Steki

Powiem Wam, że jadłam je na przyjęciu u znajomych i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu.

Składniki:
steki siekane wołowe BOS (100% mięsa)
sól
pieprz

Ponadto: pieczone ziemniaki lub ryż

Sałatka: kapusta pekińska, marchew, śmietana, majonez, sól, pieprz, trochę cukru i octu. Jak wszystko razem połączymy to sprawdzajmy, czy nam smakuje.

Steki smażymy tak jak jest napisane na opakowaniu.

Smacznego:)

11 odpowiedzi na pytanie: Steki

  1. Jak na 100% wołowinę to strasznie tłuste te steki… Chyba sam szponder pomielili, albo jakieś odpady…

    Ja jednak wolę sama kawał wołówki posiekać – i mniej tłusto i dokładnie wiem co jem. A smaży się dosłownie moment

    • Zamieszczone przez kurczak
      Jak na 100% wołowinę to strasznie tłuste te steki… Chyba sam szponder pomielili, albo jakieś odpady…

      Ja jednak wolę sama kawał wołówki posiekać – i mniej tłusto i dokładnie wiem co jem. A smaży się dosłownie moment

      Jadłaś? Mi smakowały i wcale nie są tłuste.

      • Zamieszczone przez Kwiat Liliii
        Jadłaś? Mi smakowały i wcale nie są tłuste.

        nie jadłam. Ale producent podaje, że mają w 100 g 220 kcal i 15% tłuszczu, gdzie “normalny” stek wołowy powinien mieć ~115 Kcal i 3,5% tłuszczu.

        • siekane to burgery sa a nie steki

          stek to solidny kawal miesa w kawalku, sol, pieprz, oliwa i medium rare

          • Zamieszczone przez chilli
            siekane to burgery sa a nie steki

            stek to solidny kawal miesa w kawalku, sol, pieprz, oliwa i medium rare

            To co Jest !!!
            Reszta to nic innego jak zwykle wolowe mielone.

            • chyba sie kopne jutro po rib-eye i sobie poczynie

              • Zamieszczone przez chilli
                siekane to burgery sa a nie steki

                Nazwa to nazwa…
                We Francji to się steak haché nazywa…
                Jak se posiekam kawał mięcha to nazywam to stek siekany.
                U mojego męża w domu to się sznycel nazywa…

                Ale i tak uważam, że skoro coś ma 15% tłuszczu i jest to 100% wołowiny, to najlepszym gatunkiem wołowiny to to nie jest…

                • Zamieszczone przez chilli
                  chyba sie kopne jutro po rib-eye i sobie poczynie

                  Mmm pyszota.Juz sie nie moge doczekac wiosny i grillowania. Medium rare rib eye, a zaraz po nim skirt steak. Ten drugi z lekka gumiasty wychodzi ale smak ma pierwszorzedny. Na to wszystko jeszcze A1 i….????? Kiedy ta wiosna wreszcie zawita

                  • Ja kiedyś oglądałam w TV przepis na steki z masłem czosnkowym wsadzonym w środek. Wyglądały pięknie. Ja to nigdy nie wiem ile trzeba smażyć, zawsze próbuję na medium rare, ale chyba za długo trzymam.
                    Btw. która wie co do za przyrząd do steków właśnie? 🙂

                    • Zamieszczone przez mama_janka
                      Ja kiedyś oglądałam w TV przepis na steki z masłem czosnkowym wsadzonym w środek. Wyglądały pięknie. Ja to nigdy nie wiem ile trzeba smażyć, zawsze próbuję na medium rare, ale chyba za długo trzymam.
                      Btw. która wie co do za przyrząd do steków właśnie? 🙂

                      tu:

                      widać o co chodzi 🙂

                      • steka sie smazy na BARDZO rozgrzanej patelni bez tluszczu, stek jest naoliwiony wczesniej- najpierw sie go lekko scina po obu stronach a potem na macanego -obracam i naciskam palcem celem sprawdzenia stopnia wysmazenia. przed podaniem musi odpoczac okolo minuty

                        Znasz odpowiedź na pytanie: Steki

                        Dodaj komentarz

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general