Szaszłyki

Naszła mnie ochota ostatnio na szaszłyki – nigdy nie robiłam 😀 Niby przepis banalny: kawałki mięsa, cebuli, papryki… nadziać na patyczki, pewnie czymś posypać… Wątpliwości mam dwie:
1. czy cebula się nie rozpadnie
2. jak to upiec w piekarniku gazowym (na czym położyć i ile czasu piec)

Może ma ktoś pomysły, co na te patyki można jeszcze narzucić? 🙂


Podpisano: antytalencie kucharskie

13 odpowiedzi na pytanie: Szaszłyki

  1. Ja daję jeszcze pieczarki i kawałki kiełbasy, boczek. Ale nigdy nie robiłam w piekarniku. Zazwyczaj na grillu. A i cebula się nie rozpadnie, ale nie może być zbyt cienko pokrojona.

    • Ja robię szaszłyki z kiełbasy, boczku, pieczarek, czerwonej papryki i cebuli
      Nic się nie rozpada 😉
      albo hawajskie z piersi kurczaka i ananasa
      albo z kurczaka i cukinii
      w piekarniku elektrycznym robiłam
      układałam na ruszcie, włączałam funkcję grila i było ok 🙂

      • Ja robiłam “klasyczne”: piersi indyka w przyprawie (jakaś z czosnkiem) + boczek + papryka + cebula.
        Cebulę kroję nie na krążki, tylko przekrajam na pół (jak duża to na ćwiartki) i rozkładam na warstwy – wiesz o co chodzi? I nabijam te pojedyncze warstwy.

        Ja miałam piekarnik gazowy z rożnem – włączałam tylko opiekanie rożna z góry i wychodziły ekstra (trzeba było w trakcie pieczenia choć raz przekręcić ) :). Piekłam w pokrywce naczynia żaroodpornego – akurat miałam takie długie, że mi te szaszłyki wisiały na patyczkach.

        Ech smaka mi narobiłaś ;). Tylko że teraz mam piekarnik elektryczny i nie wiem jak w nim zrobić

        • Zamieszczone przez kurczak
          Tylko że teraz mam piekarnik elektryczny i nie wiem jak w nim zrobić

          No właśnie też mam elektryczny a zjadłabym. Tym bardziej, że w lodówce mam paprykę, resztę jakiejś kiełbasy (śląskiej chyba). Chyba spróbuję w sobotę upiec, zobaczę czy idzie.

          • Dzięki za pomysły. Próbuję w weekend coś wykombinować

            Nie mam funkcji grilla, ale tak myślę, może właśnie wystarczy na blaszce oprzeć te patyki i to może wystarczy Tylko obrócić je w trakcie.

            Kiełbasa, boczek… oj, Mężowi się spodoba

            Kurczak, dzięki za radę odnośnie cebuli. Faktycznie w ten sposób musi się trzymać 🙂

            A sypiecie jakąś przyprawą? Np. jakąś mieszanką do grilla?

            • Ja smażę na przykrytej pokrywką patelni, cebulę kroję w normalne plasterki i zazwyczaj układam boczek + cebula, kurczak + papryka i pieczarka, żeby zdejmując z patyczka składniki do siebie smakowo pasowało 🙂

              Kurczaka panieruje w chrupiącym kurczaku Kamisa a resztę obsypuję przyprawą do grilla 🙂

              • Zrobiłam

                Mięso z łopatki, boczek, kiełbaska, cebulka, papryka, obsypane jakąś przyprawą do mięsa wrzucone do blaszki, na spód tłuszczu i do piekarnika. Mniam mniam 🙂

                Następnym razem mięsko przygotuję wcześniej w przyprawach i zrobię bez kiełbaski, bo nie do końca nam ona pasowała 🙂

                Dziękuję za rady 🙂

                • Jak długo i w jakiej temperaturze robi się takie szaszłyki? M ma smaka, jutro chcę zrobić.

                  • Zamieszczone przez Olusia
                    Jak długo i w jakiej temperaturze robi się takie szaszłyki? M ma smaka, jutro chcę zrobić.

                    Piekłam chyba z godzinę na ustawioną na 3 czy 4, ale pojęcia nie mam jaka to temperatura, bo to stara kuchenka i mam na pokrętle tylko te numerki Ale w zasadzie wszystko piekę w tych cyferkach

                    • ja używam do szaszłyków polędwiczki wieprzowej, bo super szybko się piecze i jest miękka, ostatnio dodałam też cukinię.

                      wszystko wrzucam do przypraw, oliwy i sosu sojowego

                      • Układacie szaszłyki na blaszce, w naczyniu żaroodpornym czy może na kratce? Jak najlepiej upiec?

                        • układam na brytfannie i wtedy wszystko do niej ścieka

                          • wczoraj robiłam z mięsem mielonym
                            – mięso przygotować jak na kotlety mielone ulepić małe kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni
                            – usmażone mięsne kulki przekładać z kawałkami papryki, cebuli, pieczarkami, cukinią (co tam lubicie) – posypać przyprawą do grilla i czosnkiem w granulkach
                            – w wersji dla dzieci przekładałam cząstkami jabłka (posypanymi cukrem i czerwoną słodką papryką)

                            jeśli nie chce wam się robić mielonych kulek można przyprawić pierś kurczaka albo karkówkę (przyprawą do grilla i solą) do tego polecam sosik czosnkowy
                            gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce i do piekarnika na ok 30-45 min (zależy od mięsa)

                            ps ja na blaszce z piekarnika rozkładam folię do pieczenia i na tym układam szaszłyki

                            Znasz odpowiedź na pytanie: Szaszłyki

                            Dodaj komentarz

                            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                            Logo