Spagetti

Chcę zrobić duży garnek, taki jak na zupę, potem zamrozić w pojemnikach.
Zawsze kupowałam gotowca w paczkach na ” raz ” I nie umiem takiego dużego gara oporządzić tą potrawą. Jakieś wskazówki poproszę, bo z przepisów niczego się nie dowiedziałam. Ile czego, co do tego.. ma być pyszne 😀

15 odpowiedzi na pytanie: Spagetti

  1. znaczy się szukasz przepisu na sos

    • Zamieszczone przez mamoli
      Chcę zrobić duży garnek, taki jak na zupę, potem zamrozić w pojemnikach.
      Zawsze kupowałam gotowca w paczkach na ” raz ” I nie umiem takiego dużego gara oporządzić tą potrawą. Jakieś wskazówki poproszę, bo z przepisów niczego się nie dowiedziałam. Ile czego, co do tego.. ma być pyszne 😀

      Najłatwiej, najszybciej… Nie koniecznie zgodnie z “tradycją”;)

      na patelnię cebulka, na zeszklona cebulke mielone, do prawic do smaku. Do podduszonego mięska dodać rozmieszany w kubku koncenrtat pomidorowyz wodą/pomidory z puszki/pomidory pokrojone w kawaleczki bez skóry – w zaleznosciod sezonu i zawartości spiżarni;)

      to jest wersja minimalistyczna..moża wzbogacać, groszkiem, czosnkiem itp itd….

      • Zamieszczone przez Vievioorka
        znaczy się szukasz przepisu na sos

        Na sosik, na sosik

        • Zamieszczone przez kaktus…
          Najłatwiej, najszybciej… Nie koniecznie zgodnie z “tradycją”;)

          na patelnię cebulka, na zeszklona cebulke mielone, do prawic do smaku. Do podduszonego mięska dodać rozmieszany w kubku koncenrtat pomidorowyz wodą/pomidory z puszki/pomidory pokrojone w kawaleczki bez skóry – w zaleznosciod sezonu i zawartości spiżarni;)

          to jest wersja minimalistyczna..moża wzbogacać, groszkiem, czosnkiem itp itd….

          Nie, nie, żadnych groszków i innych bajerów.. Podstawowy sos do spagetti.
          Tak to jest jak się idzie na łątwiznę paczkową Czytałam o ziołach i innych bajerach, oregano które uwielbiam.. I bez “koncentraka” jak to córa mówi, da radę bez koncentratu? Coś sprawdzonego, z ziołami i innymi przyprawami poproszę 😉

          • Zamieszczone przez mamoli
            Nie, nie, żadnych groszków i innych bajerów.. Podstawowy sos do spagetti.
            Tak to jest jak się idzie na łątwiznę paczkową Czytałam o ziołach i innych bajerach, oregano które uwielbiam.. I bez “koncentraka” jak to córa mówi, da radę bez koncentratu? Coś sprawdzonego, z ziołami i innymi przyprawami poproszę 😉

            to jest takie moje niby bolonese…własnie z ziołami…jakie kto lubi..u nas oregano,tymianek, czasami bazylia… A najczęściej zioła prowansalskie;)

            bez pomidorów robie coś na kształt carbonara…boczek, cebula, śmietana, ser, jajko…i tu tylko bazylia…

            podobnie robię ze szpinakiem;) tylko to się u nas nazywa szpinak z makaronem;) do tego bazylia i czosnek

            • Zamieszczone przez mamoli
              Nie, nie, żadnych groszków i innych bajerów.. Podstawowy sos do spagetti.
              Tak to jest jak się idzie na łątwiznę paczkową Czytałam o ziołach i innych bajerach, oregano które uwielbiam.. I bez “koncentraka” jak to córa mówi, da radę bez koncentratu? Coś sprawdzonego, z ziołami i innymi przyprawami poproszę 😉

              Podsmazona cebulka, podsmazone mielone mieso, przyprawione Delikatem od knorra, oregano, majerankiem i bazylia. Do tego czosnek- moze byc sproszkowany, moze byc swiezy. Zalac pomidorami pasteryzowanymi z kartonika. Zagescic albo zoltym serem, albo podrobiona w palcach feta lub parmezanem- palce lizac 🙂

              • Zamieszczone przez agat79
                Podsmazona cebulka, podsmazone mielone mieso, przyprawione Delikatem od knorra, oregano, majerankiem i bazylia. Do tego czosnek- moze byc sproszkowany, moze byc swiezy. Zalac pomidorami pasteryzowanymi z kartonika. Zagescic albo zoltym serem, albo podrobiona w palcach feta lub parmezanem- palce lizac 🙂

                Ooo te zagęszczanie żółtym serem, dobre dobre.

                podrobiona w palcach feta lub parmezanem.
                Ni cholerę nie potrafię podrobić żóltego na parmezan, i jeszcze w palcach..

