zaklepuję miejsce! 😀
wrzucę jak będę miała czas :*
dobra, mam chwilę.
Oryginalny przepis pochodzi z książki ‘Miss Dahl’s voluptuous delights’ robiłam juz tyle razy, że wrzucam moją wersję z maksymalnie uproszczonym sposobem przygotowania.
75g roztopionego masła
4 banany (jeśli są bardzo duże lepiej 3. Muszą być miękkie i najlepiej całe brązowe z wierzchu, takie, jakich raczej nikt już nie tknie)
200g brązowego cukru (osobiście daję ok 150g, czasami jasny trzcinowy, czsem ok 100g zwykłego białego i 50g ciemnego muscovado albo czarnej melasy, jeśli akurat mam)
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170g mąki (często mieszam zwykłą białą z razową, jakąkolwiek, raz nawet zrobiłam z samej razowej 3 ziarna, też pycha było, bardziej chlebowe, w ogóle jest tak, że ten banana bread za każdnym razem troche inny wychodzi, w zależności od stopnia zbrązowienia bananów, ilości/rodzaju cukru oraz rodzaju mąki)
rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Banany obrać ze skóry, wrzucić do dużej miski, rozplaskać na miazgę takim czymś do robienia puree z ziemniaków albo widelcem. Nie dziabdziać za długo! To nie ma być mus, tylko mniej więcej rozdrobnione banany z kawałeczkami miąższu. Dosypać cukier, wbić jajko, wymieszać. Dodać całą resztę, wymieszać mniej więcej. Wlać do keksówki: małej, na taką długą, jak na zlocie była, trzeba podwójną porcję. Piec ok 1 godziny, przed wyjęciem z foremki ostudzić chociaz z pół godziny, bo sie rozleci.
Rewelacyjny sposób na wykorzystanie starych bananów 😀
8 odpowiedzi na pytanie: Sophie Dahl’s banana bread
Super
bardzo podobne do przepisu na muffiny…
:Buziaki:
dziękuje:)
czekałam na to,
wprawdzie tak długo, ze mi banany zjedli, ale widze, ze i tak cukier brazowy musze kupić
ciekawe czy z mąki ryżowej i gryczanej wyjdzie
może zmieńmy tytuł wątku na zlotowe żarcie 2012 wrzesień? i tu by wrzucić jeszcze te śledzie by Kev i inne cuda wianki
o tak, tak!
ja chce przepis na sledzie! 🙂
Zrobiłam właśnie ciasto bananowe…
Wyszedł mi wielki zakalec fakt, że pyszny (dla mnie za słodki) ale jednak zakalec…
Edytuje.. Nie dałam sody 😉 Pewnie dlatego ta dziwna konsystencja 😉
zrobiłam
dodając jeszcze pół szkl. płatków owsianych
wyszło pycha!!!
Pychota.podzielilam sie z tata i jutro musze piec drugi:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Sophie Dahl’s banana bread