Świąteczne mazurki

Dziewczyny, znacie jakiś prosty, szybki przepis na mazurka.

9 odpowiedzi na pytanie: Świąteczne mazurki

  1. 1 kg mąki
    4 żółtka
    1 szklanka śmietany
    1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

    zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
    pikujemy widelcem.
    220 st. na 10 minut.

    zaraz poszukam na forum, bo rok temu był taki wątek

    • Zamieszczone przez BADD(**)
      1 kg mąki
      4 żółtka
      1 szklanka śmietany
      1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

      zagniatamy, rozwałkowujemy na grubosć 10 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
      pikujemy widelcem.
      220st. na 10 minut.

      no to jest dokładnie ten spód który ja piekę choć ja go wałkuje na ok 10 mm;)… Ale to tylko spód – czasochłonne jest gotowanie kajmaku – ja gotuję z prawdziwego mleka;
      1 l.mleka, po zagotowaniu wsypujesz kg cukru i gotujesz…i gotujesz…i gotujesz… Aż puszczona na talerzyk kropla nie spływa mimo pozycji pionowej talerzyka, wówczas szybko mieszasz z przygotowaną wcześniej masą;

      16 dkg margaryny
      10 dkg cukru pudru i 2 łyzkami kakao

      i szybko zalewasz spody…szybko zdobisz…bo to zastyga w mgnieniu oka…

      i gotowe..

      to mi przypomniałaś… BADD…było no było;)

      • Polecam wszystkim od lat wypróbowany sposób na szybką masę krówkową do mazurka. Źródłem była jakaś gazeta bądź program telewizyjny zbytnio już nie pamiętam. Mianowicie w niewielkiej ilości tłustego mleka i śmietanki kremówki moczyło się krówki przez 30 minut a potem na wolnym ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczało aż powstała jednolita masa.

        • Ja drugi rok z rzędu robię pyszność fistaszkowo-czekoladową 🙂
          Jak ktoś lubi połączenie smaku słodkiego i słonego to polecam!
          Oto dzisiejsze moje dzieło..

          • jak zawijacie boki, ze one sie podczas pieczenia nie zlewają? Doklejacie dodatkowe paski? Bo ja zawijam z tego co wytnę boki i to mi się odkleja i równa z reszta ciasta… A na zdjęciach teraz widzę,że ciasto osobno, a do ciasta jest doklejony taki wałeczek, dobrze widzę? I ten wałeczek też widelcem?

            • Daga, ja doklejam paseczek obramówkę właśnie. I jego widelcem nie traktuję 😉

              • odkopuję bo to już za chwilę do roboty trzeba się będzie brać

                • Zamieszczone przez kaktus…
                  no to jest dokładnie ten spód który ja piekę choć ja go wałkuje na ok 10 mm;)… Ale to tylko spód – czasochłonne jest gotowanie kajmaku – ja gotuję z prawdziwego mleka;
                  1 l.mleka, po zagotowaniu wsypujesz kg cukru i gotujesz…i gotujesz…i gotujesz… Aż puszczona na talerzyk kropla nie spływa mimo pozycji pionowej talerzyka, wówczas szybko mieszasz z przygotowaną wcześniej masą;

                  16 dkg margaryny
                  10 dkg cukru pudru i 2 łyzkami kakao

                  i szybko zalewasz spody…szybko zdobisz…bo to zastyga w mgnieniu oka…

                  i gotowe..

                  to mi przypomniałaś… BADD…było no było;)

                  Przepraszam za offtop na początku, ale Twój podpis mnie zniszczył, musiałam zrobić kawę! 🙂

                  A mazurka nigdy nie piekłam. Może na te święta się skuszę, tak szybciochem 🙂

                  • Zamieszczone przez BADD(**)
                    1 kg mąki
                    4 żółtka
                    1 szklanka śmietany
                    1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

                    zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
                    pikujemy widelcem.
                    220 st. na 10 minut.

                    zaraz poszukam na forum, bo rok temu był taki wątek

                    Jaka ta smietana ma byc? Slodka?

                    Znasz odpowiedź na pytanie: Świąteczne mazurki

                    Dodaj komentarz

                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo