Składniki:
kapusta biała
marchew
papryka czerwona
cebula
Zalewa:
0,25 szkl wody
0,5 szkl.octu
0,75 szkl oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka musztardy
sól
Składniki zalewy zagotować (można zamienić ilości wody i octu)
Zalewa II (do wyboru):
1/4 szkl.wody
1/4 szkl.octu
1/2 szkl.oleju
3/4 szkl.cukru
2 łyżki musztardy
1 łyżka soli
Składniki zalewy zagotować
Można sobie wybrać z którą zalewą będzie nam bardziej smakowała ta surówka
Kapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.
źródło [Zobacz stronę]
ja robie bez papryki, bez ogórka i jabłka i wychodzi też pyszna:)
niby zwykła surówka, ale ten zagotowany sos zupelnia zmienia smak, jest chrupiaca i jakby bardziej delikatna!
zachecam goraco do wyprobowania!
ja juz chyba nigdy nie wroce do zwyklej surowki z kapusty!!
Dana&Gabi 23.09.03
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Surówka z kapusty -prosta ale REWELACYJNA!
zrobiłam dziś…. myślałam, że będzie dla mnie na obiad-kolację-śniadanie-obiad-kolację-….. Bo moje dzieci, a szczególnie D. jest niewarzywny:D
jak się przyssały…. nie wiem czy starczy na jutro do obiadu
Robiłam i polecam 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Surówka z kapusty -prosta ale REWELACYJNA!