Sophie Dahl’s banana bread

zaklepuję miejsce! 😀
wrzucę jak będę miała czas :*

dobra, mam chwilę.

Oryginalny przepis pochodzi z książki ‘Miss Dahl’s voluptuous delights’ robiłam juz tyle razy, że wrzucam moją wersję z maksymalnie uproszczonym sposobem przygotowania.

75g roztopionego masła

4 banany (jeśli są bardzo duże lepiej 3. Muszą być miękkie i najlepiej całe brązowe z wierzchu, takie, jakich raczej nikt już nie tknie)

200g brązowego cukru (osobiście daję ok 150g, czasami jasny trzcinowy, czsem ok 100g zwykłego białego i 50g ciemnego muscovado albo czarnej melasy, jeśli akurat mam)

1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

170g mąki (często mieszam zwykłą białą z razową, jakąkolwiek, raz nawet zrobiłam z samej razowej 3 ziarna, też pycha było, bardziej chlebowe, w ogóle jest tak, że ten banana bread za każdnym razem troche inny wychodzi, w zależności od stopnia zbrązowienia bananów, ilości/rodzaju cukru oraz rodzaju mąki)

rozgrzać piekarnik do 180 stopni

Banany obrać ze skóry, wrzucić do dużej miski, rozplaskać na miazgę takim czymś do robienia puree z ziemniaków albo widelcem. Nie dziabdziać za długo! To nie ma być mus, tylko mniej więcej rozdrobnione banany z kawałeczkami miąższu. Dosypać cukier, wbić jajko, wymieszać. Dodać całą resztę, wymieszać mniej więcej. Wlać do keksówki: małej, na taką długą, jak na zlocie była, trzeba podwójną porcję. Piec ok 1 godziny, przed wyjęciem z foremki ostudzić chociaz z pół godziny, bo sie rozleci.

Rewelacyjny sposób na wykorzystanie starych bananów 😀

8 odpowiedzi na pytanie: Sophie Dahl’s banana bread

picaporte Dodane ponad rok temu,

Super

nunak Dodane ponad rok temu,

bardzo podobne do przepisu na muffiny…

gruszki Dodane ponad rok temu,

:Buziaki:
dziękuje:)
czekałam na to,
wprawdzie tak długo, ze mi banany zjedli, ale widze, ze i tak cukier brazowy musze kupić

gobin Dodane ponad rok temu,

ciekawe czy z mąki ryżowej i gryczanej wyjdzie

może zmieńmy tytuł wątku na zlotowe żarcie 2012 wrzesień? i tu by wrzucić jeszcze te śledzie by Kev i inne cuda wianki

tysia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez gobin:ciekawe czy z mąki ryżowej i gryczanej wyjdzie

może zmieńmy tytuł wątku na zlotowe żarcie 2012 wrzesień? i tu by wrzucić jeszcze te śledzie by Kev i inne cuda wianki

o tak, tak!

ja chce przepis na sledzie! 🙂

tosia Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam właśnie ciasto bananowe…
Wyszedł mi wielki zakalec fakt, że pyszny (dla mnie za słodki) ale jednak zakalec…

Edytuje.. Nie dałam sody 😉 Pewnie dlatego ta dziwna konsystencja 😉

baniutka Dodane ponad rok temu,

zrobiłam
dodając jeszcze pół szkl. płatków owsianych
wyszło pycha!!!

agaz Dodane ponad rok temu,

Pychota.podzielilam sie z tata i jutro musze piec drugi:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Sophie Dahl’s banana bread

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Brak kupki u 1 miesięcznego maluszka
Jak w temacie, dzieciątko karmione piersią, do tej pory ładnie jadło i przybierało na wadze. Zaczęły się kolki, więc lekarz zapisał Espumisan, Biogaję i decolic. Po tygodniu mała straciła tak jakby
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Gimnazjaliści przed sądem
Już jakiś czas temu słyszałam w tv o tej sprawie. Teraz sprawa ruszyła z miejsca [url]https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,12583951,Bez_precedensu__11_gimnazjalistow_przed_sadem_za_zniewazanie.html[/url] Popieram nauczycieli - może to jest sposób na bezkarne "dzieciaki" tylko... co w przypadku gdy sąd
Czytaj dalej