Swieta Wielkanocne

Co fajnego robicie?
Ja bede:
piec mieska jakies,
zrobie salatke jarzynowa, sledziowa,
moze gyros dla meza (miesozerny),
ugotuje barsz bialy lub zurek.

Ciasta kupie gotowe.
Ale ciekawa jestem co Wy robicie,brakuje mi pomyslu na cos oryginalnego, ale i szybkiego, bo przy moim ‘pomocniku’ nie da rady inaczej;-)

26 odpowiedzi na pytanie: Swieta Wielkanocne

  1. Robię obowiązkowo:
    – żurek śląski z jajkiem i wedzonką lub boczkiem
    – jajka faszerowane z tuńczykiem, szynką.
    – śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂
    – babkę wielkanocną szybką i smaczną.

    Poza tym mięsa pieczone – schab z boczkiem lub karczek z czosnkiem oraz sałatki.

    • Zamieszczone przez JOKA
      Robię obowiązkowo:
      – żurek śląski z jajkiem i wedzonką lub boczkiem
      – jajka faszerowane z tuńczykiem, szynką.
      – śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂
      – babkę wielkanocną szybką i smaczną.

      Poza tym mięsa pieczone – schab z boczkiem lub karczek z czosnkiem oraz sałatki.

      ja robisz te jajka faszerowane z tunczykiem???uwielbiam tunczyka:)

      • Zamieszczone przez nelly21
        ja robisz te jajka faszerowane z tunczykiem???uwielbiam tunczyka:)

        Gotuję 8-10 jaj na twardo. Puszkę tuńczyka w sosie własnym rozdrabniam widelcem, dodaję 1 ogórka konserwowego i pół małej cebulki bardzo drobno posiekanej w kosteczkę(czasem zamiast cebuli ząbek czosnku) następnie dodaje 2 łyżki serka białego typu Bieluch, posiekany szczypiorek i żółtka. Mieszam całą masę, doprawiam solą, pieprzem. Dodaję łyżkę majonezu i tak przygotowaną masą napełniam białka.

        * zamiast serka Bieluch możesz dodać zwykły biały ser – wówczas trzeba dodać więcej majonezu. Moja koleżanka w ogole zrezygnowała z sera na korzysć majonezu i też jajeczka są ok 🙂 Dowolność kombinacji wręcz wskazana wg upodobań smakowych 🙂

        • Zamieszczone przez JOKA
          - śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂

          mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia……

          • Zamieszczone przez dorotkaln
            mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia……

            Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone 🙂

            Oto mój przepis…

            – 6,7 matiasów (kupuję na wagę – proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
            – duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
            – 2 średnie cebule;
            – 5 średnich ogórków konserwowych;
            – śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
            – natka pietruszki, sól, cukier, vegeta.

            Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

            Rano przygotowuję – starte na grubych oczkach jakbło – !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
            Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski – na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.

            Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego…

            • U nas:
              -biala kielbaska (obowiazkowo !!) 😉
              – zurek z jajkiem na kielbasie
              – pieczony schab
              – jajka w majonezie
              – jajka w sosie tatarskim
              – salatka z pory
              – wedliny
              a z ciast jesli mi sie uda kupie mazurek, pieke babke piaskowa i moze sernik

              • Zamieszczone przez JOKA
                Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone 🙂

                Oto mój przepis…

                – 6,7 matiasów (kupuję na wagę – proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
                – duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
                – 2 średnie cebule;
                – 5 średnich ogórków konserwowych;
                – śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
                – natka pietruszki, sól, cukier, vegeta.

                Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

                Rano przygotowuję – starte na grubych oczkach jakbło – !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
                Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski – na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.

                Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego…

                mniam, mniam już teraz mi ślinka cieknie:-)zrobie na 100%, dziekuje ślicznie

                • kisze zur, zrobie z jajem i wedzonym boczkiem
                  na jakis lepszy obiadek swiateczny piers z kaczki w sosie curry
                  upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

                  my z tych swietujacych raczej nie przy stole

                  i chyba pojedziemy na narty:) (to na deser) 😉 😉 😉

                  • Zamieszczone przez kantalupa
                    upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

                    a jak je robisz?

                    • u nas bedzie zurek z jajkiem
                      chrzan z jajkami
                      sloik chrzanu na kwasku cytrynowym, porzadnie odcedzony,wymieszany z 5-6zoltkami i doprawiony sola,pieprzem i cukrem (zostawiam na noc zeby sie przezarlo)
                      jajka faszerowane pieczarkami i pewnie cos tam jeszcze z jajek hmmm
                      no i sledzie albo
                      salatka sledziowa z fasola
                      sledzie wymoczone na noc w zalewie pokrojone w paski
                      ogorek kiszony pokrojony wkostke
                      cebula pokrojona w paseczki i sparzona wrzatkiem
                      drobna biala fasolka ugotowana
                      jajko lub bialka jajek pokrojone w kostke
                      majonez, sol,pieprz czarny

                      • Zamieszczone przez kantalupa
                        kisze zur, zrobie z jajem i wedzonym boczkiem
                        na jakis lepszy obiadek swiateczny piers z kaczki w sosie curry
                        upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

                        my z tych swietujacych raczej nie przy stole

                        i chyba pojedziemy na narty:) (to na deser) 😉 😉 😉

                        jak kisisz żur i ile dni wcześniej?

                        • Zamieszczone przez elik
                          u nas bedzie zurek z jajkiem

                          rzuc jeszcze cos bezmiesnego – obiadowego poprosze co?
                          bo u mnie kuchnia sie zmianila..

                          • Zamieszczone przez JOKA

                            Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

                            no Joka !:) matiasy postawiłam na noc do lodówki:)
                            jutro spróbujemy co z tego wyjdziehmmm

                            • Zamieszczone przez kotuś
                              no Joka !:) matiasy postawiłam na noc do lodówki:)
                              jutro spróbujemy co z tego wyjdziehmmm

                              ja zaraz też lecę robić!:)

                              • A ja tylko mazurek malinowy robię, bo śniadanie i reszta w niedzielę u Teściów, a w poniedziałek u mojej mamy, więc się naświętuję nicnierobieniem 😀

                                • My wiekszośc czasu spedzimy u moich rodziców, sama robie pasztet, babkę i mazurka czekoladowego, a potem smigam do mamy i robimy jeszcze 5 kolejnych mazurków :)ech uwielbiam mazurki wielkanocne ! 😀

                                  • Zamieszczone przez ahimsa
                                    ja zaraz też lecę robić!:)

                                    dobre:)ale mojej rodzince zdecydowanie bardziej smakuja śledzie z buraczkami,czy jak ktoś woli śledzie pod pierzynka.Dla gości robie pod pierzynką,a dla nas do domu mieszam i powstaje taka sałatka sledziowa:)

                                    • Zamieszczone przez szpilki
                                      rzuc jeszcze cos bezmiesnego – obiadowego poprosze co?
                                      bo u mnie kuchnia sie zmianila..

                                      Szpilki, a moze klopsy z jajek??? Gotowane jajka w kostke, do tego jakas swieza zielenizna wg. gustu, ja dodaje szczypior, pietruche i koperek, wpic jajko, tarta bulka i wyrobic jak klopsy miesne, pozniej formowac, obtoczyc w bulce tartej i smazyc, sa bardzo dobre!

                                      • krokiety mozna zrobic z kapusta i grzybami
                                        risotto z soczewica brazowa, smazona cebula, marchewka i podlane sosem pomidorowym – przyprawy wedle uznania – ja daje do tego jedynie sol i pieprz ziolowy ew zamiast mielona kolendre
                                        faszerowana papryka- duza papryka, nadziana mieszankaryzu,pieczarek,cebuli i zieleniny. Dusic w sosie smietanowym domiekkosci papryki
                                        jaja sadzone faszerowane- nawolnymogniu smazymy jaja jak nasadzone i wokol zoltka ukladamy koleczko z duszonego szpinaku
                                        lubjajasmazymyjaksadzone nabmalymogniu i jak sie lekko zetna to rzucamy na nie co tam mamy ochote – npprzesmazone grzyby,kawalkisera,podduszona papryke, zielenine pokrojone i odsaczone pomidory. Przykrywamy patelniepokrywkaismazymy az do calkowitego sciecia. Pokrywka jest poto, zeby skladniki ktore rzucilismy na jajka zostaly przykryte warstwa bialka. Tym sposobem jaja same sie faszeruja 😉

                                        • Zamieszczone przez elik
                                          risotto z soczewica brazowa, smazona cebula, marchewka i podlane sosem pomidorowym – przyprawy wedle uznania – ja daje do tego jedynie sol i pieprz ziolowy ew zamiast mielona kolendre

                                          Masz na myśli, że soczewica jest ‘bazą’ zamiast ryżu? I czy to ma byc zapieczone np z serem?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Swieta Wielkanocne

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general