Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

…chętnie przyjmę 🙂

Jako, że w tym roku nie zdąrzyłam się zabrać za pierniczki…to poszukuję przepisu na ciasteczka.
Maciuś bardzo chce dołączyć jakiś swój akcent do świątecznego stołu a samodzielne dekorowanie ciastek to zajęcie w sam raz dla niego 😉

137 odpowiedzi na pytanie: Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

  1. A ja mam przepis na szybkie pierniczki, ciasto nie musi leżakować.

    Prosze:
    ”- Pół kg miodu + kostka masła + cukier (ja nigdy nie daję ani grama cukru, ale w przepisie jest bodajże szklanka) rozpuścić w garnku

    - Jak przestygnie dodać 3 jajka, 12,5 dag kakao, przyprawę do piernika, cynamon, imbir (ja daję na oko tego cynamonu i imbiru, zresztą one w przyprawie do piernika i tak są)

    - W małej ilości mleka (lub ew. wody) rozpuścić 3 łyżeczki sody i do gara.

    - Mąka 1 kg, wsypać do gara a jak będzie gęste to na stół i wyrabiać. Lepiej wsypać najpierw mniej mąki i potem dosypywać. A potem sobie regulować jeszcze tą mąką gęstość ciasta – miej w zapasie więcej niż kg na wszelki wypadek.

    - Piec ok 8 min. 170 -180 stopni”

    Przepis z innego forum.

    Dzis robilismy- z tej porcji wychodzi bardzo dużo.


    Jeszcze nie ozdobione, juz sił zabrakło i czasu.

    • az sama zrobie 🙂
      dzięki za przepis wygląda bardzo apetycznie, jeszcze lukier i bomba!!

      • Najprostszy przepis jaki znalazłam.

        • Zamieszczone przez tazmanka
          A ja mam przepis na szybkie pierniczki, ciasto nie musi leżakować.

          Z nieba mi spadłaś z tym piernikowym bez leżakowania 🙂

          To przed nami zakupy i szczęśliwe dziecię wycinające i dekorujące pierniki 🙂

          Dzięki!!!!

          • A nie orientujesz się może czy z tego przepisu wyjdzie piernik do przełożenia, upieczony w małej keksówce??

            Taki też bym chciała zrobić 🙂

            • moje pierniczki (przepis prosty jak konstrukcja cepa)

              50 dag mąki
              20 dag cukru pudru
              20 dag miodu
              12 dag masła lub margaryny
              1 jajo
              1 dag sody oczyszczanej
              2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

              Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką – tak tez robilam, ale dodawalam cieple;).
              Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
              Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 7-8 minut (180 st). Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
              Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch – trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną (do trzech dni moje nie wytrzymuja 🙂
              Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza 🙂 Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.

              • Zamieszczone przez amber
                Z nieba mi spadłaś z tym piernikowym bez leżakowania 🙂

                To przed nami zakupy i szczęśliwe dziecię wycinające i dekorujące pierniki 🙂

                Dzięki!!!!

                Cieszę sie ze pomogłam, zabawa pierwsza klasa, no i najważniejsze -czuć magie świąt.

                Co do drugiego pytania, to mam pojęcia, raczej laik jestem.

                • Z nieba spadlas z tym przepisem. Wczesniejsze choc twarde prawie wyjedzone 🙂

                  • Beata, a ja polecam przepis Nigelli an ciasteczka migdałowe. Są przepyszne, ciasto rewelacyjnie współpracuje i są sprawdzone 🙂 My zawsze je robimy. Nie tylko na święta, choć na nie nadają się najbardziej. Pieką się chwilkę.

                    Oto przepis:
                    Składniki
                    175 g miękkiego masła
                    200 g brązowego cukru (ale może być zwykły)
                    2 jajka
                    1/4 esencji migdałowej
                    350 g mąki (w razie potrzeby można dodać)
                    50 g mielonych migdałów
                    1 łyżeczka proszku do pieczenia
                    1 łyżeczka płaska soli

                    lukier: cukier puder, woda, barwniki spożywcze

                    Przygotowanie
                    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
                    Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i esencję migdałową. Miksować aż składniki ładnie się połączą.
                    W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i sól. Stopniowo dodawać suche składniki do tej masy jajeczno-maślanej, delikatnie acz dokładnie mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to można dodać mąki, ale nie za dużo, bo jej nadmiar spowoduje, że ciasteczka będą twardsze. Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią i stawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
                    Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm. grubości.
                    Maczając foremki w mące wykrawać ciasteczka.
                    Piec ok. 8-12 minut. Mają być jasne (brzegi delikatnie brązowe a środek jasny). Muszą dobrze ostygnąć, w tym czasie twardnieją delikatnie. ALe są idealne. Lukrować wedle gustu, można się super z dzieckiem bawić tym dekorowaniem
                    Polecam.

                    • Dzieki za przepis tego mi było trzeba 🙂

                      • Dzięki Joasia za przepis.
                        A powiedz mi jak się bawisz w to dekorowanie?
                        Tzn jak się robi lubier czy jakies takie kolorowe dokory – kupujesz gotowe, czy może sama robisz.
                        Bo ja nowicjuszka w temacie jestem a dziecko sie dopomina pieczenia i ozdabiania 🙂

                        • Ja kupuję gotowe. Są takie w tubkach oraz pisaki 😉 Przeważnie dekorowaniem bawi się Pawełek 😀
                          Daj znać jak Wam wyszły. Ja robię za tydzień. Jak już w Polsce będę 😉

                          • Ja dam znać na pewno 🙂
                            Już przepisy wydrukowane…w tygodniu zacznę produkcję.
                            Jeszcze jutro na szybko przetestuję ciasteczka Beasi, z kleiku ryżowego… Ale to już poza świętami… Na rozgrzewkę, przy niedzieli 😉

                            • Zamieszczone przez ciapa
                              Dzięki Joasia za przepis.
                              A powiedz mi jak się bawisz w to dekorowanie?
                              Tzn jak się robi lubier czy jakies takie kolorowe dokory – kupujesz gotowe, czy może sama robisz.
                              Bo ja nowicjuszka w temacie jestem a dziecko sie dopomina pieczenia i ozdabiania 🙂

                              cukier puder rozpusc w odrobinie soku z cytryny, dokladnie wymieszaj (ma wyjsc dosc gesty lukier) Podziel na porcje i do kazdej dodaj inny kolor barwnika spozywczego 🙂
                              Baaaaardzo szybko sie robi a na ciasteczkach swietny efekt:)

                              • Zamieszczone przez kiara2003
                                cukier puder rozpusc w odrobinie soku z cytryny, dokladnie wymieszaj (ma wyjsc dosc gesty lukier)

                                ja dodaje jeszcze dosBownie 3-4 krople wody – wtedy lukier jest blyszczacy

                                • To ja tez dodam:)
                                  Dzieki za podpowiedz:)

                                  • Zamieszczone przez kiara2003
                                    cukier puder rozpusc w odrobinie soku z cytryny, dokladnie wymieszaj (ma wyjsc dosc gesty lukier) Podziel na porcje i do kazdej dodaj inny kolor barwnika spozywczego 🙂
                                    Baaaaardzo szybko sie robi a na ciasteczkach swietny efekt:)

                                    Dzięki spróbuje 🙂

                                    • Przepis Ewki jest znakomity:)wyszly tak pyszne ze znikly po dwoch dniach, ale w czwartek robimy kolejna porcje:)
                                      Ewka jeszcze raz serdeczne dzieki:)

                                      • A wychodza miekkie?

                                        • tazmanka, a Twoje pierniczki jakie wychodza?
                                          miekkie?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo