Powiem Wam, że jadłam je na przyjęciu u znajomych i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu.
Składniki:
steki siekane wołowe BOS (100% mięsa)
sól
pieprz
Ponadto: pieczone ziemniaki lub ryż
Sałatka: kapusta pekińska, marchew, śmietana, majonez, sól, pieprz, trochę cukru i octu. Jak wszystko razem połączymy to sprawdzajmy, czy nam smakuje.
Steki smażymy tak jak jest napisane na opakowaniu.
Smacznego:)
11 odpowiedzi na pytanie: Steki
Jak na 100% wołowinę to strasznie tłuste te steki… Chyba sam szponder pomielili, albo jakieś odpady…
Ja jednak wolę sama kawał wołówki posiekać – i mniej tłusto i dokładnie wiem co jem. A smaży się dosłownie moment
Jadłaś? Mi smakowały i wcale nie są tłuste.
nie jadłam. Ale producent podaje, że mają w 100 g 220 kcal i 15% tłuszczu, gdzie “normalny” stek wołowy powinien mieć ~115 Kcal i 3,5% tłuszczu.
siekane to burgery sa a nie steki
stek to solidny kawal miesa w kawalku, sol, pieprz, oliwa i medium rare
To co Jest !!!
Reszta to nic innego jak zwykle wolowe mielone.
chyba sie kopne jutro po rib-eye i sobie poczynie
Nazwa to nazwa…
We Francji to się steak haché nazywa…
Jak se posiekam kawał mięcha to nazywam to stek siekany.
U mojego męża w domu to się sznycel nazywa…
Ale i tak uważam, że skoro coś ma 15% tłuszczu i jest to 100% wołowiny, to najlepszym gatunkiem wołowiny to to nie jest…
Mmm pyszota.Juz sie nie moge doczekac wiosny i grillowania. Medium rare rib eye, a zaraz po nim skirt steak. Ten drugi z lekka gumiasty wychodzi ale smak ma pierwszorzedny. Na to wszystko jeszcze A1 i….????? Kiedy ta wiosna wreszcie zawita
Ja kiedyś oglądałam w TV przepis na steki z masłem czosnkowym wsadzonym w środek. Wyglądały pięknie. Ja to nigdy nie wiem ile trzeba smażyć, zawsze próbuję na medium rare, ale chyba za długo trzymam.
Btw. która wie co do za przyrząd do steków właśnie? 🙂
tu:
widać o co chodzi 🙂
steka sie smazy na BARDZO rozgrzanej patelni bez tluszczu, stek jest naoliwiony wczesniej- najpierw sie go lekko scina po obu stronach a potem na macanego -obracam i naciskam palcem celem sprawdzenia stopnia wysmazenia. przed podaniem musi odpoczac okolo minuty
Znasz odpowiedź na pytanie: Steki