Co fajnego robicie?
Ja bede:
piec mieska jakies,
zrobie salatke jarzynowa, sledziowa,
moze gyros dla meza (miesozerny),
ugotuje barsz bialy lub zurek.
Ciasta kupie gotowe.
Ale ciekawa jestem co Wy robicie,brakuje mi pomyslu na cos oryginalnego, ale i szybkiego, bo przy moim ‘pomocniku’ nie da rady inaczej;-)
26 odpowiedzi na pytanie: Swieta Wielkanocne
Robię obowiązkowo:
– żurek śląski z jajkiem i wedzonką lub boczkiem
– jajka faszerowane z tuńczykiem, szynką.
– śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂
– babkę wielkanocną szybką i smaczną.
Poza tym mięsa pieczone – schab z boczkiem lub karczek z czosnkiem oraz sałatki.
ja robisz te jajka faszerowane z tunczykiem???uwielbiam tunczyka:)
Gotuję 8-10 jaj na twardo. Puszkę tuńczyka w sosie własnym rozdrabniam widelcem, dodaję 1 ogórka konserwowego i pół małej cebulki bardzo drobno posiekanej w kosteczkę(czasem zamiast cebuli ząbek czosnku) następnie dodaje 2 łyżki serka białego typu Bieluch, posiekany szczypiorek i żółtka. Mieszam całą masę, doprawiam solą, pieprzem. Dodaję łyżkę majonezu i tak przygotowaną masą napełniam białka.
* zamiast serka Bieluch możesz dodać zwykły biały ser – wówczas trzeba dodać więcej majonezu. Moja koleżanka w ogole zrezygnowała z sera na korzysć majonezu i też jajeczka są ok 🙂 Dowolność kombinacji wręcz wskazana wg upodobań smakowych 🙂
mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia……
Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone 🙂
Oto mój przepis…
– 6,7 matiasów (kupuję na wagę – proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
– duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
– 2 średnie cebule;
– 5 średnich ogórków konserwowych;
– śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
– natka pietruszki, sól, cukier, vegeta.
Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.
Rano przygotowuję – starte na grubych oczkach jakbło – !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski – na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.
Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego…
U nas:
-biala kielbaska (obowiazkowo !!) 😉
– zurek z jajkiem na kielbasie
– pieczony schab
– jajka w majonezie
– jajka w sosie tatarskim
– salatka z pory
– wedliny
a z ciast jesli mi sie uda kupie mazurek, pieke babke piaskowa i moze sernik
mniam, mniam już teraz mi ślinka cieknie:-)zrobie na 100%, dziekuje ślicznie
kisze zur, zrobie z jajem i wedzonym boczkiem
na jakis lepszy obiadek swiateczny piers z kaczki w sosie curry
upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)
my z tych swietujacych raczej nie przy stole
i chyba pojedziemy na narty:) (to na deser) 😉 😉 😉
a jak je robisz?
u nas bedzie zurek z jajkiem
chrzan z jajkami
sloik chrzanu na kwasku cytrynowym, porzadnie odcedzony,wymieszany z 5-6zoltkami i doprawiony sola,pieprzem i cukrem (zostawiam na noc zeby sie przezarlo)
jajka faszerowane pieczarkami i pewnie cos tam jeszcze z jajek hmmm
no i sledzie albo
salatka sledziowa z fasola
sledzie wymoczone na noc w zalewie pokrojone w paski
ogorek kiszony pokrojony wkostke
cebula pokrojona w paseczki i sparzona wrzatkiem
drobna biala fasolka ugotowana
jajko lub bialka jajek pokrojone w kostke
majonez, sol,pieprz czarny
jak kisisz żur i ile dni wcześniej?
rzuc jeszcze cos bezmiesnego – obiadowego poprosze co?
bo u mnie kuchnia sie zmianila..
no Joka !:) matiasy postawiłam na noc do lodówki:)
jutro spróbujemy co z tego wyjdziehmmm
ja zaraz też lecę robić!:)
A ja tylko mazurek malinowy robię, bo śniadanie i reszta w niedzielę u Teściów, a w poniedziałek u mojej mamy, więc się naświętuję nicnierobieniem 😀
My wiekszośc czasu spedzimy u moich rodziców, sama robie pasztet, babkę i mazurka czekoladowego, a potem smigam do mamy i robimy jeszcze 5 kolejnych mazurków :)ech uwielbiam mazurki wielkanocne ! 😀
dobre:)ale mojej rodzince zdecydowanie bardziej smakuja śledzie z buraczkami,czy jak ktoś woli śledzie pod pierzynka.Dla gości robie pod pierzynką,a dla nas do domu mieszam i powstaje taka sałatka sledziowa:)
Szpilki, a moze klopsy z jajek??? Gotowane jajka w kostke, do tego jakas swieza zielenizna wg. gustu, ja dodaje szczypior, pietruche i koperek, wpic jajko, tarta bulka i wyrobic jak klopsy miesne, pozniej formowac, obtoczyc w bulce tartej i smazyc, sa bardzo dobre!
krokiety mozna zrobic z kapusta i grzybami
risotto z soczewica brazowa, smazona cebula, marchewka i podlane sosem pomidorowym – przyprawy wedle uznania – ja daje do tego jedynie sol i pieprz ziolowy ew zamiast mielona kolendre
faszerowana papryka- duza papryka, nadziana mieszankaryzu,pieczarek,cebuli i zieleniny. Dusic w sosie smietanowym domiekkosci papryki
jaja sadzone faszerowane- nawolnymogniu smazymy jaja jak nasadzone i wokol zoltka ukladamy koleczko z duszonego szpinaku
lubjajasmazymyjaksadzone nabmalymogniu i jak sie lekko zetna to rzucamy na nie co tam mamy ochote – npprzesmazone grzyby,kawalkisera,podduszona papryke, zielenine pokrojone i odsaczone pomidory. Przykrywamy patelniepokrywkaismazymy az do calkowitego sciecia. Pokrywka jest poto, zeby skladniki ktore rzucilismy na jajka zostaly przykryte warstwa bialka. Tym sposobem jaja same sie faszeruja 😉
Masz na myśli, że soczewica jest ‘bazą’ zamiast ryżu? I czy to ma byc zapieczone np z serem?
Znasz odpowiedź na pytanie: Swieta Wielkanocne