                • Podsmażam na patelni cebulkę, mięso mielone, czosnek
                  Jak się przesmaży dodaję puszkę pomidorów (najlepiej tych pokrojonych ;))
                  sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia, majeranek
                  Trochę cukru do smaku, koncentratu pomidorowego, sosu tabasco (odrobinę)
                  Wszystko się musi trochę pogotować
                  Ja robię z makaronem penne, wrzucam ugotowany makaron na patelnię do sosu
                  Lubię wszystko razem przesmażyć – wtedy sos powchodzi w środek makaronu
                  i smaki się “przejdą”
                  Mmmmm pycha 😀

                  • masz różne pomysły na sosy do makaronu 🙂

                    • Zamieszczone przez mamoli
                      Ooo te zagęszczanie żółtym serem, dobre dobre.

                      podrobiona w palcach feta lub parmezanem.
                      Ni cholerę nie potrafię podrobić żóltego na parmezan, i jeszcze w palcach..

                      Nie na parmezan tylko LUB parmezan (ale nie podrobiony w palcach)

                      • Zamieszczone przez Asik.
                        masz różne pomysły na sosy do makaronu 🙂

                        Ooo
                        już nie chcę spagetii 😀
                        Język mi uciekł nie powiem gdzie..

                        • duza cebule posiekaj i udus na niewielkiej ilosci oliwy z dwoma zabkami czosnku (nie daj jej sie przypalic) i z listkiem laurowym
                          listek wyjmij
                          jesli chcesz sos z miesem, osobno (robie to w mikrofalowce) udus mielone tak, zeby z niego zszedl caly tluszcz, nastepnie je rozdrobnij na malenkie kawaleczki i wrzuc do cebuli, chwile podsmaz (znowu pilnuj, zeby sie nie przypalilo!)
                          do tego wrzuc puszke pomidorow w sosie (najlepiej w kostke)
                          daj zawrzec, ale nie sie przypalic
                          dopraw odrobina soku z cytryny, sola pieprzem i oregano lub bazylia
                          zagesc odrobina koncentratu (jesli sos jest zbyt rzadki)

                          lubie taki sos podusic troszke, wowczas smak sie ladnie miesza (niewielki ogien, byle trzymac temperature, lekko odchylona pokrywka przez jakies 40 minut)

                          bez miesa procedura identyczna, tylko w miejsce miesa daje np. kapary albo oliwki

                          • ostatnio robie tylko tak:
                            na oleju z pestek winogron (tylko taki uzywam;)) wrzucam pokrojony w plasterki czosnek.
                            podsmazam z obu stron czosnek i go ostroznie wyciagam a nastepnie wywalam.
                            wrzucam mieso i dodatkowo ja wyciskam czosnek (bo jestem jego absolutna fanka ;)) sole, dodaje bazylie, oregano, pieprz (czosnkowy, zeby nie bylo;))
                            nastepnie dodaje domowy sok pomidorowy i wkrajam swiezego pomidora.
                            pycha!
                            uwielbiam taki sos 🙂

                            • Zamieszczone przez garstka
                              ostatnio robie tylko tak:
                              na oleju z pestek winogron (tylko taki uzywam;)) wrzucam pokrojony w plasterki czosnek.
                              podsmazam z obu stron czosnek i go ostroznie wyciagam a nastepnie wywalam.
                              wrzucam mieso i dodatkowo ja wyciskam czosnek (bo jestem jego absolutna fanka ;)) sole, dodaje bazylie, oregano, pieprz (czosnkowy, zeby nie bylo;))
                              nastepnie dodaje domowy sok pomidorowy i wkrajam swiezego pomidora.
                              pycha!
                              uwielbiam taki sos 🙂

                              ja robie prawie identycznie
                              zanim wrzuce mieso podsmazam pokrojona drobno cebulke

                              edit: naczytalam sie i na kolacjebylo spagetti bolognese

                              • Ja właśnie 2 dni temu jadłam spagetti robione przez szwagra i od tamtej pory nie wyobrażam sobie innego

                                Do garnka ponad kg mielonego ( najlepiej jakas szyneczka, łopatke zmielić ) uwaga bez tłuszczu je podsmażyć, gdy już się podpiecze to wrzucić 2 sosy Uncle ben’s oraz 200ml ketchupu kotlin lagodny. Makaronik gotujemy, polewamy sosem z mieskiem i posypujemy mozzarella. Przepyszne:)

                                Znasz odpowiedź na pytanie: Spagetti

                                Dodaj komentarz

                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo