spaghetti

macie jakieś ulubione sprawdzone przepisy? bo moje zawsze jakieś wychodzi takie samo. chce dodać trochę smaczku. pozdrawiam

20 odpowiedzi na pytanie: spaghetti

  1. Ja robię tak – mięsko mielone, cebula, pieczarki, por, ząbek czosnku, sól, cukier, pieprz, vegeta, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy.

    • najczęściej robie z sosem bolognese, carbonara lub z chińszczyzną.Raz mi się zdarzyło z łososiem :)robilabym z nim częściej,ale rzadko go posiadam

      • za szpinakiem:

        podsmażyć na łyżce masła ok. 25 dag szynki, dodać pół paczki mrożonego siekanego szpinaku i czosnek; poddusić, przyprawić solą, pieprzem, dodac śmietanę (250 ml); i znowu poddusić ok. 3 min; do tego pół paczki ugotowanych spagettek, wymieszać, nałozyć na talerz i posypać parmezanem

        • PRZEPIS Z forum:
          śmietana
          puszka tuńczyka
          kostka rosołowa
          mały koncentrat
          zabek czosnku

          wrzucam do rondelka śmietanę z kostką, dorzucam odsączonego tuńczyka, dodaję wyciśnięty czosnek i koncentrat, mieszam z makaronem i mniam mniam

          • szybki:
            na oliwie z oliwek podsmażam czosnek (wuciśniety), dorzucam bazylię, potem makaron i parmezan, mieszam wsio i szybkie mniam

            • spagetti carbonarra

              -boczek lub szynka lub kiełbasa,
              -oliwa
              -makaron spagetti
              -jajka,
              -smietana,
              -parmezan
              – sol
              – pieprz

              Makaronik ugotować. Potem boczek lub szynkę (dzisiaj z powodzeniem zastosowałam kiełbasę) podsmażyć na oliwie. Gdy stanie się chrupki, to wrzucić na patelnię ugotowany, odcedzony, gorący makaron prosto z gara i dokładnie z tłuszczykiem mieszać.
              Sos należy sporządzić w oddzielnej miseczce – ubija się lekko całe jajka, dodaje 2 łyżki gęstej smietany i starty parmezan oraz doprawia do smaku. Potem zestawić z gazu, wlać sos, który starannie trzeba wymieszać. Nigella tak robiła właśnie, a jak sos wyszedł jej za gęsty to podlała go na patelni odrobiną wody z gotowania makaronu.

              A ja dzisiaj do tej kombinacji poza kiełbasą zastosowałam pieczarki smażone razem z kiełbasą. Nie zastosowałam śmietany ani parmezanu tylko serek topiony, który wrzuciłam do makaronu na patelni, przed dodaniem jajek. Było pyszne.

              • Zamieszczone przez EwkaM
                za szpinakiem:

                podsmażyć na łyżce masła ok. 25 dag szynki, dodać pół paczki mrożonego siekanego szpinaku i czosnek; poddusić, przyprawić solą, pieprzem, dodac śmietanę (250 ml); i znowu poddusić ok. 3 min; do tego pół paczki ugotowanych spagettek, wymieszać, nałozyć na talerz i posypać parmezanem

                ze szpinakiem też robiłam z tym,że zamiast szynki wędzony boczek+ do tego jeszcze pomidory:)

                • Zamieszczone przez Klucha
                  szybki:
                  na oliwie z oliwek podsmażam czosnek (wuciśniety), dorzucam bazylię, potem makaron i parmezan, mieszam wsio i szybkie mniam

                  Mój T swego czasu jadł tyle spagetti tak lubił, ze nawet taka prostota mu smakowała
                  🙂

                  • Ja czasem robię tak:
                    8plasterków szynki
                    30dkg pieczarek
                    1cebula
                    2ząbki czosnku
                    1jajko
                    200g śmietany30%
                    150g zółtego sera
                    oliwa z oliwek lub olej
                    sól,pieprz, no i makaron spageti ugotowany

                    Szynke kroimy w kostkę, pieczrki kroimy w plasterki,cebulę w kostkę. Cebulę podsmażamy z pieczarkami i szynką, dodajemy czosnek i dusimy 10 min. Śmietanę łączymy z jajkiem i startym serem, solimy, pieprzymy i wylewamy na patelnie do pieczarek i szynki. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Układamy na makaron, dekorujemy bazylią lub natką pietruszki i smacznego.

                    • Moje ulubione i nie tylko moje….kupuje mieszanke mrozonych owocow morza frosty (malze, krewetki, kalmary nie pamietam dokladnie skladu), wedzony boczek, czosnek, smietana, natka pietruszki, makaron,oliwa i przyprawy.

                      Na oliwie podsmazam boczek, dodaje zamrozone owoce morza i posiekany czosnek (sporo) i przyrawy….wszystko chwile smaze i na koniec dodaje smietanke, polewam makaron i posypuje duza iloscia natki…rewalacja dla tych co lubia owoce morza.

                      • Zamieszczone przez anek79
                        Moje ulubione i nie tylko moje….kupuje mieszanke mrozonych owocow morza frosty (malze, krewetki, kalmary nie pamietam dokladnie skladu), wedzony boczek, czosnek, smietana, natka pietruszki, makaron,oliwa i przyprawy.

                        Na oliwie podsmazam boczek, dodaje zamrozone owoce morza i posiekany czosnek (sporo) i przyrawy….wszystko chwile smaze i na koniec dodaje smietanke, polewam makaron i posypuje duza iloscia natki…rewalacja dla tych co lubia owoce morza.

                        no monsz mój będzie wniebowzięty 🙂

                        • Zamieszczone przez kotuś
                          najczęściej robie z sosem bolognese, carbonara lub z chińszczyzną.Raz mi się zdarzyło z łososiem :)robilabym z nim częściej,ale rzadko go posiadam

                          Proszę daj przepis na to z łososiem…
                          (Jadłąm takie jakieś 13 lat temu i dotąd pluję sobie w brode że nie zapytałam o przepis)

                          • Ja robię tak:
                            pół kostki masła
                            2 serki topione
                            kilka łyżek mleka
                            pieczarki, chyba tak z 10 dkg

                            Masło i serki topimy na patelni, ciągle mieszając, aż się połączą. Jak się zaczną topić, dodać ze 3-4 łyżki mleka, wtedy lepiej się łączą. Kiedy sos jest gładki dodać pokrojone pieczarki, ma ich być cała góra na patelni. Gotować dalej mieszając aż pieczarki trochę puszczą sok i sos zrobi się rzadszy.
                            Pycha ale strasznie zapycha 🙂

                            • Robie tak:
                              Baklazan i cukinie pokoic w cwierplasterki, czarne oliwki w plasterki. Podsmazyc posiekana cebule i czosnek,dodaje puszke pomidorow w zalewie(pokrojone) i dusic chwilke…Potem dodac baklazan, cukinie i oliwki, Dusic razem az warzywa zmiekna,doprawic sola,pieprzem,bazylia i oregano. Wymieszac z makaronem ( np kokardki).. Na talerz i posypac parmezanem…
                              Czasami dodaje mieso mielone(przed warzywami)ale wtedy nie daje oliwek

                              Na szybko
                              Podsmazyc boczek i cebulke dodac pokrojone w paski suszone pomidory w zalewie,dodac troche zalewy,wymieszac z makaronem,posypac parmezanem

                              • Zamieszczone przez kurczak1
                                Proszę daj przepis na to z łososiem…
                                (Jadłąm takie jakieś 13 lat temu i dotąd pluję sobie w brode że nie zapytałam o przepis)

                                dostałam taki przepis od Iwonek
                                łosoś w sosie pieczarkowo-smietanowym
                                Pieczarki kroimy w cienkie plastry i smazymy na maśle, za kilka minut dodajemy pokrojony na małe kawałki filet z łososia,podlewamy rosołem (może byc z kostki, około ½ szkl.), mieszamy, wyciskamy pół cytryny, troche solimy do smaku i na koniec dodajemy 2-3 łyzki smietany (takiej do zup i sosów).
                                Podajemy z długim makaronem szpinakowym.

                                a to drugi jej przepis,ale tego to nie robiłam

                                podsmażamy na patelni cebulkę, wlewamy mleko (około 1,5 szkl.), po podgrzaniu dodajemy serek topiony smietankowy, przyprawiamy do smaku, zagęszczamy zaprawką z mąki. Sos wylewamy na makaron, na wierzchu ukladamy paski wędzonego łososia. podobno pyszne:)

                                • Zamieszczone przez Klucha
                                  PRZEPIS Z forum:
                                  śmietana
                                  puszka tuńczyka
                                  kostka rosołowa
                                  mały koncentrat
                                  zabek czosnku

                                  wrzucam do rondelka śmietanę z kostką, dorzucam odsączonego tuńczyka, dodaję wyciśnięty czosnek i koncentrat, mieszam z makaronem i mniam mniam

                                  brzmi pysznie, lubimy tuńczyka, więc muszę wypróbować

                                  • i jeszcze lepiej smakuje 🙂

                                    tuńczyk w oleju

                                    • Zamieszczone przez Reno
                                      Ja robię tak:
                                      pół kostki masła
                                      2 serki topione
                                      kilka łyżek mleka
                                      pieczarki, chyba tak z 10 dkg

                                      Masło i serki topimy na patelni, ciągle mieszając, aż się połączą. Jak się zaczną topić, dodać ze 3-4 łyżki mleka, wtedy lepiej się łączą. Kiedy sos jest gładki dodać pokrojone pieczarki, ma ich być cała góra na patelni. Gotować dalej mieszając aż pieczarki trochę puszczą sok i sos zrobi się rzadszy.
                                      Pycha ale strasznie zapycha 🙂

                                      już sobie skopiowałam 🙂

                                      • Zamieszczone przez Klucha

                                        śmietana
                                        puszka tuńczyka
                                        kostka rosołowa
                                        mały koncentrat
                                        zabek czosnku

                                        wypróbowano, posmakowano, zjedzono. niam niam. mama zachwycona (fanka tuńczyka);)

                                        • to się cieszę 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: spaghetti

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general