Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

…chętnie przyjmę 🙂

Jako, że w tym roku nie zdąrzyłam się zabrać za pierniczki…to poszukuję przepisu na ciasteczka.
Maciuś bardzo chce dołączyć jakiś swój akcent do świątecznego stołu a samodzielne dekorowanie ciastek to zajęcie w sam raz dla niego 😉

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

  1. Pierniczki powinny zmięknąć gdy będą grubsze i poleżą kilka dni.

    • Zamieszczone przez nelly21
      Przepis Ewki jest znakomity:)wyszly tak pyszne ze znikly po dwoch dniach, ale w czwartek robimy kolejna porcje:)
      Ewka jeszcze raz serdeczne dzieki:)

      polecam sie
      (jutro robimy porcje na choinke :))

      • Zamieszczone przez kiara2003
        A wychodza miekkie?

        pierniczki z przepisu Ewki wychodza twarde, a raczej kruche; i dobrze je trzymac w zamknietym pojemniku;)
        otwarte nabieraja wilgoci i miekna… ale generalnie ja wole wlasnie kruche 🙂

        • Dzieki:)
          wlasciwie to znalazlam w necie przepis na pierniczkie, ktore po upieczeniu powinny byc od razu miekkie i juz siedza w piekarniku:)
          Dam znac jakie wyszly:) 9Pierwsze ktore robilam 2 tyg temu nadal twarde:( )

          • no i wyszly mieciutkie:)

            • Też mam ochotę na te z kleiku 🙂

              • O widzisz. Dobry trik 😉 Dzięki.

                • Zamieszczone przez kiara2003
                  no i wyszly mieciutkie:)

                  to przepis poprosze

                  ja sie rozbujalam w tym roku – zasluga dziecia, bo chore w domu siedzi 🙂

                  • Prosze bardzo:: (ciast jest ze strony czarnej oliwki)
                    1 kg mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny), 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao.

                    Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie “urywamy” po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarnkiu ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować.

                    Ja oczywiscie nie trzymalam ciasta cala noc w lodowce bo juz nie moglam sie doczekac;) po 4 godz, robilam, tylko grubiej podsypywalam maka:)
                    wychodzi ic bardzo duzo,ponad 100.
                    smacznego.

                    • Moje pierniczki

                      Pokażę Wam jakie upiekłam pierniczki w minioną sobotę – udekorowane w niedzielę, więc tydzień posiedzą w puszkach, może będą dobre na Święta, nie znam się na tym leżakowaniu. A czemu ktoś napisał, że na dwa dni przed jedzeniem trzeba wyjąć? Jeśli mają lukier i jakąś swoją wilgoć jednak to w puszce nawet może ta wilgoć “wyjść”, a na powietrzu wyschną raczej? Na dodatek leżąc “pokazane” będą kusić i dwóch dni nie wytrzymają..

                      Przepisu nie podaję bo był kombinowany – jak zwykle trzeba było dodać mąki ponad miarę by się to skleiło.. Ale naprawdę smaczne, szczególnie jak już zmiękną (tak sądzę).

                        • i jeszcze jedno:

                          • Zamieszczone przez kiara2003
                            Prosze bardzo:: (ciast jest ze strony czarnej oliwki)
                            1 kg mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny), 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao.

                            Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie “urywamy” po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarnkiu ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować.

                            Ja oczywiscie nie trzymalam ciasta cala noc w lodowce bo juz nie moglam sie doczekac;) po 4 godz, robilam, tylko grubiej podsypywalam maka:)
                            wychodzi ic bardzo duzo,ponad 100.
                            smacznego.

                            dzieki; jak zdarze przed swietami to jeszcze wyprobuje; tego niegdy za duzo 😉

                            • Zamieszczone przez daga_j23
                              Pokażę Wam jakie upiekłam pierniczki w minioną sobotę – udekorowane w niedzielę…

                              Świetne 🙂 Kolorowe!!
                              Emilka dekorowała??

                              • Zamieszczone przez EwkaM
                                i jeszcze jedno:

                                Ewa, tu widać rękę miszcza 🙂
                                Cudeńka!
                                A dziurki robiłaś po upieczeniu??

                                • Zamieszczone przez amber
                                  Ewa, tu widać rękę miszcza 🙂
                                  Cudeńka!
                                  A dziurki robiłaś po upieczeniu??

                                  rozwijam talenta na starosc, hehe

                                  wstepnie dziurki robilam przed upieczeniem, ale pozarastaly… wiec dziergalam tuz po wyjeciu z pierkarnika, na goracych ciachach, zanim para z nich wyszla i stwardnialy (slomka jest do tego niezastapiona);

                                  • hmmm jestem pod wrażeniem 🙂

                                    • a ja Wam pokarze swoje jak udekoruje:)
                                      poki co czekam na barwnik bo u nas w sklepach niet, wiec na allegro zamowilam:)
                                      No i ksztalty nie takie fajne jak u Was:(

                                      • Zrobiłysmy dzisiaj z Sonia Twoje pierniczki, sporo tego wyszło.A ile frajdy! Jutro bedziemy lukrować! Dzięki za przepis

                                        • Zamieszczone przez rita25
                                          Zrobiłysmy dzisiaj z Sonia Twoje pierniczki, sporo tego wyszło.A ile frajdy! Jutro bedziemy lukrować! Dzięki za przepis

                                          twoje czyli czyje?
                                          na tym forum nie wiadomo do kogo byla odpowiedz:(

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka…

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general