Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!

dziewczyny – potrzebuję pomysłów i przepisów na smaczne świąteczne surówki do obiadu – co podajecie – HELP!

U mnie w 1 dzień swiat bedzie schab w ziołach w 2 dzien tez jakies mieso z piekarnika na zasadzie – niech sie samo robi bo ja nie mam siły przy tym godzinami stac, ale zupełnie nie mam pomysłu co podać na surówkę. 🙁

Czy macie jakieś przepisy na surówki takie bardziej wykwintne od codziennych, ale przy których sie nie urobię 2 godziny – bo zwyczajnie nie mam na to w tym roku sił. Z ktorymi w razie czego poradzi sobie tez moj zupełnie nie gotujący mąz z dziecmi????
Potrzebuję jakieś przepisy szybkie (w miarę) łatwe i smaczne pasujące do mięsiwa z piekarnika, help, help!

26 odpowiedzi na pytanie: Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!

magda Dodane ponad rok temu,

Ja do sosów wszelakich lubie robic surówke z pory. Znajomi się zajadają:) Prosta, szybko się robi a smaczna:)

Myje pore, odcinam liście (potrzeba ta końcówke biała). Przekrajam wzdłóż i kroje na cienki plastry. Sole troche by pora zmiękła i odstawiam do lodówki. Póżniej obieram jabłko i tre na tarce na grubuch oczkach. Dodaje do michy z porem i na koniec smietana wymieszana z łychą majonezu. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.

anecia Dodane ponad rok temu,

A może sałatkę z fety? Ja ostatnio podawałam właśnie do mięsa (no, ale zależy jakie zioła masz na tym schabie). Prosta i wykwitna

ewike Dodane ponad rok temu,

U mnie najprostsza to marchewka starta + czosnek sprasowany (ilość ząbków wedle upodobań) +majonez
Z podziękowaniami dla Nelly, która to kiedyś dawno zapodała 🙂

asia2007 Dodane ponad rok temu,

Ja uwielbiam sałaty na różne sposoby. Łatwe i szybkie.
Np:
1.sałata z czosnkiem (żeby było bardziej wykwintnie można kupić mix różnych sałat z rukolą, roszponką itd), sos czosnkowy: oliwa z oliwek, sól, cytryna, czosnek
2. sałata (też może być jakiś mix – jest umyty, pokrojony wiec tylko przełożyć do salaterki) + oliwa z sosem Balsamico (sos balsamico robię sama redukując ocet balsamiczny z cukrem)

Do każdej z sałatek można dodać pomidory świeże (fajnie wyglądają koktajlowe) lub suszone.

Z tradycyjnych surówek polecam tę z włoszczyzny: surową włoszczyznę trzemy na tarce (drobnej, tej do marchewki), jabłko na grubszej a pora drobno kroimy. Doprawiamy solą, cukrem i majonezem.

Fajna też jest z czerwonej kapusty (trzeba ja obgotować po poszatkowaniu, na koniec zaprawić cytryna, żeby powrócił jej piękny kolor). Do ostudzonej kapusty dodajemy pokrojoną gruszkę z octu, albo śliwki z octu, albo kiwi lub po prostu świeże starte jabłko. Doprawiamy cukrem, solą i odrobina oliwy.

Pozdrawiam
Asia

Dodane ponad rok temu,

Dzięki dziewczyny!!!!

I jeszcze, jeszcze proszę o jeszcze – na pewnoi jak nie swieta to i po swietach wykorzystam kazdy przepis do obiadu bo wszak monotonia zabija, co nie? 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

U nas wykwintne nie schodzą.
Znika za to zawsze kiszona z marchewką i jabłkiem 🙂
Znikają też buraczki (zasmażane albo pikantne)
Zwykła jarzynowa.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Ja lubię surówki typu „danie”.
Do obiadu traktuję po macoszemu, najbardziej mi podchodzą:
– ogórki kiszone (moja teściowa robi genialne :))
– buraczki tarte (ja dodaję sobie chrzanu, dzieci wolą same)
– pomidor + ogórek + cebula + śmietana (ew. trochę sałaty, rukoli, roszpunki…). Lub wersja z czosnkiem i oliwą z oliwek.
– sałata + cebula + rzodkiewki + śmietana

Takie bardziej skomplikowane moje ulobione to:
– roszpunka + rukkola + pomidory + papryka + ogórek + kiełki + cebula czerwona i do tego:
1) tuńczyk lub podsmażony boczek lub szynka + jajka + sos miodowo – musztardowy
2) feta (ale feta a nie ser typu feta) + sos green goddess
3) łosoś wędzony + sos green goddess

ewike Dodane ponad rok temu,

Przypomniała mi się jeszcze najprostsza teściowej: poszatkowaćkapustę pekińską+ przeciśnięty czosnek + majonez

mikusiowa Dodane ponad rok temu,

dla mnie pyszota – kapusta pekińska, por, kukurydza, sól, pieprz, majonez
uwielbiamy buraczki z podsmażaną cebulką,
z gotowców zawsze mam w lodówce ogórki w curry, kapusta czerwona, sałatka szwedzka

Dodane ponad rok temu,

Dzięki dziewczyny za wszsytkie pomysły – na pewno zrobię każda 🙂

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:Przypomniała mi się jeszcze najprostsza teściowej: poszatkowaćkapustę pekińską+ przeciśnięty czosnek + majonez

Ja uwielbiam pekińską z czosnkiem i pomidorami, ale teraz pomidory niezbyt smaczne

bep Dodane ponad rok temu,

1 por, ewentualnie 2 – całość jak leci pokroić na „talarki” – rozpadną się. Przelać wrzątkiem, żeby zmiękły i straciły trochę swojej ostrości. Do tego puszka groszku i ogórki (kiszone lub konserwowe) w kostkę. Dokładasz ze 2-3 łyżki majo.

Pekińska, marchewka surowa starta i cebulka w piórkach. Doprawić solą, cukrem – niech postoi chwilkę. Odlać sok i dodać 2-3 łyżki oleju i można dodać trochę pieprzu.

Brokuł ugotowany, pomidor w kostkę, feta – warstwami + sos czosnkowy na górę 😉

nelly Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:U mnie najprostsza to marchewka starta + czosnek sprasowany (ilość ząbków wedle upodobań) +majonez
Z podziękowaniami dla Nelly, która to kiedyś dawno zapodała 🙂

nadal ja uwielbiam:)
dodaje jeszcze ogorka kiszonego, moje chlopaki tez ja bardzo lubia.

skrzatimiki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Magda.:Ja do sosów wszelakich lubie robic surówke z pory. Znajomi się zajadają:) Prosta, szybko się robi a smaczna:)

Myje pore, odcinam liście (potrzeba ta końcówke biała). Przekrajam wzdłóż i kroje na cienki plastry. Sole troche by pora zmiękła i odstawiam do lodówki. Póżniej obieram jabłko i tre na tarce na grubuch oczkach. Dodaje do michy z porem i na koniec smietana wymieszana z łychą majonezu. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.

Ja dodaję do pory i jabłka jeszcze jajko na twardo i tylko z majonezem pychotka polecam 🙂

carlain Dodane ponad rok temu,

A ja polecam surówkę z sałaty lodowej,rzodkiewki,ogórka, można dodać też czerwoną cebulę,doprawiona solą i pieprzem i polana śmietaną 36% 😀 mistrzostwo jak dla mnie:)

paulinka-z Dodane ponad rok temu,

Surówka z modrej kapusty
kapusta, papryka, por, jabłko, majonez
Wszystko poszatkować. Por zmorzyć solą. Kapustę posypać kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny żeby zmiękła. Majonezu dać na końcu, nie trzeba dużo tylko tak do połączenia składników.

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Super temat
wykorzystam również te przepisy

beamama Dodane ponad rok temu,

Pekińska
por
jabłko
marchewka
duuużo koperku
Pekińska i por -skrojone
jabłko i marchew – starte na tarce
I najważniejsze – SOS:
oliwa
ocet winny
kropelka soku z cytryny
troszkę przeciśniętego czosnku, ale tylko jeśli się lubi
sól ziołowa, pieprz
i ziółka – oregano, bazylia i co tam kto lubi 🙂
Niech się chwilę przegryza.

beamama Dodane ponad rok temu,

I o czywiście zawsze i wszędzie będę polecać to 😀 :

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:I o czywiście zawsze i wszędzie będę polecać to 😀 :

Ta surówka, obok pekinki i buraczków będzie i na mim stole w tym roku 🙂

W pierwszy dzień Świąt, do obiadu planuję zrobić – sałatę lodową, do niej wrzucam, co mam, sos „winegret” i sporo uprażonego słonecznika, sezamu i dyni.

Polecam również sałatkę z kapusty czerwonej – poszatkować, ugotować – nie rozgotować;-). Odlać, dodać do niej poszatkowaną drobno cebulkę, przyprawy /sól, piepsz/ koniecznie sok z cytryny, odrobina oliwy i…. sporo uprażonego słonecznika. MLASK!!! – dobra na ciepło i na zimno:-)

nie robię natomiast ani kapuchy z grochem, ani z grzybami – troszkę żałuję, bo ja je uuuuwielbiam, jako danie na Wigilię. Może kiedy dotrę do Katowic, coś jeszcze dla mnie zostanie :Cwaniak:

joannam Dodane ponad rok temu,

Z pora i marchewki

3-4 srednie marchewki
por
kwasne jablko
majonez
smietana

Marchewki zetrzec na tarce, pora w talarki i talarki jeszcze na pol i porozdzielac, jablko w drobna kostke lub zetrzec na duzych oczkach. Dodac majo i smietane (pol na pol). Doprawic sola, pieprzem, moze byc troche soku z cytryny.

Smacznego!

ciapa Dodane ponad rok temu,

U mnie colesław – tylko ta się cieszy niezmiennym powodzeniem i tylko to moje niejedzące dziecko zjada
Daję PrtSc bo mi sie przepisywać nie chce

smoki Dodane ponad rok temu,

Nigdy nie udało mi się tak drobno poszatkować kapuchy. Masz na to jakiś patent?

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Nigdy nie udało mi się tak drobno poszatkować kapuchy. Masz na to jakiś patent?

Wcześniej malakserem, teraz thermomixem – no ale działa jak malakser – najpierw lekkie obroty, aby było równo, potem na chwilę podkręcić i jest pięknie zszatkowane
Albo moja mama (i brat) mają szatkownicę dostawkę do maszynki do mielenia zelmera

– b. fajna rzecz

Ręcznie nigdy nie kroję

smoki Dodane ponad rok temu,

Już myślałam, że ręcznie na te kawałeczki wielkości ziarenek ryżu:Boje się:

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Już myślałam, że ręcznie na te kawałeczki wielkości ziarenek ryżu:Boje się:

:Śmiech:
Nie, masochistką nie jestem 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze zdjęcia
Ada-aniołek:)
Ada na Jasełkach:) Trochę niewyraźne, bo robione zdjęcie klatki filmu: [IMG]http://i149.photobucket.com/albums/s77/KMBTACKI/CLIP0015AVI_snapshot_3535_20111217_124806.jpg[/IMG] [IMG]http://i149.photobucket.com/albums/s77/KMBTACKI/CLIP0015AVI_snapshot_3602_20111217_124922.jpg[/IMG] [IMG]http://i149.photobucket.com/albums/s77/KMBTACKI/CLIP0015AVI_snapshot_3535_20111217_124806-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i149.photobucket.com/albums/s77/KMBTACKI/CLIP0015AVI_snapshot_3608_20111217_124952.jpg[/IMG] Na ostatnim kiwa mamie:) Nie mogłam być:( Ale za to udało się dotrzeć na wczorajsze pasowanie na starszaka:) maggiebb.blogspot.com
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W PROGRAMIE TELEWIZYJNYM
Jeśli Twoje dziecko sprawia kłopoty wychowawcze, a Ty nie wiesz jak sobie z nimi poradzić, zaproś do siebie Dorotę Zawadzką, która pomogła dziesiątkom rodziców takich jak Ty! Na antenie TVN Style
Czytaj dalej