szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

jeju tak dawno nie pieklam ze wstyd, a teraz mam dwie torby jablek i az szkoda czegos nie zrobic.
Dziewczyny podajcie jakis przepis, ktory zawsze wychodzi

Doti & Dawid (22.10.04)

10 odpowiedzi na pytanie: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

  1. Szarlotka Tutti-frutti 🙂

    Moja ulubiona, zajada się nią cała rodzina:)
    Oto przepis:
    Składniki
    5 jaj
    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    kostka margaryny (ja biorę Kasię)
    1,5 łyżeczki prosku do pieczenia
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    pokrojone jabłka, bądź powidła, bądź jakiekolwiek owoce świeże lub z kompotu (niezbyt słodkie)

    Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczu szybko zagnieść ciasto.

    Podzielić na trzy części i 2 z nich wsadzić do zamrażalnika. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną.

    Nie zamrożonym ciastem wyłożyć blaszkę, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.

    Moje uwagi, po zrobieniu wielokrotnym ciasta:
    1. jak dzielisz ciasto na 3 części, to ta część, która będzie na spodzie powinna być nieco większa, od dwóch pozostałych
    2. ja zawsze tę pierwszą warstwę obsypuję bułką tartą (zanim położę owoce) – wszystko zależy od jabłek, jak są soczyste, to bułka tarta “wsysa” zbyt dużą ilość soku.

    Ciasto się robi szybko i naprawdę jest pyszne. Ja właśnie idę obierać jabłka 🙂
    Smacznego:)

    Kansia i Szymek 6.05.2005

    • Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

      no to ja tez ide jabka obierac dzieki za przepis

      Doti & Dawid (22.10.04)

      • Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

        ile czasu ma sie piec i w jakiej temperaturze??

        kate&Eryk(26.01.04)

        • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

          moje jest tez pyszne i szybsze
          -1kg jablek

          -3 szklanki maki porzadnie czubate
          -2 jajaka
          – 1 zołtko
          – lyzeczka proszku do pieczenia
          – kostka margaryny lub masla
          -1 szklanka cukru
          -3 lyzki smietany kwasnej

          wszystko zagniesc
          i jak po zagnmieceniu bedzie sie lepilo do rak to podsypac maki jescze troche

          piec szarlotke okolo 45-50 minut w temp 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem a w gazowym okolo 200 stopni

          ania i marcinek 06.12.2003

          • Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

            Witaj, dopiero teraz weszłam na forum, a Ty pewnie już upiekłaś tę szarlotkę :)) Ja piekę ok. 50 minut w 200 st. C

            Dodam tylko, że cały urok tej szarlotki tkwi w tej warstwie bitaj piany i przetarego ciasta.
            My już zjedliśmy naszą
            Pozdrawiam ciepło!!

            Kansia i Szymek 6.05.2005

            • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

              Moze Ci jeszcze zostaly jakies jablka – podrzuce wiec i swoj przepis chociaz jest podobny do poprzednich Ostatnio na zyczenie corki pieke tylko ta szarlotke

              Ciasto:
              kostke miekkiego masła (nie lubie margaryn) przesiekac nozem z 2 szklankami maki tortowej i 1 szklanka maki krupczatki wymieszanymi z lyzeczka proszku do pieczenia. Wbic 3 zoltka, wsypac 2/3 szklanki cukru, pol zapachu rumowego (moj ulubiony to libella) i zagniesc ciasto. Oddzielic kawalek na kruszonke i wlozyc go do lodowki. Ciasto rozgniesc na blache i wstawic do nagrzanego do ok.175stopni piekarnika na 15 minut.

              Nadzienie:
              10 duzych kwasnych jabłek obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach. Jesli jablka nie są kwasne, to dodaje ze 2 pigwy starte na jak najdrobniejszej tarce. Dodac cukier waniliowy i płaską łyzke cynamonu (koniecznie!!) i dobrze wymieszac.

              Na zapieczony spod wyłozyc jabłka. Na to piane z pozostałych 3 białek (do ubitej piany na koniec wrzucic ze 3 łyzki cukru i jeszcze chwilke ubijac). Na wierzch zetrzec schlodzone ciasto (na tarce o duzych oczkach). Piec w tej samej temperaturze przez 35 minut. Po wyjeciu mozna posypac cukrem pudrem. PYCHA

              Ula – mama Emilki (23 m.)

              • Dzieki za przepis. Wlasnie wraz z corks zrobilysmy szarlotke z twojego przepiisu. Ach mieszkamy od 20lat w Londynie wiec super bo Suzann moja corks uczy sie polski kuchni. Pozdrowienia. Ula

            • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

              Ula,

              Mam pytanie czy kruche ciasto, pozostaje kruchę równiez na 2 i 3 dzień po upieczeniu czy jest chrupiące tylko pierwszego dnia. Bo ja już kilka przepisów wypróbowałam ale zawsze ciacho było naprawdę dobre tylko w dniu jego upieczenia a potem wciągało wilgoć i nie smakowało już tak dobrze :(???

              A może po prostu szarlotkę trzeba zjeść w całości zaraz po upieczeniu ;)))

              pozdrawiam,

              • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

                Akurat przy szralotce to jest calkiem niezle – gorzej jak robie ze sliwkami, to na drugi dzien jest pewne, ze ciasto bedzie wilgotne. Mozesz sprobowac zrobic ciacho tylko z krupczatki lub zamiast czesci mąki dac mielone migdały (tak z pół szklanki) – wtedy jest bardziej kruche. I zauwazylam duzą roznice w ciescie gdy pieke na termoobiegu i na standardowym grzaniu (górna i dolna grzałka). Jak pieke z typowym grzaniem to ciasto jest bardziej kruche i pulchne.
                BTW zapomnialam dodac ze zamiast jablek oczywiscie w tym przepisie funkcjonują u mnie rowniez inne owoce, najczesciej sliwki lub truskawki.
                pozdrawiam

                Ula – mama Emilki (23 m.)

                • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

                  przepisy spisalam bede eksperymentowac pewnie jeszcze nie jeden raz.
                  zrobilam tez taka

                  3 szklanki mąki
                  3 zółtka (moze być bez żółtek)
                  3/4 szklanki cukru
                  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                  1 kostka margaryny

                  Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażalnika na później 🙂 Drugą rozwałkować lub schłodzic i zetrzeć na grubej tarce, a następnie ułożyć na blaszce o średnicy 28 cm. Jeśli blacha nie jest teflonowa lub szklana, to trzeba ją posmarować tłuszczem. Na blachę idzie 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszony 1 kg jabłek z cukrem (uwaga na cukier waniliowy!- moze uczulac maluchy). Potem zetrzeć resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
                  tez wyszperalam na forum ten przepis. ciasto ktore polozylam na blache pod jablka faktycznie posypalam tarta bulka troche i na drugi dzien tez bylo kruche

                  Doti & Dawid (22.10.04)

                  • Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

                    Pieke ja bardzo czesto, przepis pochodzi od forumowej izunci, polecam goraco.Ilosc na blache z pieca, ja robie z polowy na forme.

                    Szarlotka

                    0,5kg maki
                    1 kostka margaryny
                    2 lyzeczki proszku do pieczenia
                    cukier waniliowy
                    1 szkl cukru
                    3 zoltka
                    1 szklanka smietany kwasnej
                    Posiekac.Wyrobic ciasto. Podzielic na 2 czesci.
                    Na wysmarowana blache(taka z pieca) wylozyc polowe ciasta(na walku),posypac bulka tarta.
                    1 1/2 kg pokrojonych w plastry jablek,posypac cukrem i cukr.waniliowym, i cynamonem i bulka tarta.
                    na jablka dac 2 polowe ciasta.
                    Jak ciasto jest za twarde dodac smietany

                    Piec ok.50min 180C

                    Anna i Maksiu 12.01.2003

                    Znasz odpowiedź na pytanie: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

                    Dodaj komentarz

                    Angina u dwulatka

                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                    Czytaj dalej →

                    Mozarella w ciąży

                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                    Czytaj dalej →

                    Ile kosztuje żłobek?

                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                    Czytaj dalej →

                    Dziewczyny po cc – dreny

                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                    Czytaj dalej →

                    Meskie imie miedzynarodowe.

                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                    Czytaj dalej →

                    Wielotorbielowatość nerek

                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                    Czytaj dalej →

                    Ruchome kolano

                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                    Czytaj dalej →
                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo
                    Enable registration in settings - general