szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

jeju tak dawno nie pieklam ze wstyd, a teraz mam dwie torby jablek i az szkoda czegos nie zrobic.
Dziewczyny podajcie jakis przepis, ktory zawsze wychodzi

Doti & Dawid (22.10.04)

10 odpowiedzi na pytanie: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

kansia Dodane ponad rok temu,

Szarlotka Tutti-frutti 🙂

Moja ulubiona, zajada się nią cała rodzina:)
Oto przepis:
Składniki
5 jaj
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
kostka margaryny (ja biorę Kasię)
1,5 łyżeczki prosku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pokrojone jabłka, bądź powidła, bądź jakiekolwiek owoce świeże lub z kompotu (niezbyt słodkie)

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczu szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na trzy części i 2 z nich wsadzić do zamrażalnika. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną.

Nie zamrożonym ciastem wyłożyć blaszkę, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.

Moje uwagi, po zrobieniu wielokrotnym ciasta:
1. jak dzielisz ciasto na 3 części, to ta część, która będzie na spodzie powinna być nieco większa, od dwóch pozostałych
2. ja zawsze tę pierwszą warstwę obsypuję bułką tartą (zanim położę owoce) – wszystko zależy od jabłek, jak są soczyste, to bułka tarta “wsysa” zbyt dużą ilość soku.

Ciasto się robi szybko i naprawdę jest pyszne. Ja właśnie idę obierać jabłka 🙂
Smacznego:)

Kansia i Szymek 6.05.2005

doticzek Dodane ponad rok temu,

Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

no to ja tez ide jabka obierac dzieki za przepis

Doti & Dawid (22.10.04)

kate24 Dodane ponad rok temu,

Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

ile czasu ma sie piec i w jakiej temperaturze??

kate&Eryk(26.01.04)

anja72 Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

moje jest tez pyszne i szybsze
-1kg jablek

-3 szklanki maki porzadnie czubate
-2 jajaka
– 1 zołtko
– lyzeczka proszku do pieczenia
– kostka margaryny lub masla
-1 szklanka cukru
-3 lyzki smietany kwasnej

wszystko zagniesc
i jak po zagnmieceniu bedzie sie lepilo do rak to podsypac maki jescze troche

piec szarlotke okolo 45-50 minut w temp 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem a w gazowym okolo 200 stopni

ania i marcinek 06.12.2003

kansia Dodane ponad rok temu,

Re: Szarlotka Tutti-frutti 🙂

Witaj, dopiero teraz weszłam na forum, a Ty pewnie już upiekłaś tę szarlotkę :)) Ja piekę ok. 50 minut w 200 st. C

Dodam tylko, że cały urok tej szarlotki tkwi w tej warstwie bitaj piany i przetarego ciasta.
My już zjedliśmy naszą
Pozdrawiam ciepło!!

Kansia i Szymek 6.05.2005

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

Moze Ci jeszcze zostaly jakies jablka – podrzuce wiec i swoj przepis chociaz jest podobny do poprzednich Ostatnio na zyczenie corki pieke tylko ta szarlotke

Ciasto:
kostke miekkiego masła (nie lubie margaryn) przesiekac nozem z 2 szklankami maki tortowej i 1 szklanka maki krupczatki wymieszanymi z lyzeczka proszku do pieczenia. Wbic 3 zoltka, wsypac 2/3 szklanki cukru, pol zapachu rumowego (moj ulubiony to libella) i zagniesc ciasto. Oddzielic kawalek na kruszonke i wlozyc go do lodowki. Ciasto rozgniesc na blache i wstawic do nagrzanego do ok.175stopni piekarnika na 15 minut.

Nadzienie:
10 duzych kwasnych jabłek obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach. Jesli jablka nie są kwasne, to dodaje ze 2 pigwy starte na jak najdrobniejszej tarce. Dodac cukier waniliowy i płaską łyzke cynamonu (koniecznie!!) i dobrze wymieszac.

Na zapieczony spod wyłozyc jabłka. Na to piane z pozostałych 3 białek (do ubitej piany na koniec wrzucic ze 3 łyzki cukru i jeszcze chwilke ubijac). Na wierzch zetrzec schlodzone ciasto (na tarce o duzych oczkach). Piec w tej samej temperaturze przez 35 minut. Po wyjeciu mozna posypac cukrem pudrem. PYCHA

Ula – mama Emilki (23 m.)

brytka Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

Ula,

Mam pytanie czy kruche ciasto, pozostaje kruchę równiez na 2 i 3 dzień po upieczeniu czy jest chrupiące tylko pierwszego dnia. Bo ja już kilka przepisów wypróbowałam ale zawsze ciacho było naprawdę dobre tylko w dniu jego upieczenia a potem wciągało wilgoć i nie smakowało już tak dobrze :(???

A może po prostu szarlotkę trzeba zjeść w całości zaraz po upieczeniu ;)))

pozdrawiam,

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

Akurat przy szralotce to jest calkiem niezle – gorzej jak robie ze sliwkami, to na drugi dzien jest pewne, ze ciasto bedzie wilgotne. Mozesz sprobowac zrobic ciacho tylko z krupczatki lub zamiast czesci mąki dac mielone migdały (tak z pół szklanki) – wtedy jest bardziej kruche. I zauwazylam duzą roznice w ciescie gdy pieke na termoobiegu i na standardowym grzaniu (górna i dolna grzałka). Jak pieke z typowym grzaniem to ciasto jest bardziej kruche i pulchne.
BTW zapomnialam dodac ze zamiast jablek oczywiscie w tym przepisie funkcjonują u mnie rowniez inne owoce, najczesciej sliwki lub truskawki.
pozdrawiam

Ula – mama Emilki (23 m.)

doticzek Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

przepisy spisalam bede eksperymentowac pewnie jeszcze nie jeden raz.
zrobilam tez taka

3 szklanki mąki
3 zółtka (moze być bez żółtek)
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażalnika na później 🙂 Drugą rozwałkować lub schłodzic i zetrzeć na grubej tarce, a następnie ułożyć na blaszce o średnicy 28 cm. Jeśli blacha nie jest teflonowa lub szklana, to trzeba ją posmarować tłuszczem. Na blachę idzie 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszony 1 kg jabłek z cukrem (uwaga na cukier waniliowy!- moze uczulac maluchy). Potem zetrzeć resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
tez wyszperalam na forum ten przepis. ciasto ktore polozylam na blache pod jablka faktycznie posypalam tarta bulka troche i na drugi dzien tez bylo kruche

Doti & Dawid (22.10.04)

annah Dodane ponad rok temu,

Re: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

Pieke ja bardzo czesto, przepis pochodzi od forumowej izunci, polecam goraco.Ilosc na blache z pieca, ja robie z polowy na forme.

Szarlotka

0,5kg maki
1 kostka margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl cukru
3 zoltka
1 szklanka smietany kwasnej
Posiekac.Wyrobic ciasto. Podzielic na 2 czesci.
Na wysmarowana blache(taka z pieca) wylozyc polowe ciasta(na walku),posypac bulka tarta.
1 1/2 kg pokrojonych w plastry jablek,posypac cukrem i cukr.waniliowym, i cynamonem i bulka tarta.
na jablka dac 2 polowe ciasta.
Jak ciasto jest za twarde dodac smietany

Piec ok.50min 180C

Anna i Maksiu 12.01.2003

Znasz odpowiedź na pytanie: szarlotka na kruchym?? jak zrobic?

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Ulga na drugie dziecko- Waszym zdaniem...
Czy zdecydowłybyście się na drugie dziecko, jeśli otrzymałybyście dzięki temu ulgę podatkową na dziecko w wysokości 100 zł miesięcznie? Chodzi mi o to czy taka regulacja podatkowa przekonałaby te z
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
Alergolog poszukiwany
Witam Poszukuję pilnie dobrego alergologa dla mojego Hubcia we Wrocławiu.We wtorek stwierdzono u Niego ostre zapalenie krtani, dostał w dupke Fenicort + inhalacje z Pulmicortu i Berodualu oraz Clemastin odczulająco.Dodatkowo mamy
Czytaj dalej