Naszła mnie ochota ostatnio na szaszłyki – nigdy nie robiłam 😀 Niby przepis banalny: kawałki mięsa, cebuli, papryki… nadziać na patyczki, pewnie czymś posypać… Wątpliwości mam dwie:
1. czy cebula się nie rozpadnie
2. jak to upiec w piekarniku gazowym (na czym położyć i ile czasu piec)
Może ma ktoś pomysły, co na te patyki można jeszcze narzucić? 🙂
—
Podpisano: antytalencie kucharskie
13 odpowiedzi na pytanie: Szaszłyki
Ja daję jeszcze pieczarki i kawałki kiełbasy, boczek. Ale nigdy nie robiłam w piekarniku. Zazwyczaj na grillu. A i cebula się nie rozpadnie, ale nie może być zbyt cienko pokrojona.
Ja robię szaszłyki z kiełbasy, boczku, pieczarek, czerwonej papryki i cebuli
Nic się nie rozpada 😉
albo hawajskie z piersi kurczaka i ananasa
albo z kurczaka i cukinii
w piekarniku elektrycznym robiłam
układałam na ruszcie, włączałam funkcję grila i było ok 🙂
Ja robiłam “klasyczne”: piersi indyka w przyprawie (jakaś z czosnkiem) + boczek + papryka + cebula.
Cebulę kroję nie na krążki, tylko przekrajam na pół (jak duża to na ćwiartki) i rozkładam na warstwy – wiesz o co chodzi? I nabijam te pojedyncze warstwy.
Ja miałam piekarnik gazowy z rożnem – włączałam tylko opiekanie rożna z góry i wychodziły ekstra (trzeba było w trakcie pieczenia choć raz przekręcić ) :). Piekłam w pokrywce naczynia żaroodpornego – akurat miałam takie długie, że mi te szaszłyki wisiały na patyczkach.
Ech smaka mi narobiłaś ;). Tylko że teraz mam piekarnik elektryczny i nie wiem jak w nim zrobić
No właśnie też mam elektryczny a zjadłabym. Tym bardziej, że w lodówce mam paprykę, resztę jakiejś kiełbasy (śląskiej chyba). Chyba spróbuję w sobotę upiec, zobaczę czy idzie.
Dzięki za pomysły. Próbuję w weekend coś wykombinować
Nie mam funkcji grilla, ale tak myślę, może właśnie wystarczy na blaszce oprzeć te patyki i to może wystarczy Tylko obrócić je w trakcie.
Kiełbasa, boczek… oj, Mężowi się spodoba
Kurczak, dzięki za radę odnośnie cebuli. Faktycznie w ten sposób musi się trzymać 🙂
A sypiecie jakąś przyprawą? Np. jakąś mieszanką do grilla?
Ja smażę na przykrytej pokrywką patelni, cebulę kroję w normalne plasterki i zazwyczaj układam boczek + cebula, kurczak + papryka i pieczarka, żeby zdejmując z patyczka składniki do siebie smakowo pasowało 🙂
Kurczaka panieruje w chrupiącym kurczaku Kamisa a resztę obsypuję przyprawą do grilla 🙂
Zrobiłam
Mięso z łopatki, boczek, kiełbaska, cebulka, papryka, obsypane jakąś przyprawą do mięsa wrzucone do blaszki, na spód tłuszczu i do piekarnika. Mniam mniam 🙂
Następnym razem mięsko przygotuję wcześniej w przyprawach i zrobię bez kiełbaski, bo nie do końca nam ona pasowała 🙂
Dziękuję za rady 🙂
Jak długo i w jakiej temperaturze robi się takie szaszłyki? M ma smaka, jutro chcę zrobić.
Piekłam chyba z godzinę na ustawioną na 3 czy 4, ale pojęcia nie mam jaka to temperatura, bo to stara kuchenka i mam na pokrętle tylko te numerki Ale w zasadzie wszystko piekę w tych cyferkach
ja używam do szaszłyków polędwiczki wieprzowej, bo super szybko się piecze i jest miękka, ostatnio dodałam też cukinię.
wszystko wrzucam do przypraw, oliwy i sosu sojowego
Układacie szaszłyki na blaszce, w naczyniu żaroodpornym czy może na kratce? Jak najlepiej upiec?
układam na brytfannie i wtedy wszystko do niej ścieka
wczoraj robiłam z mięsem mielonym
– mięso przygotować jak na kotlety mielone ulepić małe kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni
– usmażone mięsne kulki przekładać z kawałkami papryki, cebuli, pieczarkami, cukinią (co tam lubicie) – posypać przyprawą do grilla i czosnkiem w granulkach
– w wersji dla dzieci przekładałam cząstkami jabłka (posypanymi cukrem i czerwoną słodką papryką)
jeśli nie chce wam się robić mielonych kulek można przyprawić pierś kurczaka albo karkówkę (przyprawą do grilla i solą) do tego polecam sosik czosnkowy
gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce i do piekarnika na ok 30-45 min (zależy od mięsa)
ps ja na blaszce z piekarnika rozkładam folię do pieczenia i na tym układam szaszłyki
Znasz odpowiedź na pytanie: Szaszłyki