żelatyna w kremie 🙁 Ale nastepnym razem będzie lepiej.
Naprawde super ciacho ale sie można tak zasłodzić że
cieszę się,że szybko poszło:-)
Magdza ja dodaję mniej cukru do ciasta.Śmietana jest mało słodka,tylko ten karmel dodaje słodkosci,więc w takim wydaniu mozna zjeśc od razu pół blachy
Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka